Proč blázním s vánočkou začátkem adventu? Každá správná hospodyně vám poví, že na svátky je třeba se důsledně připravit. Ano, už nyní nakupujte, louskejte, melte a chystejte. První adventní je vánočková, druhá Mikulášská, třetí cukrová a hádejte jaká je ta čtvrtá…
Ale nepředbíhejme. Chcete si i vy svátky letos užít? Buďte připraveni na všechno a pojďte si dát vaše (i moje) první Vánoce s Ořechovskou vánočkou.
Když mi těsto nejdříve velmi rychle vykynulo na linku a posléze při pečení v troubě zahájilo průzkum terénu, dušovala jsem se, že tuhle vánočku už neupeču. A pak jsem ji pekla ještě dvakrát. Je totiž neodolatelně ořechová a úplně jiná, než ostatní vánočky. Má všechno, co si jen vánočková začátečnice může přát. Je vláčná, nepletená, jemně sladká a dýchne na vás Vánocemi tak, že máslo k namazání zapomenete v lednici. A vůbec to nebude vadit.
Recept mám od paní Matouškové a v zásadě jde o upravenou verzi ořechovských koláčů. Toho Ořechova, co leží kousek od Brna. Ořechovští takové koláče pekli ke svatbám a rodinné recepty důsledně střežili. Nejde sice o prastarý vánočkový recept, takový, co jste mohli vidět třeba v prosincovém Duelu v ChefGurmánu, ale historií přece jenom lehce dýchne. Když jsem minulý rok kus objevila na stole rodičů, byla to láska na první pohled. Nic tak vláčného a přitom kynutého jsem ještě nejedla. A od té doby chodím na výzvědy.
Rok trvalo, než jsem se k pečení odhodlala. Péct kynutou buchtu s miminem v náručí, dejte pokoj. A pak těch vajec, toho nádobí a taky formu nemám. Ale máš, dostaneš ji k narozkám! Nebylo zbytí, vánočka přišla ke slovu v půli října a pak ještě v listopadu.
O Vánocích už roky peču Ivetinu štolu, je tvarohová, chutná nám a nemusí týdny ležet. Letos bude taky a vedle ní usadím její sokyni Ořechovskou vánočku.
Vám doporučuji, nelekejte se množství žloutků – jednou za rok si to přece můžete dovolit – kupte zavčasu (hned teď) velkou formu (k dostání bez problémů na netu) a pusťte se do pečení taky. Když zjistíte, že vaše velká forma pořád ještě dost velká není, zatočte kus zbývající vánočkové nohavice do formy na bábovku. Taky to jde a úspěch je zaručen.
Ořechovská vánočka
Suroviny:
Těsto: 1 kg polohrubé mouky (lze namíchat 400 g celozrnné špaldové a 600g bílé pšeničné), 500 ml vlažného mléka, 250 g rozpuštěného másla, 7 žloutků, 1 celé vejce, 70 až 100 g pískového cukru (já volila přírodní třtinový), 60 g čerstvých kvasnic, 1 zarovnaná čajová lžička soli, 30 ml slunečnicového oleje, 45 ml rumu
- Mouku dejte do mísy, ve které bude těsto kynout. Doprostřed udělejte důlek a vlijte mléko, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, vejce.
- V misečce vymíchejte rozdrobené droždí s polovinou cukru a směs přidejte do důlku v mouce. Přilijte olej a rum, přidejte zbývající cukr. Celkové množství 70 g cukru je pro velmi mírně sladké těsto, 100 g pro středně sladké.
- Vařečkou důkladně propracujte hladké těsto, přikryjte jej utěrkou a nechejte na lince vykynout do dvojnásobné velikosti. V mezičase připravte ořechovou nádivku.
Ořechová nádivka: 400 g mletých vlašských ořechů, 400 g mletých dětských piškotů, 2 balíčky vanilkového cukru, 70 g cukru moučky, 30 ml rumu, asi 500 ml mléka
- Všechny suroviny smíchejte. Náplň by měla být vláčná, nedrolí se a není suchá – podle potřeby přidejte mléka.
Troubu předehřejte na 200 stupnů Celsia. Vykynuté těsto dejte na vál, rukama jej roztáhněte na šířku formy a potřete náplní. Zamotejte a překlopte do sádlem vymazané formy. Pečte zhruba 55 minut, hotové těsto vyzkoušejte špejlí. Protože je vánočka vysoká a mohla by se zeshora připálit, můžete ji zakrýt alobalem.
Místo náplně můžete použít obvyklé rozinky a sekané oříšky.
Držíte se o Vánocích tradice a pečete vánočku?
Mohlo by Vás zajímat:
Marcipán, perníčky, celozrnné linecké a štola | Chutné dárky na poslední chvíli | Tvarohová štola pečená těsně před Štědrým dnem |
---|
[…] První adventní vánočka […]
[…] a jednu bábovku navrch. Na recept si počkejte, jeho čas teprve přijde (update 5.12. už je tady). Moje dcera ve svých dvou letech dostala první váleček, ale víc těsta při pečení […]
[…] špaldou a štola se peče s tvarohem a den před Štědrým dnem. Konec konců už zvládnu taky vánočku, brownies co kamarádí s dýní a perníčky, co jsou skutečně hned měkké. A co se těch […]
[…] První adventní vánočka 15. 12. 2010 | Štítky: recepty, štola, vánoce | Kategorie: Recepty od sporáku, pro celou rodinu | […]
[…] První adventní vánočka […]
Věruško, na bílkový chlebíček není potřeba šlehat bílky v páře. To jen na ty bílkové hrudky „Chrousty“. Šlehání v páře považuji já už za moc pracné. Určitě by mě to v kuchyni více zdržovalo. Znáš nás, jsme ke stolu velmi početná rodina.Přeji Ti hezký den EM
Moc děkuji za recept i za ochutnávku! Ano, zkoušela jsem dvě verze množství cukru a nám stačilo málo, vánočka je pak taková pěkně decentní. Bílkový chlebíček byl fakt dobrý, u nás ale místo čokolády sázím na sušené meruňky Popravdě, bílek s cukrem jsem v páře ještě nešlehala, tak doufám, že to úspěšně zvládnu. Dám pak vědět. Brzy naviděnou!
Zdravím tě Věruško,
tys té vánočce ubrala cukru! Na ořechovské koláče se dává 250g, já to stáhla na 150-200g. Ale nic ve zlém.
A jak naložím se zbylými bílky? Posílám Ti slíbený recept. Doufám, že vám „Biskupský chlebíček“ chutnal.
Ingradience:
2dcl (5 bílků)-dodnes odměřuji zachovalou hořčicovou sklenicí,
18 dkg mletého cukru
14 dkg polohrubé mouky
6 dkg rozpuštěného másla
5 dkg vlašských ořechů – nasekat na kousky
5 dkg hořké čokolády na vaření, rovněž nakrájet na kousky
může se dát i kandované ovoce, u nás však jsou příliš mlsné jazýčci a ty to odmítají.
Pracovní postup:
bílky s cukrem pořádně vyšlehat do tuha (nešlehám v páře),
nasypat mouku, ve které jsou promíchané ořechy a čokoláda, polít rozpuštěným máslem a vše opatrně, ale dobře promíchat. Formu zvanou srnčí hřbet vytřít sádlem, vysypat polohrubou moukou a nalít bílkovou hmotu. nejdříve peču v dolní části trouby, teplota 200 stupňů, jak na povrchu zezlátne, přikryju alobalem a přendám do střední části. Peču asi 20-25 min. Je-li hotová opět zkousím špejlí.
Našla jsem ještě jeden dobrý recept na využití zbylých bílků. Na ten jsem si vzpomněla, když mně chystala moje maminka s tetou svatební cukroví na moji svatbu. Také ho využívám jako vánoční cukroví.
6 bílků + 30dkg cukru se šlehá v páře, ušlehané do tuha necháme vychladnout. Připravíme si 18 dkg neloupaných mandlí a 2 housky – nakrájíme na nudličky. Smícháme s bílkovou hmotou. Vymastíme si plech, je možné vyzkoušet péct to na pečícím papíru, dělat malé hromádky a velmi mírně péct. Říkáme tomu Chrousti.
Tak ať se ti „kuchařinko“ dobře daří a všem ať od Tebe chutná. EM
Kristýno, to moc ráda slyším! Tedy to, že i u vás dopadla vánočka na vláčnou jedničku a taky to, že receptové suroviny děleno čtyřmi fungují My jsme též doma tři a vánočka byla na pořadu dne celý týden a ještě zbylo na sousedy 😉 Ať se i další pečení vydaří!
Díky! Dnes jsem se pustila do pečení ze čtvrtinové dávky v bábovkové formě (Jsme doma tři a kolos z kila mouky bysme nedali ;-). Přes to, co je tu psáno, mě ta lahodná harmonie chutí a vláčná jemnost konzistence překvapila.
S pečením mám jen krátké zkušenosti, tak zkouším všechno možné a dobrého se držím.
Vaše receptura je poklad…