Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Ořechové tartaletky

Zase pekla. Co jiného, když kila klesají podezřele rychle a energie je potřeba. Tohle ať raději nečtou ti, co si libují v dietách. A naopak, milovníci sladkého honem sem!

Poblinkaná postel – moje i ta miminkovská, budíček v jednu, ve dvě a definitivní ráno ve tři a jeden sen o ořechových tartaletkách. Naše poslední noc. Nedostatkem ořechů netrpíme, tak tedy místo polední pauzy peču ořechové tartaletky, tady jsou.

Ořechové tartaletky

ne 8 tartaletek

Košíčky: 275 g špaldové hladké mouky celozrnné, 50 g mletých vlašských ořechů, 50 g medu, 50 g moučkového cukru, 175 g studeného másla
Náplň:
180 g vlašských ořechů namletých najemno, 100 g moučkového cukru, 30 g medu, 1 vejce, 3 žloutky a sníh ze 3 bílků (+ špetka soli), 2 lžíce chef de creme nebo creme fraiche + máslo na vytření forem
Rybízová marmeláda.

  • Ze surovin na košíčky vypracujte těsto a nechte uležet přes noc v lednici zabalené do fólie.
  • Těsto vyjmete z lednice asi hodinu před přípravou.
  • Na náplň utřete cukr s vejcem a žloutky do pěny. Přidejte ořechy a chef de creme a nakonec vmíchejte krouživými pohyby ušlehané bílky (šlehejte se špetkou soli).
  • 8 formiček vytřete máslem. Z těsta rukou odebíráte kusy a tvarujete v dlaních placičky, které prsty vmáčknete do formiček.
  • Každé dno lehce poďobejte vidličkou, nepropichujeme úplně. Spodek tartaletek potřete rybízovou marmeládou, naplníte ořechovou náplní a dáte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia asi na 20 minut.
  • Podáváte s kysanou smetanou a kapičkami rybízové marmelády.
  • Celou parádu lze připravit i do rozdělávací dortové formy.

Vlašské ořechy jsou teď aktuální. Náš praděd právě louská novou várku a já z těch loňských – pečlivě uschovaných v mrazáku – peču poslední sladkosti, abychom je spotřebovali ještě před Vánocemi (ořechy i ty sladkosti). Tenhle recept je můj favorit. Nebudu tvrdit, že je zdravý, i když… celozrnná mouka, ořechy, med… inu zdravější, než kupované koláče možná, ale do nízkokalorické diety s ním rozhodně nepočítejte.

Mohlo by vás zajímat:
Dýňový dipDýňový dip Celerová polévkaCelerová polévka a sýrové muffiny JablkomatNejlepší jablečné recepty

2 komentářů k Ořechové tartaletky

  • Zuzano, vejce tam být nemá. Těsto je křehké a po upečení je nejlepší nechat celé dílo odležet, natáhne víc vlhkosti. Ale mohlo se stát taky, že ořechy byly mleté příliš hrubě. Nebo špaldovka nebyla jemně mletá. Každopádně příště může pomoct použít víc moučkového cukru – ten drží v těstě víc vlhkost.

  • avatar zuzana

    Pomoooc, testopo upeceni nedrzi pohromade, sype se. Nechybhi tam vejce?
    Zuzana

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>