Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Chutné dárky na poslední chvíli

Paštika pomerančová

Obdivuji ty, co neshání dárky na poslední chvíli. Nejsou svátky, kdy bych se dvacátého prosince v klidu procházela zasněženým lesíkem bez myšlenky na to, co ještě musím pořídit. Ostatně, které Vánoce za poslední dobu byly ve městě zasněžené? Ale letošní rok je výjimečný. Sníh nepřestává padat a moje dárky (všechny!) už odpočívají ve skříni. Chutných dárků ale není nikdy dost, a tak si teď spolu pojďme několik pochoutek uvařit, upéct, nakoupit a vyjmenovat.

Letos jsem na to šla od lesa. Dárkový seznam vznikl začátkem listopadu a první kousky jsem hned naobjednávala přes net. Můžu tak s radostí obdarovat své blízké mojí oblíbenou Nobilis Tilia. Na Vlčí Hoře hned u národního parku České Švýcarsko nevzniká jen přírodní a ryze česká kosmetika, ale i báječné za studena lisované oleje z čeho si vzpomenete. I mé milé pečící kámošky už ví, že nobilisí olej z římského kmínu skvěle doprovodí hráškový krém. Jenže tady na letošní Vánoce už objednávat nestihnete.

Co však stihnete, je vyrobit MANGOVÝ BALZÁM podle ChefGurmána. Recept vyšel už v listopadovém čísle. Celkově byla jejich rubrika dárků pro labužníky moc vyvedená. Listopadové číslo asi těžko seženete, tak si dovolím mangový balzám reprodukovat. S přípravou chvátejte, potřebujete dva dny na uležení!

Mangový balzám z ChefGurmána

na 1 lahvičku o objemu 500 ml

Suroviny:

500 ml bílého vinného octa, 2 manga

  1. Oloupané mango nakrájejte na kostičky a rozmixujte na kaši. Dejte do sklenice se širším hrdlem, zalijte vinným octem a promíchejte. Nádobu zavřete potravinovou fólií a nechte 2 dny stát.
  2. Ocet s mangem přelijte do hrnce a nechte přejít varem. Poté odstavte a přeceďte přes jemný cedník nebo tenkou látku do sterilních láhví.
  3. Můj tip: láhve jednoduše sterilujte v troubě v pekáči ponořené do výšky 3 cm do vody při teplotě 100 stupňů Celsia 10 minut.

Jen si představte, jak balzámem potěšíte svěží polníček co se bude vyjímat ve společnosti pečeného kuřete :)
Pro bio příznivce můžete ještě do desíti hodin pondělka 21. prosince objednávat v eshopu bioobchod.cz. Nabídka je široká a jako dárek se hodí třeba Fair Trade výrobky nebo středomořské speciality. Doporučuji zejména OLIVY A OLIVOVÝ OLEJ v biokvalitě. Mě uchvátili a dozajista jejich chutí vyrazíte dech nejednomu gurmánovi. Bioobchod má kromě pěti dalších prodejen po republice i novou kamennou prodejnu v Praze.

Mým letošním kuchařským hitem je PAŠTIKA. Přišla jsem jí na chuť opět díky ChefGurmánu. Marie Holobrádková to poslední dobou bere smykem nebo se mi to jen zdá? Původní pomerančovou variantu jsem převedla na jablečnou a tu stále preferuji. I přesto, že v lednici nám právě odpočivá ta pomerančová. Každopádně paštika v jakékoliv podobě a náležitě zabalená určitě potěší. Stejně jako domácí KLOBÁSY. Budete-li mít cestu kolem Pacova, stavte se u řezníka Klátila pro Matoušovu klobásu. Už jej objevila i Hanka Michopulu. To ale není nic pro vegetariány. Těm raději uplácejte čokoládové lanýže, marcipán, napečte brownies nebo se vrhněte na JABLEČNÉ ČATNÍ.

Paštika pomerančová

Jablečné čatní s hrozinkami

Suroviny:

250 g kyselých jablek, 80 g hrozinek, 1 malá cibule, 1 lžíce kečupu, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku 1/2 lžičky chilli nebo pálivé papriky, 20 g moučkového cukru, šťáva ze 2 citronů a sůl

  1. Jablka oloupejte a zbavte jader, cibulku rozsekejte.
  2. Všechny suroviny dohromady vložte do hrnce a pomalu duste. Míchejte a duste tak dlouho, až se vytvoří pasta.
  3. Plňte do sklenic, uzavřete a uchovávejte v chladu. V lednici vydrží i několik měsíců a podává se k masům a rybám.

A když se vám nebude chtít stát u linky ani doufat, že to pošta s vaším balíčkem do třiadvacátého stihne, zaskočte do některé z gurmánských kamenných prodejen. Jejich brněnský výčet uvádí Michal. Voucherů do restaurací, vařících cédéček, kurzů vaření a kuchařek není nikdy dost. Parádním kouskem je například POCHOUTKA Muriel Barberyové (via Šmiky). Asi si ji letos nadělím 😉

4 komentářů k Chutné dárky na poslední chvíli

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>