Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Moje dvanáctero olejů, šizené i poctivé. Je umění si vybrat

Moje oleje - pohled shora

Dvanáct jich mám záloze a jeden vedle druhého miluju. Teď už vím, že některé neprávem. Rozdíl hned poznáte, tak je pojďte se mnou ochutnat.

Řepka a slunečnice

Moje denní vaření se neobejde bez řepkové oleje (panenského) a hned v závěsu vytahuji nejčastěji slunečnicový (taky panenský). Ten má tak výraznou chuť, že se vůbec nehodí třeba k pečení, protože ať buchtu ochutíte jakkoliv, máte pořád pocit, že jíte slunečnice.

Můj řepkový je zase celkem neutrální, přičemž je za studena lisovaný, takže by měl čpět trávou a být skoro nesnesitelný. To mi vysvětlil Ladislav Hačecký co šéfuje Bohemia olejům. S ním jsem ochutnala celou řadu za studena lisovaných olejů a přitom přišla na to, že můj luxusní olej z meruňkových jader od Naturaty zase tak luxusní není a že ten slunečnicový od Alnatury je celkem fajn narozdíl od řepkového stejné značky. Jenže já mám ten řepkový ráda, protože může být kromě studené kuchyně základem i pro všechno, co chcete osmahnout a má k tomu ze všech známých tuků nejvyváženější poměr nenasycených mastných kyselin, takže je nakonec nejzdravější. Ano, zdravější, než olej olivový.

V Česku z českých surovin

Vadí mi, že tady uprostřed Evropy roste všude řepka a slunečnice. Když však z nich chcete koupit panenský olej, musíte kupovat ty zahraniční a ani ty kvalitu nezaručí. Jenže ejhle, je tu firma, co se hodlá českým (a nejen jim)  za studena lisovaným olejům věnovat. A zatím si vede dobře.

Bohemia oleje budou mým partnerem na blogu pro následující sérií olejových receptů, při které si ukážeme, jak skvěle se v kuchyni vyjímá olej makový, hořčičný nebo ten z lískových ořechů. O víkendu jsem s nimi zmákla jedno pesto z medvědího česneku. Ale to až příště… nebo chcete recept hned? Dobře, teď si projdeme další moje olejové lahvičky a nakonec bude recept na medvědí pesto. Medvědí česnek začíná kvést, tak honem.

Bohemia olej - pesto

Dýňový olej

Vaříte-li dýňovou polévku, nemůže vám doma chybět. Já měla dýňový olej od CountryLife, teď mám i ten od Bohemia olejů a líbí se mi víc hlavně proto, že osobně znám jeho původ i to, jak jej vyrábějí. Je příjemně výrazný a kapu si jej ráno do kaše stejně jako ten meruňkový nebo makový. Taky mi sedí do salátu ze zeleného listí s piniovými semínky a klidně jej dám i do pomazánky s avokádem. Dýňový olej je ceněn pro vysoký obsah vitaminu E.

Olej z meruňkových jader

Ten je parádní v ovocném salátu, ale nejčastěji si jej doma kapeme na ovesnou kaši. Ke sladkému se prostě hodí. Obsahuje řadu vitaminu skupiny B v takovém zastoupení, jako žádný jiny olej. V léčbě podporuje tvorbu červených krvinek a používá se jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.

Když ochutnáte meruňkový olej od firmy Naturata a pak ten od Bohemia olejů (mám zatím neprodejný vzorek), poznáte rozdíl mezi skutečným a šizeným olejem. Skutečně za studena lisovaný olej z meruňkových jader voní po úplně přezrálých meruňkách s kapkou marcipánu a chutná stejně, prostě jako meruňka s jádrem. Všechno ostatní (jakože decentní) není 100% panenský olej.

Olej z hroznových jader

To je silný antioxidant. Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny linolové přispívá v boji s nadbytkem cholesterolu a tím příznivě ovlivňuje metabolismus. Mám jej z Agro Boskovštejn, jejichž úhel záběru je podivuhodný, ale olej dělají fakt dobrý. Taky si jej dávám na ranní kaše. Podle Bohemia olejů (mají jej v nabídce taky) se hodí perfektně do marinád na různé druhy mas.

Olej z vlašských ořechů

Je chuťově výrazný a perfektní ve slaných pokrmech, do kterých se hodí ořechy. Takže třeba do salátů, pomazánky z celeru a klidně i k masu  (a zase na kaše). Mimo jiné obsahuje esenciální mastnou kyselinu – kyselinu alfa-linolenovou (omega 3). Pozor na něj si musí dát lidé s onemocněním štítné žlázy, olej lisovaný za studena má vysoký obsah jódu.

Oleje na lžičce

Olej olivový

Pak skladuji ve spíži olej olivový. Obvykle značky Epicouros nebo Naturata (obojí z Řecka) a oleje obou značek chutnají příjemně jemně. Skoro se mi chce říct decentně, takže to taky nebude žádný zázrak. Nejlepší olivový olej jsme si vozili z dovolené v Chorvatsku a fajn olej je podle mě ten od Farchioni.

Sezamový olej, olej z černého kmínu a pupalkový olej

Ten první jasně pro asijskou kuchyni, ten druhý do hráškové krémové polévky, to musíte vyzkoušet. O pupalkovém oleji jsem se dočetla, že: „dodává životní energii ženám. Přináší nejenom úlevu při menstruačních bolestech, bolestech prsou, premenstruačním syndromu, pomáhá při léčení endometriozy, cyst nebo ženám v klimakteriu, účinně se podílí také na zlepšení stavu pleti, vlasů a nehtů.“ Takže chápete, že jej musím mít :)
Všechny mám od kosmetické firmy Nobilis Tilia a všechny používám v kuchyni.

Lněný olej

Olej lisovaný za studena ze semen lnu je zelenkavé až nahnědle žluté barvy s charakteristickou vůní a chutí, která může být lehce nahořklá. Údajně je nevhodný pro těhotné ženy a ženy plánující těhotenství, tak pozor.

Omega olej pro ženy

Můj poslední úlovek. Olej omega pro ženy je určen speciálně pro nutriční potřeby žen jako bohatý zdroj omega 3 i omega 6 a 9 esenciálních mastných kyselin. Prý přispívá k duševní a tělesné pohodě ženy. Mě se líbí jeho složení: lněný olej, slunečnicový olej, konopný olej, pupalkový olej, avokádový olej, olej z pražených sezamových semínek, rozmarýnový olej. Ten rozmarýn tam dominuje, i když jej tam je nejmíň. Používám na chleba obložený rajčaty a dokážu si představit k pečeným bramborám a vůbec pečené zelenině obecně – zakápnout až dopečete.

Dvanáctero olejů

Už vím, co mám od svých olejů očekávat a některé prostě vyměním. Teď už to víte i vy. Momentálně u mě jednoznačně vedou tekuté ořechy a musím honem dokoupit ještě olej avokádový.

Od Bohemia olejů mám zkušební flaštičku oleje pistáciového, arašídového nebo taky hořčičného. Všechny jsou chutí i vůní výjimečné a všechny používám. Jak a do čeho si povíme zanedlouho. A málem bych zapomněla, konopný taky mám, mažu si s ním tělo 😉

Na PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU potřebujete hrstku jader vlašských ořechů, několik listů medvědího česneku, parmezán nebo já raději pecorino, sůl a k tomu všemu olej dýňový, olej z vlašských ořechů a můžete přidat pár kapek oleje z hroznových jader. Všechno to pomixujete ručním mixérem nebo si klidně dejte tu práci a použijte hmoždíř. Jak je libo. Přesnější recept nemám, sázím surovin tak nějak od oka, až se mi konzistence pesta líbí. Přesnější pesto postup si nastudujte třeba u Mlsné kočky.
Pesto se perfektně hodí na čerstvé těstoviny a nebo taky na plátky mozzarelly podávané s cherry rajčátky a klidně doplněné sušenou šunkou.

Mohlo by vás zajímat:
špenátový koláčŠpenátový koláč čerstvá pastaČerstvá pasta, medvědí česnek a chřest rebarborový crumbleJehněčí Giouvetsi

10 komentářů k Moje dvanáctero olejů, šizené i poctivé. Je umění si vybrat

  • Dobrý den Marcelo, nedoporučuji jej těhotným proto, že může vyvolat vypuzení plodu z těla, což může být ke konci těhotenství prospěšné, nikoliv však dříve. Co se týče chuti, tak oleje lisované za studena mají vždy výraznější senzorické vlastnosti a tak tedy i takový lněný olej je chuťově znát. Opravdu může být lehoulince nahořklý, což nemusí každý hned poznat. Lehké hořkosti na pozadí lněného oleje není třeba se bát.

  • avatar Marcela

    Děkuji za moc hezký článek! Hodně používám lněný olej do salátů a do pomazánek a nahořklou by ani náznakem neměl mít. A z hlediska zastoupení mastných polynenasycených kyselin patři společně s olejem z vlašských ořechů k velmi výhodným. Možná pro jeho choulostivost na žluknutí jej raději nedoporučujete pro těhotné. Je to tak?

  • avatar Iva

    Pěkné povídání :-) A úplně nejlepší dýňový olej mají na Pankráckém rynku !

  • avatar Arion

    mám tento: http://www.eshop.ekokoza.cz/Zajimave-potraviny/Rostlinne-oleje/Rostlinne-oleje-certifikovane-BIO-nebo-lisovane-za-studena/Avokadovy-olej-190ml.html
    jen bohužel nedokážu posoudit kvalitu-resp. přijde mi dobrý, ale jak píšete výše: dokud nemám srovnání, tak těžko soudit. jinak my celé avokádo máme doma aspoň jedno snad permanentně- je to miláček rodiny 😉 asi právě proto jsem tak toužila i po oleji. tak doufám, že jsem sáhla po dobrém.

  • Arion, mám. Pokud máte ten z http://www.avokadovyolej.cz/, pak tleskám. Avokádový olej je taky super, používala jsem jej hlavně do salátů. Hodí se taky i pro malé prcky. Teď jej doma nemám, častěji kupujeme celé avokádo :)

  • avatar Arion

    Věruško a zkušenost s avokádovým olejem nemáte? já měla hrozně dlouho strašné nutkání, až jsem si jednu flǎstičku přes internet zakoupila, ale je o něm podle mě oproti ostatním olejům velmi málo informací. navíc by se mi líbilo zjistit nějaké osobní zkušenosti 😉
    pokud máte, díky mod předem za ně :)

  • Díky Pavle za přínosný komentář, nechtěla jsem kritizovat moc, třeba právě Vom Fass, ale je to tak, jak píšete.

  • avatar Pavel Peller

    Pro paní Andreu,
    mrkněte na Bohemia olej, byl jsem také velmi častým návštěvníkem Vom Fassu, ale v Bohemia olej mi otevřeli oči.I ve Vom fassu prodávají částečně rafinované oleje, čímž je zbavují dominantní chutě a vůně.Nejzářivějším příkladem je hroznový olej z Boskovštejna jehož chu’t a vůně jsou velmi výrazné a ve Vom Fassu je v porovnání s ním fádní, a tak je to u většiny olejů. Ne vše co je zahraniční musí být lepší. A oleje LZS jsou toho důkazem.

  • Hezky clanek! Ja kupuju nejradsi ve Vom Fass anebo si nechavam vozit ze specialek z Nemecka… ale ta firma, kterou zde uvadite, vypada zajimave, jdu googlovat! Taky me zaujal ten Vas omega olej.. uplne jsem na nej dostala chut. Tak diky a hezke dny!

  • Veruško, ak môžem odporúčať, určite vyskúšaj na sladké pečenie ryžový olej (samozrejme, panenský). Ten ti v zbierke chýba. Ja som ho na odporúčanie kamošky objavila iba pred nedávnom a veru, už je stálica v kuchyni. Piecť už s iným nemienim. Vrele odporúčam.
    S olejmi z DM, Alnatura, slnečnica aj repka som piekla aj sladké, aj slané. Na sladko pečenie sú úplne nevhodné. Repkový mi chutil, ak som na ňom z času na čas vypražila napr. tekvicové placky – pre mňa ideálna kombinácia. Inak u mňa doma primárne na slanú kuchyňu olivové – talianske. Kedysi som kupovala iba grécke, ale preorientovala som sa. Aj keď proti gréckym nemám nič. De fakto, nosím ich len z grécka, tým u nás kúpeným gréckym akosi neverím. Tekvicový je pre mňa príliš výrazný a ani to najmenšie balenie neviem zúžitkovať. Posledný olej z tekvíc mi zhorkol, tak mi bolo ľúto. Pekný príspevok, presne podľa môjho gusta.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>