Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Cukroví na poslední chvíli

Cukroví - kokosové kuličky

Jestli jste vánoční pečení letos nezvládli, nezoufejte a pojďte si uválet pár nepečených kokosových koulí. Skladba surovin potěší zájemce o zdravou výživu s minimálním časovým fondem. A pro ty ostatní ještě přidám jedny vanilkové rohlíčky.

Ještě jsem se o nich nikde nezmiňovala. Teda kromě toho, že je na potkání doporučuji kdekomu :) Co se sladkých jednohubek týče, nemají jahelné kuličky z Biokuchařky Hanky Zemanové u nás konkurenci. Splňují snad všechny pralinkové nároky až na to, že nejsou čokoládové.

Chutnají delikátně sladce a přitom vám pusu od cukru rozhodně nezalepí. Míru kokosové chutě si nastolíte sami, já kokosu nechávám prostor uvnitř, zatímco na povrchu kuličky s oblibou obaluji v mletých vlašských oříšcích. Jsou 100% veganské a neobsahují pšeničný lepek. Sladké a navíc zdravé? Co si u cukroví přát víc…

Kokosové kuličky z jáhel v úpravě podle Věrušky

Suroviny na zhruba 30 menších kuliček:

100 g syrových jáhel, asi 300 ml jablečného moštu nebo vody, špetka mořské soli, 50 g rozinek, 50 g oloupaných a nasekaných mandlí (lze bez problémů vynechat), 120 g strouhaného kokosu, 2 lžíce sušeného ovesného nápoje, asi 3 lžíce agávového sirupu nebo medu – oslaďte dle chuti, kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení

Postup:
  • Jáhly spařte horkou vodou, dejte do hrnce, zalijte jablečným moštem nebo vodou, přiveďte k varu, osolte, ztlumte plamen a vařte 15 až 20 minut bez míchání – když je uvaříte v moštu, budou mít skoro kašovitou konzistenci.
  • Nechte vychladnout a vmíchejte k nim všechny ostatní suroviny. Oslaďte podle chuti.
  • Rukama vytvořte těsto v takové konzistenci, aby se z něj daly tvarovat kuličky. Když bude řídké, přidejte kokos. Těsto se může trochu lepit, takže při tvarování kuliček mějte vlhké ruce.
  • Tvarujte kuličky a obalujte je buď v kokosu nebo v mletých oříšcích.

Cukroví - kokosové kuličky

Rohlíčky z Café Imperial

Nebyla bych to já, kdybych nepřipojila ještě jednu cukrovou poznámku, jste v mém deníčku, tak to jistě pochopíte. V prosincovém časopisu Gurmet (exChefGurmán) jsem si vyhlídla recept na Katčiny vanilkové rohlíčky. Ačkoliv mám svůj vlastní recept, nemohla jsem si pomoct. Rohlíčky podle šéfcukrářky Café Imperial Kateřiny Fornůstkové jsem nemohla nevyzkoušet. Staly se mým soukromým hitem ještě před svátky a já si tady pro příští rok recept poznamenávám.

Katčiny vanilkové rohlíčky

Suroviny na 2 plechy:

250 g hladké mouky (já: 150 g bílé pšeničné, 50 g pohankové, 50 g špaldové), 180 g másla, 100 g vlašských ořechů (já: 80 g vlašských, 20 g mandlí), 60 g moučkového cukru (já: 40 g cukru, 20 g agávového sirupu), 2 žloutky, kůra z 1/2 citronu, vanilkový cukr na obalení

Postup:
  • Nastrouhané ořechy a mandle, mouku, máslo, moučkový cukr, žloutky a citronovou kůru zpracujte na vláčné těsto.
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Tvořte rohlíčky, poskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte do zrůžovění – pár minut.
  • Zatepla obalte ve vanilkovém cukru – zkusila jsem letos biodynamický a můžu doporučit, rozmixujte jej (ano, v mixéru) se semínky vanilky a máte vanilkový cukr, jaký v obchodě nekoupíte. Po vychladnutí rohlíčků obalení v cukru opakujte, zbavíte se tak otisků prstů na rohlíčcích a ty budou navíc vláčnější.
Další vánoční témata:

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>