Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Rohlíčky s duší tuřínu

Za tento nápad vděčím Michalu Göthovi. V březnové škole vaření jsme si k polévce uváleli křehké rohlíčky se špenátem. Podle mě není pro listy mladého tuřínku elegantnějšího využití. Zabalila jsem je do těsta už loni na jaře a obdobného kabátku se jim dostalo i letos.

V listech tuřínu sídlí významná koncentrace vitaminů a minerálů, především vápníku, provitaminu A (betakarotenu), vitaminu C, kyseliny listové a železa, nať je dokonce výživnější než samotný kořen. Ten po odkrojení listů šupněte třeba do polévky.

Tuřínovým listům to sluší samozřejmě v salátech. V teplé kuchyni s nimi nakládejte jako se špenátem. Oproti špenátu jsou křupavější a mají taky pikantnější chuť (vařením se lehce otupí), která právě v obalu z listkového těsta pěkně vyniká. Rohlíčky se skvěle hodí k jarem sršícím polévkám (třeba řeřichová, salátová, špenátová) o kterých bude příště taky řeč. Nebo je můžete servírovat ve společnosti patřičného vína návštěvám. Ohromíte!

Teď si už skočte pro jednu Wewalku – chutná a je s ní nejmíň práce (jo, dneska nejsme úplně bio), odklikněte svazek tuřínku a dejte se do práce.

Rohlíčky z listkového těsta s listy tuřínu

na 9 rohllíčků

Suroviny:

balení listového těsta Wewalka, listy z jednoho svazku tuřínku, jedna bílá cibule, plátek másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, ideálně zeleninový nebo kuřecí vývar – může být i voda

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, zmírníme plamen a za častého míchání cibulku restujeme klidně i deset minut. Nesmí však hnědnout! Přidáme nahrubo nasekané listy tuřínu a zalijeme trochou vody nebo vývaru, aby se při dušení listy nepřipálily. Dusíme zhruba 10 minut. Voda se nemusí všechna vyvařit. Osolíme, opepříme (pro děti lze vynechat) a ochutíme čerstvě strouhnutým muškátovým oříškem. Nakonec směs proženeme přes sítko a lehce přitlačíme, abysme se zbavili přebytečné vody.

Těsto rozložíme a pomocí otočeného plitkého talíře a rádýlka z něj vykrojíme dvě kolečka, ty rozkrájíme na trojúhelníčky (viz. foto). Na každý trojúhelník šupneme trošku připravené tuřínové náplně a zarolujeme. Poklademe na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 stupních horkovzdušně 15 minut.

Mohlo by vás zajímat:

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>