Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Třetí adventní s hráškovým nádechem

Cukroví brownies

Druhá adventní byla Mikulášská a třetí patří cukroví. Znáte snad domácnost, kde se tuto neděli nepeče? O báječné, ověřené a dokonalé recepty na cukroví není právě teď nikde nouze. Jistě jich doma máte v zásobě několik a mimo to se na nás hrnou odevšad. Dá se vůbec v té záplavě zaručených tipů probojovat do zdárného konce – Vánoc samozřejmě – ať už s cukrovím nebo bez něj?

Když jsem kdysi, jako dívka sotva dospělá, vyměnila poklidné teplo domova rodičů za podstatně rušnější privát, nepekla jsem. A vlastně ani moc nevařila. Vánoční antipečící postoj mi vydržel skoro tak dlouho, jako přesvědčení, že špagety se jí s kečupem.

Co se Vánoc týče, začalo to u mě brambůrkami kamarádky Lenky. Plácali jsme je celé odpoledne a rumu přitom padlo víc, než těsto žádalo. Byly tehdy zlatým hřebem naší vánoční besídky společně s fůrou přátelských dárků a od té doby si našly cestu do řady domácností (ty brambůrky). Vůbec nevadí, že ke skutečnému marcipánu mají daleko (na druhou stranu mnohem blíž, než jejich příbuzné brambory z některých cukráren). Pak už to šlo ráz na ráz. Přítel, podnájem, manžel, první samostatné Vánoce, dítě, první rodinné Vánoce. Chtě nechtě, cukroví na Vánoce muselo být. A já se na něj začala těšit. Došlo nakonec i na skutečný marcipán, o něm dnes také bude řeč.

Pruh - dovoleno je vše

Něco na Vánoce upéct je totiž fajn. Můžete to rozdávat jako pozornost přátelům a návštěvám a nebo z toho klidně celý prosinec ujídat. Dovoleno je vše. Neholduji těžce vydřeným prosincovým víkendům v kuchyni s dvaceti druhy cukroví v krabicích, co pak tváře svátečních příchozích
ladí do zelena z pomyšlení, že tohle všechno budou muset ochutnat. Prostě péct v prosinci perníčky pro přátele (ideálně i s nimi), linecké pro muže, rohlíčky pro dítě a brownies pro sebe je nádhera. Nevadí, že se sní (a rozdají) ještě před svátky, šestadvacátého budete mít stejně všeho sladkého ochutnávání už dost. Co zůstane budou vzpomínky. Na tu malou spokojenou a od těsta upatlanou osůbku, co vám říká mami, na litry svařáku, co se při pečení s kámoškama jaksi vypařily a třeba taky na to, jak jste letos hravou rukou zvládli upéct svoje první brownies s dýni uvnitř.

S největší pravděpodobností už máte svůj vánoční pečící rituál, stejně jako jej mám já. I přesto, že mám rituály ráda, každý rok ty své sváteční lehce navrtávám. A pak se do těch navrtaných skulinek hrnu s novinkami. Letos jsou to nepečené jáhlovo-kokosové kuličky s inspirací od Hanky Zemanové a taky rumem políbený marcipán. Jasným vánočním základem u nás zůstávají vanilkové rohlíčky, linecké a štola. O všech třech jsem se už někdy někde zmínila. Jsou obvyklé, až na pár drobností. Vanilkové rohlíčky chci skutečně vanilkové, linecké zbožňuji se špaldou a štola se peče s tvarohem a den před Štědrým dnem. Konec konců už zvládnu taky vánočku, brownies co kamarádí s dýní a perníčky, co jsou skutečně hned měkké. A co se těch špaget s kečupem týče, na ty jsem už dávno zapomněla. Vážně 😉

Cukroví - pečení

Zkuste taky letos navrtat pár dírek i do těch Vašich cukrových rituálů. Skočte do krámu pro mandle, špaldu s pohankou a jednu Hokkaidó. K tomu kupte ještě mražený hrášek (nedám dopustit na Findus) a olej z černého kmínu.

První čtyři jmenované se budou hodit při pečení lineckého, brownies a k marcipánu. Předpokládám, že jako v každé správné české domácnosti – i v té vaší – nechybí rum ve spíži. Stejně, jako poctivý domácí vývar (ten bude nejspíš v lednici). Poslední dva jmenovaní přijdou vhod, až se při pečení přihlásí o slovo a o oběd váš žaludek. Je čas na hráškový krém.

V tu chvíli rozehřejte kastrol a mražený hrášek v něm nechte zvolna rozmrznout a zhruba 10 minut opéct. Jako základ klidně použijte šalotku, ale není to nutné. Přilijte vývar v množství dle uvážení (čím více, tím méně bude polévka krémová) a přiveďte k varu. Pár minut povařte a sejměte z ohně, rozmixujte dohladka, osolte a opepřete dle chuti. Podávejte na talíři zakápnuté olejem z černého kmínu. Ten dodá polévce lehce pikantní šmrnc, k tomu zbaví Vaše tělo mnoha neduhů a posílí imunitní systém. Co si přát víc, v chřipkovém období.

Pro trošku napětí a můj nedělní klid si na recepty počkejte. Jenom dva dny, do úterý. Podělím se tu s vámi o linecké s kořením a jeho neméně kořeněnou, avšak zdravější variantu. Nabídnu rumový marcipán s brusinkou uvnitř, jáhelno-kokosové kuličky Hanky Zemanové, brownies s dýní, obligátní Ivetinu tvarohovou štolu a další dva tipy.
Nákupu chtivým dodávám, že na cukroví kromě obvyklých surovin (hladké mouky, cukru ve všech podobách a másla není doma nikdy dost) bude třeba mouka špaldová celozrnná hladká, loupané mandle, javorový sirup, strouhaný kokos, citronová a pomerančová kůra, jáhly, jablečný mošt s červenou řepou, rozinky, brusinky, kus dýně Hokkaidó a dvě velmi kvalitní čokolády.

2 komentářů k Třetí adventní s hráškovým nádechem

  • Shira313, přesně tak si představuji ideální advent, jen tak dále :) Já se zase těším, co na ty moje cukrové výtvory řekneš 😉 Už zítra!

  • avatar Shira313

    Pred každými vianocami špekulujem ako ich ozvláštniť, ale napokon aj tak skončím pri osvedčených tradičných pochutinách:D Veď vianoce sú pre nás balzámom na uponáhľanú dušu aj vďaka nemenným rituálom, no nie ?
    Tiež som však prešla určitým vývojom a tak sa vanilínový cukor, rastlinná náhrada masla a nekvalitná čokoláda od nás odsťahovali, zato pribudli noví podnájomníci : rôzne druhy múk, trstinový cukor, vanilka naložená vo vodke, kakaové maslo, …
    Tradičná kysnutá štóla čaká v chlade na svoj veľký deň, medovníčky (tohto roku iba z medu) sa nevedia dočkať make-upu a manžel celé dni systematicky ujedá vínové pečivo :o) Dnes na mňa a na slivkový lekvár nedočkavo v chladničke čaká mrkvové cesto a do podoby cookies sa chystá premeniť cesto s arašidovým maslom a s javorovým sirupom.
    Tento víkend som triedila recepty a tie, s ktorými by som chcela zabodovať na vianoce sa nezmestia ani do ozaj hrubého zakladača 😀
    No aj tak sa veľmi teším na tie Tvoje špecialitky!
    Pekný deň :o)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>