Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Linecké, rohlíčky, perníčky a marcipán. Jak peču a kdo mi vozí nákup

Pečeme na Vánoce

Už to konečně mám. Co? Přece seznam letošního cukroví a k tomu seznam nákupní. Je nejvyšší čas vyplácnout na vál první těsto a sníst několik adventních pamlsků. Pojďte se ponořit do pečení se mnou.

Rodinný manažer musí mít všechno vánoční pečení na papíře ještě předtím, než se na svátečních věncích rozsvítí první svíčka a v ulicích začnou proudit davy nákupčích. Já to stihla celkem na knop. Letos jsem si našla čas ty své rady zaznamenám konečně i tady.

Plán k pohodě

Z podstaty jsem velmi plánovitá. V mém diáři kromě toho, kdo má kdy narozeniny, kdy si myju vlasy, vysávám nebo jdu k doktorovi najdete taky pečlivý vánoční plán. Ono totiž proplout tím prosincovým mumrajem jen tak živelně není zrovna dobrý nápad (teda když máte v závěsu dítě/děti, manžela a případně nějakého dalšího mazlíčka, myslím zvířátko, samozřejmě). Pár let pilování a v šuplíku mám celkem funkční systém, jak se v prosinci uvést do pohody.

Tvořila jsem ten mustr precizně

a schovávám ho na ošuntělém papíře. Začátkem prosince jej vždy opráším, poupravím podle aktuálního data Vánoc a dopíšu případné cukrovinové novinky. A můžu začít nakupovat, tedy objednávat. Nákupy (nejen ty sváteční) si totiž často nechávám vozit, a to včetně kváskového chleba nebo čerstvého masa z farmy. Nekulte očima, že si to může dovolit jen někdo. Jestliže bydlíte ve městě a jestliže máte tak nějak průměrný příjem, můžete si to dovolit i vy, to vám garantuju.

Na nákup bez tašek

Nebudu se tvářit, že další řádky nejsou reklama. Jsem spokojená se službami, které v rámci nakupování využívám, a tak jsem se s „mojí“ nakupovací paní dohodla na vzájemné propagaci. Já vám povím, jak nakupuju a Bonjour potraviny zato šupnou link na mé recepty k sobě na web. Férová dohoda a férově vám tady teď řeknu, co mě na tom nakupování baví.

Bonjour potraviny, Petra Langová s bedýnkou

Představte si, že vám není fuk původ surovin a rádi nakupujete ve specializovaných prodejnách a u farmářů. A teď si představte, že celé dny trávíte v práci a na běhání po nákupech vám fakt nezbývá čas. A nebo zrovna vám čas vyplňují jiné aktivity. Přesto se nehodláte spokojit s jen tak nějakým supermarketovým nákupem. Tak, a teď si představte ten komfort, když za vás někdo oběhne místní obchůdky a farmářské prodejny a co si řeknete vám doveze přímo pod nos domů. V dohodnutý čas, čerstvé a v krásné bedýnce.

Bonjour potraviny - můj nákup

Je libo něco ze Sklizeno, sýrárny nebo rybárny?

Tohle přesně Bonjour potraviny nabízejí, je to služba pro všechny z Brna a okolí. Oběhnou za vás Sklizeno, Zelňák, sýrárnu i rybárnu, a to za poplatek, který se v mém případě rovná nákladům na benzin a parkovné. Když připočtu ušetřený čas, jsem v plusu a můžu tady místo nákupu ťukat tyto řádky. Fajn je, že si můžete kromě stálé nabídky taky navymýšlet, co ještě by se vám k nákupu hodilo. Nic není nemožné. Tak a teď si to běžte prozkoumat sami. Jejich motto mluví za vše: Je lepší nakupovat pohodlně zdravé potraviny než nepohodlně nezdravé.

Poďme už k pečení

A jsme u toho. Jestli ještě nemáte letošní pečící plán, pojďte péct se mnou. Týden po týdnu, recept po receptu. Sedm druhů cukroví a k tomu tipy na oběd v pečící den, když zrovna nemáte moc času lítat kolem vaření. Ještě mi slibte, že až napečete, budete taky ujídat, nejlépe hned po dopečení. Cukroví je od toho, aby nám chutnalo (klidně celý prosinec). Nikoliv k tomu, abychom ho do Štědrého dne úzkostně střežili a pak jej za ty tři sváteční dny měli plné zuby.

Cukroví - linecké v rukách Elišky

Týden od 3. do 9. prosince

Někdy kolem Mikuláše je nutno spáchat těsto na l i n e c k é (v mém případě hned dvojitá dávka a letos jen ze špaldovky). Zároveň nakupte všechny suroviny do zásoby na další cukroví (seznam dodávám na konci článku).
O víkendu se na linecké vrhněte a pokuste se i o p e r n í č k y a b r o w n i e s. Druhé jmenované jsou jako buchta, na přípravu velmi rychlé. Ty první u nás slouží k rozdávání, ty druhé vlastně taky. Já perníčky zvládla napéct a část i nazdobit za dvě hodiny. Nezapomeňte ale těsto nachystat den předem, vyžaduje odležení přes noc v lednici. Slepování lineckého nechte na některý z následujících večerů – na to máte čas zhruba necelé dva týdny do Vánoc.

Oběd v den pečení: hrášková polévka, losos v papilotě, dezert snad řešit nebudete – ujídejte cukroví. Na lososa v papilotě zabalte kus osolené a opepřené ryby společně se štědrou kapkou olivového oleje do pečícího papíru a pečte v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut. K tomu si dejte rukolu zakápnutou balsamikovým přelivem a kousek křupavého pečiva.

Týden od 10. do 16. prosince

Spáchám těsto na r o h l í č k y, to někdy večer v týdnu, v lednici vydrží pár dnů. Pečení proběhne o víkendu, při vhodné konstelaci zařadím na víkend i f l o r e n t i n k y. Ty jsem zahlídla v Apetitu, tak si tu recept prosím pěkně půjčím.

Oběd v den pečení: vývar z hovězích žeber, maso použijte na obíračku a podávejte s křenovou omáčkou, včetně červené řepy třeba podle tohoto receptu.

Florentinky

150 g 40% smetany ke šlehání (měl by stačit 150 ml kelímek), 40 g másla, 75 g krupicového cukru, 75 g medu, 100 g mandlí (plátky nebo nudličky), 50 g nasekaných pistácií, 50 g kandované pomerančové kůry nakrájené nahrubo, 50 g kandovaných třešní nakrájených nahrubo

  • V kastrůlku zahřejte smetanu, máslo, cukr, med a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a vsypte oříšky a ovoce. Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Troubu předehřejte na 210 stupňů Celsia. Ze směsi tvarujte menší kuličky a skládejte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 6-8 minut dozlatova.

Cukroví - jáhelno-kokosové kuličky

Týden od 17. prosince

Na řadu přijdou dva bezlepkové recepty: legendární jáhelné k u l i č k y Hanky Zemanové, co jsem si je trošku upravila (na fotce jsou obarvené červenou řepou). Ve špajzce dlouho nevydrží, jsou na rychlou spotřebu. S tím my však nemáme problém. Pro třídu prcků to chce dvojitou dávku. Rychlé na přípravu jsou i marcipánové kuličky, stejně rychle ovšem ze stolu mizí.
Nezapomeňte, že máte-li rádi na Štědrý den k snídani vánočku, je nutné zařadit její pečení na 22. prosince.

Oběd v den pečení: zapečené vegetariánské brambory, nechte pomocníky připravit všechnu zeleninu a vy ji pak jen zalijte připravenou tekutou směsí a dejte péct. K tomu ledový salát se zálivkou z olivového oleje, jablečného octa a trochy moučkového cukru. O tom, jak získat dokonalý salát jsem psala v Apetitu.

RECEPTY na linecké, jáhlové kuličky, brownies a marcipánové kuličky najdete v tomto článku. Vanilkové rohlíčky jsou zde.
Recept na perníčky pochází z Vánoční kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové, já si je pro tento účel s dovolením půjčím… díky Flo!

Hned měkké perníčky


400 g hladké mouky (já použila špaldovou), 120 g moučkového cukru (oproti originálu cukru ubírám), 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1 žloutek na potření a 1 bílek na polevu, k tomu 150 g moučkového cukru na polevu plus pár kapek citronové šťávy

  • Smíchejte všechny suché přísady, přidejte ostatní suroviny a zpracujte měkké těsto – pomůže robot, ale jde to dobře i ručně. Hotové těsto zabalte do fólié a dejte přes noc do lednice odležet.
  • Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia a nachystejte dva plechy na pečení vyložené pečícím papírem. Žloutek rozmíchejte se lžící kohoutkové vody.
  • Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte tvary, které skládejte na plech. Pečte 8-10 minut a ihned po vytažení potřete povrch perníčku žloutkem.
  • Nechte vychládnout a pak zdobte polevou, kterou vyrobíte smícháním jemného moučkového cukru s bílkem a pár kapkami citronové šťávy (doslova). Polevu třete ručně nebo použijte robot s míchacím nástavcem (nikoliv šlehacím). Poleva musí být hodně hustá, při projetí nožem v ní zůstane viditelná rýha. Počítejte minimálně s 10 minutami práce robota a půl hodinou, když na to půjdete ručně.

Další kapitolou je plán na poslední dny před Štědrým dnem, kdy je nutno mít nachystáno vše na hladký průběh sváteční večeře i dalších svátečních dní. U nás to tradičně dělá jednu štolu, kotel rybí polívky, bramborový salát a smaženého kapra. Rozpis na tohle si ale dáme zase příště.

Nákupní seznam na cukroví

(když budete péct brownies, perníčky, rohlíčky, 2 dávky lineckého, marcipánové a jáhlové kuličky a florentinky)

  • 4 kostky másla (celkem 1 kg)
  • 1 čokoláda na vaření
  • 8 vajec
  • 250 g cukru krystal
  • 500 g moučkového cukru
  • 1,3 kg mouky (poměry hladké bílé, špaldové či pohankové nechám na vás)
  • 200 g mandlí
  • 50 g pistácií
  • 150 ml 40% smetany ke šlehání
  • 2 bio citrony
  • 100 g jáhel
  • jablečný mošt
  • 50 g rozinek a nějaké brusinky
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g kandovaných třešní
  • 120 g kokosu strouhaného
  • menší dýně hokkaido
  • sušený ovesný nápoj
  • rum
Mohlo by Vás zajímat:
PanettoneVánoční Itálie: panettone Chutné dárky na poslední chvíli Ořechovská vánočkaOřechovská vánočka

11 komentářů k Linecké, rohlíčky, perníčky a marcipán. Jak peču a kdo mi vozí nákup

  • Jano, mám obavu, že Bonjour už nefungují. Jejich služby jsem přestala využívat v momentě, kdy jsem měla možnost hlídání a na nákupy vyrážela sama. Zachytila jsem ještě, že založili doménu http://www.bonjourpotraviny.cz , když ty stránky teď procházím, jsou tam příspěvky dva roky staré. Ale zkuste je kontaktovat a pozeptat se…

  • avatar Jana

    Heuréka! Dnes jsem objevila Vaše úžasné stránky a zaujal mě i odkaz na Bonjour potraviny, který ale není funkční. Vypadá to, že už asi nefungují nebo snad ano?

    Děkuji za odpověď a blog plný inspirace!

  • avatar Ivana

    Tak uz vice nez pul roku vyuzivam sluzeb Bonjour a pani Langove. Mam krasny zivot, nemusim behat po Brne, vlacet tezke nakupy, muzu jit radeji s detma ven a vim, ze v lednici mam co potrebuju a co mame radi. Objednavat v Bonjour je radost, doruceni je vzdy perfektni, co neni v nabidce eshopu, neni problem sehnat (jako treba 30 kg merunek za dobrou cenu). Dodnes nechapu, jak je mozne, kdyz pani Langova dopoledne rekne, ze prijede v jednu a ve 13,00 h zvoni zvonek. Moc doporucuji.

  • avatar Iveta

    Vierka…fantasticke medovniky-pernicky :-)sa podarili!!
    Dakujem a pekny den prajem!!

  • Fajn, že se tip na Bonjour hodí, pak napište, jak jste spokojení…

  • Gabrielo pravda, to jsem nedomyslela. Tak tam dejme místo ovesného nápoje klidně sójový, v tom malém množství to záměnu klidně snese. Vynechávat bych neradila, má tam totiž trochu zahušťovací funkci. Díky za upozornění!

  • avatar Irresistible

    Ta mozzarella a ricotta, co máte v bedničce, jsou výborné:-)
    Každopádně díky za tip, občas mám problém všechny obchody, co bych chtěla, obrazit sama:-)

  • avatar Gabriela

    Ahoj, myslím, že jáhlové kuličky nejsou bezlepkové, když je použitý ovesný nápoj. Nevím, čím by se dal nahradit. Jestli třeba sójovým nápojem nebo jestli by se mohl raději úplně vynechat.

  • avatar Ivana

    Verko, moc Vam dekuju za informaci o Bonjour, jsem nadsena. Zelnak, syrarny, rybarny (treba v patek jsem si prisla na Minske jako blazen, jedno dite v naruci, dalsi 2 kolem a taska s 3 kg lososa je kombinace:-) obiham s vypetim sil s trema detma a ted se mi zmeni zivot !!! Ten usetreny cas!!!Jeste jednou diky.

  • Lucie ahoj, Pardubice fakt zmáknuté nemám, ale zkus kouknout na scuk.cz, pár tipů tam je… http://www.scuk.cz/vyhledavani/?p=1&a=&e=pardubice&p1=50.0773774,15.8912722&p2=49.9920055,15.6250687

  • avatar Lucie

    ahoj, moc mě nadchnul e-shop bonjour potraviny a vůbec všechno co píšeš o trhách a podobně v okolí Brna a nebo přímo v Brně. Jenže já jsem z Pardubic :( potřebovala bych takovou blogerku u nás, abych nemusela pracně hledat podobné věci 😀 zrovna dvakrát se mi to totiž nedaří :/

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>