Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Ořechové mléko

Ořechové mléko

Rostlinné „mléko“ je součástí jídelníčku každého vitariána, ale nemělo by uniknout pozornosti i všech ostatních. Je totiž překvapivě chuťově konzistentní a bezpochyby i výživově hodnotné.

Bádat nad rostlinnou alternativou živočišného mléka se obvykle začíná ve chvíli, kdy člověku z nějakého důvodu kravské/kozí mléko nesedí. Mně se to stalo řekněme sedm let zpátky a první mi do oka padlo sójové a rýžové mléko v dm drogerii. Pak jsem zkusila ještě ovesné také odtamtud. Chvíli jsem ty tři (nejraději sójové vanilkové) ve své kuchyni trpěla jakožto tekuté agenty do ranního musli. Ano trpěla, protože chuťově to nebyla žádná sláva.

Párkrát došlo i na nehorázně drahé Alpro – chutná líp, protože je sladké (a zase ten cukr). Pak mi to teprve začalo myslet. Nechala jsem si nadělit robota a s ním výkonný mixér (blender) a díky němu vyzkoušela, že máčením rýže přes noc a jejím následným masakrem až do posledního zrnka získám podobné rostlinné „mléko“, jako to z tetrapaku. Ovšem tohle si chuťově vyladím sama. Bonusem je taky nižší cena (tu si stanovíte poměrem rýže:voda) a rýžová drť, ze které lze na plotně vymíchat ucházející kaši. O kvalitě vstupních surovin si rozhodujete sami. Dobré? Nejdobřejší :-)

Se zbytkem na kaši však nelze počítat v případě ovsa. To prostě rozmočíte a rozmixujete téměř beze zbytku. Osobně jsem vyzkoušela jen tyhle dva, abych se pak posunula o level výš, do oříškového nebe. To ovšem není nic pro ořechové alergiky, ti se budou držet bezořechových variant.

Ořechové „mléko“ a semínka

Jakmile jednou namočíte ořechy a vyrobíte z nich ořechové „mléko“, nebude vám už jen tak nějaká rýže stačit. Radím vyzkoušet si nejdříve MANDLE co jsou vlastně semena, pak lískové a vlašské OŘECHY, KEŠU, MÁK a nezbytné KONOPÍ. Potom ještě zkuste všechny ty ořechy smíchat se slunečnicovým a dýňovým semínkem. Vyrobíte si tak báječný mix bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů, který ve výživě hbitě nahradí živočišné mléko.

Ořechová mléka rovná se velká spotřeba ořechů. Nevíte-li, kde oříšky či semínka pořídit, mrkněte na e-shop ZODO. Prodávají ořechy a semínka ve větším vaukuovém balení.

Ořechy v mixéru

Rozmixované ořechové mléko

Jak na dochucení

Všechny verze mají cosi do sebe. Troufám si tvrdit, že nejvíce vás rozproudí „mléko“ makové, které díky specificky výrazné a nahořklé chuti nesedí každému. Jeho takřka ostrou chuť příjemně doladí pár kapek sirupu. Stejně tak můžete šmrncnout sirupem, špetkou soli nebo mořskou řasou i všechny ostatní rostlinné nápoje. Fajn je také přidat k nápoji při mixování jeden sušený datel (bez pecky samozřejmě).

Ořechová „mléka“ je žádoucí KONZUMOVAT ČERSTVÁ za pokojové teploty nebo případně jen lehce zahřátá (do 40 st.C) – zůstane v nich maximum vitamínů. Samozřejmě je lze použít i na vařenou kaši. Já je nejčastěji používám jakožto základ pro přípravu instatní kaše (nejraději pohankové a kukuřičné). Lehce je zahřeji tak, aby „mléko“ bylo vlažné a teprve potom vmíchám kaši. Nespotřebované „mléko“ lze skladovat v lednici, ale použijte jej co nejdříve – vydrží max tři dny.

Ořechovým „mlékem“ můžete nahradit to kravské v buchtovém receptu nebo jej použít na zapékanou zeleninu. Také se hodí místo vody do smoothie.

Mandlové mléko

POMĚRY OŘECHŮ A VODY jsou pro všechny ořechy více méně shodné. Výjimkou ve zpracování je MÁK, který je nutno před máčením namlít, poté rozmixovat s vodou a máčet takto jen asi dvě hodiny (poměr surovin stejný jako u ořechů). Pak důkladně rozmixovat a scedit přes plátno.

Ořechové „mléko“

na zhruba 400 ml

80 g ořechů (nebo směsi ořechů a semen) zalijte vodou aspoň tři centimetry nad ořechy, můžete přidat pidi kousíček mořské řasy. Nechte přes noc nasáknout. Ráno sceďte vodu, ořechy propláchněte, dejte do nádoby mixéru (včetně řasy) a zalijte 500 ml čerstvé vody. Rozmixujte důkladně. Přeceďte přes gázu nebo plínku resp. vymačkejte, co to jde. Můžete si taky pořídit speciální pytlík. Dostanete něco málo přes 400 ml ořechového mléka, které se dá konzumovat už v této podobě.

Chuťově jej lze doladit špetičkou soli a pár kapkami agávového sirupu. Během mixování také můžete k nápoji přidat jeden sušený datel, který posune chuť do sladka.

Netrváte-li však na jemné konzistenci, dá se ořechové „mléko“ pít i nepřecezené. Počítejte ale s plovoucími kousíčky a hrubou strukturou viz. pravá sklenička v pozadí na fotce. K dobru vám ale bude vláknina, která v mléce takto zůstane úplně všechna.

Ořechové mléko

Zbytek po scezení rozmixovaných ořechů použijte třeba na buchtu – část mouky nahraďte touto směsí. Zkoušela jsem z něj také uválet kuličky podobné těmto. Byly více vlhké a úplně decentně sladké. U mého muže měly větší úspěch, než originál…

A cena?

Osmdesát gramů ořechů potřebných na jednu dávku ořechového mléka (něco přes 400 ml):

  • vlašské ořechy 17,60 (bio 55,- za 250 g)
  • mandle 44,-  (bio 44,- za 80 g)
  • kešu 41,60 (bio 52,- za 100 g)
  • lískové ořechy 46,40 (bio 58,- za 100 g)

Při konvenčních cenách ořechů se dostanete zhruba o třetinu níže. Ořechové mléko není z levného kraje a také ale není třeba jej konzumovat každý den. Já si ho dělám asi dvakrát do týdne, přičemž vlašské ořechy máme vlastní a tak je míchám podle chuti s dalšími ořechovými a semínkovými agenty.

Protože jsou ořechy náchylné k plísním a žluknutí, SKLADUJTE JE V LEDNICI v ne úplně uzavřené nádobě. Kupujete-li ořechy, pak berte menší balení, které rychle spotřebujete = nemusí být ani v lednici.

Mohlo by vás zajímat:
Nádoba na kvašení zeleniny - picklesKysané zelí neboli pickles Topinambury a dýněTopinambury: salát a polévka Banánové muffinyBanánové muffiny

5 komentářů k Ořechové „mléko“

  • Kačo, gumu guar nepoužívám, ale vím, že se k těmto účelům používá. Taky se mi usazuje tuk na kokosovém mléce, tak jej prostě lžičkou rozšťourám, protřepu a tak mi to stačí :-) Na ořechovém mléce se ale vrstva neusazuje. Obvykle „mléko“ spotřebuji do tří, čtyř dnů. Myslím, že u ořechového mléka je týden maximum i při pobytu v lednici, kokosové mi v lednici na dovolené vydrželo i dva týdny.

  • avatar Kača

    Věruško, super článek, ještě by mě zajímalo, jak mléčko dlouho vydrží v lednici. U kokosového mléka se mi stávalo, že v lednici se tuk vyšplhal na horu a dole zůstala voda. Jeden pán mi poradil, že si mám koupit guarovou gumu a super zafungovala. Mléčko je jako by hutnější…:-). Používáte jí prosím taky? moc děkuji za odpověď.

  • Zkusila bych někdy kolem 8. měsíce otestovat kvůli možné alergii. Když dobrý, tak pohoda, ale ze začátku bych ořechová mléka v jídlníčku nepřeháněla. Záleží, jestli ještě kojíte – prokládání s mateřským mlékem je ze začátku ideál. Nejméně časté jsou údajně alergie na kokos a kešu.

  • avatar Jitka

    Verusko, kdy byste zaradila orechove mleko do prikrmu? Rada bych ho pouzila treba pro vecerni kase. Dekuju!

  • Bezva shrnující článek o domácí přípravě, díky. Zkoušela jsem doma zatím jen kokosové. Chybí mi ten výkonný mixér, taky jen zatím.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>