Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Škoda nevařit a olivová zmrzlina

Kuchařka Škoda nevařit

Vyměnili jsme si link, dlouho nic a hned potom vydal kuchařku. Martin Škoda učí (nejen) mládež, že vařit je zábava. Zkoušela jsem jeho zmrzlinu.

Kdysi mi (možná je to dva tři roky) posílal mail kluk, co rád vaří. Stačilo mrknout na jeho web, designově žádná sláva (promiň, Martine), o to však dokonalejší obsahově. Ten kluk měl talent už tenkrát a mě teď baví jeho dílo pozorovat.

Osvědčené stálice

Martinova kuchařka mi doma nemohla chybět. Nebudu vás tahat za nos, že je plná trháků či nových nápadů. Nikoliv, Škoda nevařit je kuchařka pro ty, co chuťovým buňkám teprve dávají rozlet a dosud třeba nevařili. Ostřílení labužníci v ní poznají evergreeny v podobě omelet, hamburgerů, domácích těstovin nebo salátů a bagetek inspirovaných Itálií. Nechybí ani česká klasika, jenže to všechno tak nějak v duchu pohody a doplněné oblíbenou hudbou mladíka, co všechna ta jídla umí uvařit a přitom je mu teprve osmnáct.

Pohled do kuchařky Škoda nevařit

Ví, že kvalitní suroviny jsou pro skvělé jídlo základ a bez zbytečných kudrlinek popisuje své kuchařské postřehy. Tohle by se prostě mohlo líbit mladým (a nejen jim). Líbilo se to i porotě na Gourmand World Cookbook Awards 2012, kde se kuchařka Škoda nevařit stala 3. nejlepší na světě v kategorii „Nejlepší debutová kuchařka“ (Best First Cookbook). Tohle je úspěch. Já bych vlastně mohla mít – čistě teoreticky – skoro tak dospělého syna, a to bych na něj teda byla moc pyšná. Ale my pojďme mrknout ještě na recepty.

Zmrzlinový duel

V kuchařce jsem nenašla nic, co by mi nebylo známé, byť přiznávám, že některé pokrmy jsem sama ještě nezkoušela. Líbí se mi kapitola o grilování a to patří k létu, stejně jako tahle parádní zmrzlina. Mít olivový olej ve zmrzlině je moc dobrý nápad. A vůbec mít tam jakýkoliv kvalitní olej. Zmrzka je pak jemnější, ale taky výživově zajímavější. Máme tu skoro léto a já mám jednu várku už v mrazáku.

Jenže bych to nebyla já, kdybych dílo neupravila. Nemám nic proti mouce v pečivu, ale nechci mít tuhle surovinu ve zmrzlině. Dobrá zpráva pro celiaky, jde to i bez mouky. Špatná zpráva pro vegany, vejce jsou nutnost. Takže Martinův recept funguje tak, jak leží běží, ale taky bez mouky a třeba klidně s olejem z meruňkových jader. Zkuste to, nabízím Martinův i můj upravený recept.

Martinova krémová zmrzlina z olivového oleje

na 12 porcí

500 ml mléka, 180-200 g krupicového cukru, 35 g hladké mouky, 80 ml jemného extra panenského olivového oleje, 6 žloutků, k servírování plátky mandlí nebo oříšky

Mléko dejte zahřívat při mírné teplotě do kastrolu. Mezitím třete v misce žloutky s cukrem a moukou, dokud se nevytvoří jednotná žlutá hmota. Tu pak přidejte do vlažného mléka a za stálého míchání přiveďte k varu – žloutky se s mlékem spojí a směs začne houstnout.
Míchejte, dokud nezískáte krém připomínající pudink. Poté odstavte hrnec z vařiče a jeho obsah nechte vychladnout. Až bude vlažný – skoro studený – začněte za stálého míchání přilévat olej. Zmrzlinu pak vlijte do nádoby a dejte do mrazáku alespoň na 6 hodin. Během této doby je potřeba ji několikrát promíchat, aby nezkrystalizovala.
Mandle mírně opražte na suché pánvi a posypte jimi zmrzlinu.

Krémová olivová zmrzlina - Martin Škoda a Věruška

Krémová zmrzlina s meruňkovým olejem podle Věrušky

na 6 porcí

250 ml mléka plnotučného nejlépe farmářského, 150 g krupicového cukru tmavého plus 30 g sirupu z agáve, 40 ml panenského oleje z meruňkových jader (nebo klidně namíchejte olivový a meruňkový a použijte třeba i makový), 3 žloutky, plátky opražených mandlí k servírování

Postupujte podle Martinova návodu, takže mléko zahřejete v kastrolu a za stálého šlehání metlou k němu přilijete směs žloutků s cukrem. Žádná mouka. Směs zhoustne a bude vypadat jako řidší pudink. Nechte vychládnout a do téměř studeného přišlehejte metlou olej. Dejte do mrazáku a ze začátku mrazení třikrát po půl hodině promíchejte. Pak promíchejte ještě někdy v průběhu. Nejlepší je zmrzku umíchat hned ráno a večer si pochutnáte. Před podáváním zmrzlinu nechte na lince povolit – 10 až 15 minut, ať se vám dobře nabírá.

Mám ráda v misce zmrzku tající, ale vy si ji klidně dopřejte zcela zmrzlou. V kuchařce vybraný hudební doprovod ke zmrzlině Mona Mur Snake mi spíš navozuje depresi, já bych byla raději pro Radůzu a Una cartolina, ale to je otázka vkusu. A ten má Martin, co se jídla týče, vytříbený.

Mohlo by vás zajímat:
čerstvá pastaČerstvá pasta, medvědí česnek a chřest špenátový koláčŠpenátový koláč rebarborový crumbleRebarborový crumble s pudinkem

3 komentářů k Škoda nevařit a olivová zmrzlina

  • Ale tak tohle vypadá skvěle. Mandle to je moje a ještě když je to takové krémové, polo rozteklé hned bych si dala. Ale musím říct, že olivový olej by mě nikdy nenapadlo přidat do zmrzliny.

  • avatar slečna Barbora

    Právě jsem se stala čerstvou majitelkou zmrzlinovače a neustále hledám nové recepty, takže tenhle článek mi kápl do noty. Meruňkový olej zní přímo neodolatelně, hned po něm zapátrám :-) Ale ta mouka v Martinově receptu je skutečně trochu zvláštní, už jsem dělala různé druhy zmrzliny, hodně krémové, sherbety, sorbety, málo vajec, hodně vajec, veganské i všežravé, ale mouka nebyla v žádné… Věruško, díky, že stále uveřejňujete takové recepty, jaké zrovna v té které době „potřebuju“ :-))

  • ta zmrzka je že wau!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>