Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Hovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkou

Hovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkou

Konečně vařila maso. Co taky, když nám začíná ten masopust. Vyzrálý hovězí pupek ze Sasova měl být původně steak a nakonec se uvařil. Ale báječně!

Všechno to maso skončilo v hrnci proto, že si se steaky v kuchyni nerozumím. Asi je dráždí můj postoj ke středně a méně propečenému masu :) Ne, že bych jim v kuchyni dala příliš šancí, ale zatím žádný z pokusů nedopadl moc dobře. No a tak si na vskutku dobrý steak my chodíme do restaurace. Doma pak, co se úprav masa týče, vyhrává pomalé pečení/vaření.

Takže jsem pupek raději ponořila do vody s kořenovou zeleninou a uvařila. A byl tu důvod proč si dát oblíbenou křenovou omáčku. K tomu všemu se výborně hodí v páře vařená červená řepa a nakonec to celé na talíři ozdobte naklíčenou řeřichou. Jestli ještě neklíčíte, tak honem. Jde to i teď, na co čekáte?

Hovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkou

na 2 velkorysé dospělácké porce (u nás 2 dospělácké a 1 dětská)

Omáčka:
15 g másla, 5 g kvalitního oleje neutrální chuti (ideálně řepkový), 20 g čerstvě strouhaného křenu (dle síly si přidejte), 4 lžíce celozrnné špaldové mouky jemně mleté (nebo hladké bílé pšeničné), 3 naběračky vývaru z pupku (asi 180 ml), 100 ml plnotučného mléka, sůl
Maso:
500 g hovězího pupku, 1 mrkev, 1 menší petržel, kousek bulvy celeru, 1 menší cibule, 1 bobkový list, 3 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, sůl
A jedna menší červená řepa

  • Máslo rozpusťte v rendlíku s olejem, přidejte mouku a za stálého míchání nechte chvíli opéct jíšku. Zalijte studeným mlékem a řádně promíchejte, směs zhoustne. Přidejte vývar a sůl. Promíchejte a vařte do zhoustnutí – 3 až 5 minut. Sejměte z ohně a vmíchejte křen.
  • Omáčku si můžete udělat i česnekovou jednoduchou záměnou křenu za utřený česnek v množství dle chuti. Každopádně lze použít i omáčka pouze z vývaru a mléka, je decentní a bez výrazné příchuti.
  • Maso dejte do hrnce spolu s očištěnou a na větší kusy pokrájenou zeleninou a kořením. Zalijte 1 litrem vroucí vody, osolte a vařte doměkka. Trvá to asi hodinu. Maso můžete do druhého dne uchovávat ve vývaru a pak je v něm ohřát. Teplé maso vyjměte z vývaru a přecezený vývar použijte na omáčku.
  • Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na klínky a uvařte nad parou (nebo ve vodě) doměkka.

Koho irituje šlacha u masa na obrázku tak se nekoukejte a maso si upravte podle libosti, já to takto mám prostě ráda 😉

Mohlo by vás zajímat:
Švestkový koláč s mákemŠvestkový koláč na zimu Koblihy pečené v trouběMasopustní koblihy pečené v troubě Čokoládový koláčČokoládový koláč (naučíte se i výbornou kávu)

2 komentářů k Hovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkou

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>