Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Taková normální grilovačka

Grilování - stůl

Taky se vám zdá, že je všude přebuchtováno? Jedu v té sladké mánii taky, takže je načase poskočit jinam. Mrkněte, co griluje naše rodinka v neděli odpoledne. Slibuji, že se pomějou všichni bez rozdílu věku i vyznání.

Klíčem je plán

V době mezi prvním a druhým rokem života dítěte nachodíte mnoho kroků sem a tam, ošetříte mnoho odřenin a postavíte mnoho rychle zbořených bábovek. Co se jídla pro rodinu týče, moc sofistikovaných labužnických dýchánků nepřipravíte. Život má v tuhle chvíli ještě rychlejší dynamiku a to i v kuchyni. Naše grilovačka musí být tedy v duchu dynamiky velmi RYCHLE PŘIPRAVENÁ. Než se probudí, než se otočí a než budete muset zase chovat. Ale s rozumem a samozřejmě s plánem v kapse, bez toho se rodinná manažerka neobejde.

Vidličku nebrat

Stále kolem narážím na to stejné usedlé grilování, co vytáhne maso přímo z lednice rovnou na gril, kde se úspěšně usuší. Pak přijde píchnutí vidličkou, co se postará o vypuštění případného zbytku šťávy uvnitř masa. Na stole k tomu prý pasuje kečup a hořčice, kus průmyslového chleba a totálně vymáčený salát. O marinádě kupované v sáčku ani nemluvě. A tak pořád dokola.

Přitom stačí málo a hned jste o krok dál. Šťáva zůstane v mase, salát bude mít chuť a zálivka šmrnc, nebude chybět hromada další zeleniny, mléčné produkty a taky svěží dezert. To všechno se dá zvládnout za křiku dětí a třeba i s miminem na těle, dáváte-li přednost nošení. Dobrý plán je klíčem k úspěchu. Vyzkoušeno mojí osobou a testováno na návštěvách.

Hermelín grilovaný na podnose

Devět chodů v pohodě

Menu je nesmírně variabilní, takže když máte malé děti a nechcete je cpát grilovaným masem, nasekáte jim pečenou zeleninu a doplníte třeba vařeným vejcem.

Těm úplně nejmenším (od 6 měsíců) nejspíš stejně dáte soukromé pyré, ale těm, co už mají jakž takž ochutnáno kdeco (asi od 8 měsíců) bych se nebála namixovat uvedené pečené brambory s červenou řepou a přidat k tomu nadrcený vařený žloutek. Další level je to stejné s kysanou smetanou a tam by sedl už i jemně nasekaný kopr (řekněme od 10 měsíců).

Vegetariánům bude stačit grilovaný sýr se salátem a dipem, cizrnová pomazánka a k tomu ještě pečená zelenina. Dorazí se dezertem. Masaři zase můžou vypustit sýr a vrhnout se rovnou na krkovici. Jak je komu libo…

Podávat budete:

  • cizrnová pomazánka pro zahnání hladu na začátek
  • grilovaná kuřecí prsa nebo stehenní řízky a grilovaná krkovice
  • pečené brambory s červenou řepou
  • grilovaný sýr Haloumi nebo Hermelín
  • grilovaná rajčata na keříku
  • cibulový dip
  • celerová remuláda
  • meruňkový kečup nebo nakládané brusinky
  • sezónní zeleninový salát
  • cheesecake (nejlépe malinový)

A tady je plán (počítám s grilováním na oběd):

Klidně dva dny předem
Dva druhy masa do marinády (15 min práce)
kuřecí prsa nebo stehenní řízek: olivový olej napůl s řepkovým, čerstvý tymián, česnek podrcený, jablečný ocet
vepřová krkovice: olivový olej napůl s řepkovým, drcený česnek, snítky čerstvého rozmarýnu, hrubozrnná hořčice
Den předem (1 hodina práce)
– namočit cirznu
– udělat cheesecake
celerová remuláda
Ráno v den grilování (30 min práce)
– uvařit cizrnu doměkka
balíčky brambor s řepou
cibulový dip
– připravit zeleninu na salát
Hodinu před grilováním (30 min práce)
rajčata na keříku na linku
– umixovat mixérem pomazánku z cizrny
– maso vytáhnout na linku, OSOLIT
– dát péct balíčky brambor a řepy do trouby
– nachystat stůl a pečivo k pomazánce
Haloumi nebo Hermelín polít olejem olivovým
– nachystat brusinky nebo meruňkový kečup

Suroviny na marinádu dávkujte dle vkusu (olej převládá, octa stačí lžička, česnek a bylinky v hojném množství). Maso se nejlépe naleží, když jej dáte do igelitového sáčku spolu s marinádou, pořádně zavážete a promasírujete. Sůl v marinádě chybí proto, aby zbytečně nenasákla tekutinu, která může zůstat v mase. Solíte před grilováním, není radno zapomenout. Dá se to zachránit i dosolením na talíři (já dvakrát ze tří grilování neosolila).

Maso by se před grilováním mělo dostat na pokojovou teplotu (pak se nevysuší) a na gril jej dávejte pomocí kuchyňské pinzety nebo dvěma lžícemi nebo prostě nějak, abyste do něj nepíchli. Doba přípravy na grilu je individuální dle velikosti a tloušťky masa a taky dle grilu, řiďte se vlastní zkušeností. Zkoordinujte grilování masa s grilováním rajčat na keříku.

Můj nejmilejší cheesecake

Na dezert v podobě cheesecaku použijte pokud možno co nejkvalitnější sušenky (nejlépe nakoupíte ve zdravé výživě nebo upečte své vlastní). Na část z mléčných výrobků můžete kombinovat co máte zrovna v lednici… klidně se odchylte od základního receptu a šupněte tam třeba ricottu s marcarpone napůl. Drobné sezónní ovoce přijde nahoru, takže teď zrovna maliny nebo borůvky…

Celerová remuláda

Celerovou remuládu klidně udělejte z celeru strouhaného na jemno, bez ovoce a jenom se zakysanou smetanou, jablečným octem, solí, pepřem a olejem. Zkuste třeba olej z vlašských ořechů.

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. To stejné proveďte s červenou řepou – hodí se koupit menší kusy velikosti zhruba ženské pěsti (i menší). Plátky brambor a řepy dejte na plát pečícího papíru, polijte olivovým olejem, osolte (opepřete, když nebudou pro děti), přidejte snítku libečku, pečlivě zabalte a dejte pak hodinu před grilováním péct do vyhřáté trouby na 180 st. Celsia na zhruba 30 minut.

Na cibulový dip nakrájejte na maličké kostičky červenou cibuli, zakápněte ji jablečným octem, zalijte olivovým olejem a přidejte nasekaný čerstvý kopr. Nechejte uležet.

Na salát nakrájejte čerstvou zeleninu, co je zrovna k mání. U nás teď rajčata, okurky, paprika, cibule, všechno ze zahrady. Můžete přidat třeba olivy. Ve správný čas – těsně před podáváním – osolte, smíchejte s jablečným octem (nebo citronovou šťávou), olejem (olivový, řepkový, lněný, hořčičný,…) a dolaďte chuť moučkovým cukrem nebo ještě lépe medem.

Grilovaný hermelín s meruňkovým kečupem

Hermelín na gril se hodí naříznout, polít olejem, ozdobit snítkou rozmarýnu a zabalit do alobalu. Můžete grilovat i volně na alobalovém podnose, ale počítejte, že se sýr rozteče. To neplatí u Haloumi. Ten je pevný, stačí jej potřít olejem a grilovat rovnou na rozžhavené ploše stejně jako maso. K sýrům se hodí podávat nakládané brusinky nebo meruňkový kečup.

Pomazánku z cizrny uděláte tak, že umixujete uvařenou cizrnu s trochou vody, ve které se vařila. Přidejte olivový olej, sůl, nakrájené stroužky česneku, pár kapek citronové šťávy, mletý kmín a čerstvou petrželovou nať. Přesný poměr surovin neznám, musíte doladit podle chuti. Podávejte s pečivem.

Experimentujte s oleji. Nezapomínejte na rozmanitou sezónní zeleninu. Místo cheesecake umíchejte domácí zmrzku nebo jakýkoliv váš oblíbený dezert. A hlavně se u toho všeho bavte.

Mohlo by vás zajímat:
Meruňkový džem s měsíčkem, fenyklem a badyánemMeruňkový džem s měsíčkem, fenyklem a badyánem meruňková bublaninaMeruňky na všechny další způsoby Domácí tvarohový sýrDomácí tvarohový sýr

2 komentářů k Taková normální grilovačka

  • Radku, díky za postřehy! Já mám konec konců úplně ze všech minutek nejraději kuřecí prsa právě odříznutá z čerstvého kuřete, která nakrojím na „otevřenou knihu“ abych dosáhla stejné výšky celého steaku, osolím a nechám na lince asi hodinu rozležet. Pak šup s nimi na rozpálenou pánev s trochou oleje, pár minut z jedné strany, pár minut z druhé a jsou naprosto parádní!

  • Jen si dovolím pár mých postřehů. U řady mas je marináda škoda času a surovin. Např. když se dobře upeče krkovice, chutná dokonale i jen osolená. Také jsme se naučili na uhlí dávat vlhké dřevěné lupínky (ne vždy), které např. kuřecí stehna krásně ovoní.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>