Priority. Žiju a kličkuju mezi nimi stejně jako kolegyně, soused a kámoška. Nevyhnou se ani kuchyni. Tam je teď pro mě prioritou celer (mimo jiné). Zvolnila jsem pracovní tempo a krom polívky k obědu uplácala ještě slané muffiny.
Celer prý zbavuje tělo jedů a má dezinfekční a snad i afrodiziakální účinky. O tom si ale přečtěte třeba tady. Já si jej nejraději strouhám do mé variace salátu Coleslaw a nebo do polívky. A o tu se dnes s vámi podělím.
K polévce se báječně hodí jako pečivo domácí muffiny. Recept pochází z říjnového Chef Gurmána, poměr surovin jsem si upravila po svém. Slané muffiny jsou skvělé i samy o sobě jako snídaně, třeba s bylinkovým máslem.
Celerová polévka (bezlepková)
Suroviny:
2 cibule nebo 6 šalotek, tři lžíce másla, sůl, bílý pepř (pro děti vynechte), kuřecí vývar, mléko nebo smetana (nemusí být), nahrubo nastrouhaný celer o hmotnosti 100 g
Postup:
Šalotku nebo cibuli zpěníme na másle, přidáme kuřecí vývar (asi 3 naběračky), sůl a bílý pepř a vývar odpaříme. Přidáme celer, přilijeme kuřecí vývar (v množství na čtyři porce) a vaříme tak dlouho, až celer změkne. Rozmixujeme, případně propasírujeme pro jemnější konzistenci. Můžeme ihned podávat nebo zkusíme přidat mléko a umixujeme do pěny. Na talíři podáváme zakápnuté olejem z černého kmínu, je delikátně pikantní a navíc posiluje imunitní systém.
Muffiny s kozím sýrem a ořechy
Suroviny:
40 g pórku nakrájeného na tenké nudličky, 40 g nasekaných vlašských ořechů, 40 g sušených brusinek nebo rozinek, 200 g čerstvého kozího sýra (může být i Lučina), 250 g mouky (50 g kukuričné polohrubé, 100 g bílé polohrubé, 50 g pohankové), 3 lžičky prášku do pečiva, 125 ml mléka, 80 ml panenského olivového oleje, 2 vejce, sůl
Postup:
Připravte si košíčky do formy na muffiny a troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Rozetřete vejce s mlékem, olejem a sýrem, osolte. V míste promíchejte mouky s práškem do pečiva a vmíchejte sýrovou směs. Přimíchejte oříšky, pórek a brusinky nebo rozinky.
Košíčky naplňte těstem, pečte 25 až 30 minut.
[…] recenzích se mi bude svým způsobem stýskat, ale mě teď prostě čekají jiné priority. Ty celerové, ale především ty osobní a nekuchařské. Píšu o jídle pro radost a při hledání […]
No vidíš, na víno jsem úplně zapomněla Zrovna jsem myslela na Svatomartinské. Už se těším na tvůj celerový příspěvek a moc Tě zdravím!
Muffin s kozím sýrem a ořechy – to je nejlepší parťák k dobrému vínu. A dobré víno je nejlepší společník pro pošmourné počasí v předlistopadovém týdnu. Určitě bych si dala
Měj se hezky, těším se na nějakou další ochutnávku. Celer mám ještě ve skleníku a mám s ním také své plány