Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Café Fara a jeden meruňkový kečup

Café Fara

Tohle místo je ikonou milovníků kávy a vůbec všech chuťových požitků. Vaří tu regionálně a sezóně, disponují krásným prostorem a prodávají místní speciality ve skle. Zavítáte-li někdy na jih Moravy, musíte tam zajít.

Už jen proto, že se v Café Fara dá posedět s talířkem v ruce pod slunečníkem na houpačce nebo v pytli zvaném fatboy. Uprostřed parného léta se tam můžete cítit jako na francouzském pobřeží. Jedno, jestli jste zrovna slezli z kola a chcete hlavně pít a nebo jste vyrazili na důstojný sobotní oběd, s dětmi nebo bez. Pro každého je tu místo, i když uvnitř jsou prostory staré fary trošku stísněné.

Café Fara - zahrádka

Café Fara narvaná k prasknutí

nechává obsluhu klidnou, takže vám s úsměvem za štěkotu psa od vedlejšího stolu nabídnou momentální specialitu z jídelního lístu a ochotně vysvětlí, co se pod kterým názvem skrývá. Teď zrovna frčí rajčata s paprikami. Já tam ochutnala studenou rajčatovo-paprikovou polévku i paprikou proložené lasagne a rajskou zmrzlinu. Všechno velmi slušné kvality, i když lasagne byly na můj vkus příliš bešamelové.

K snědku na talíři je všechna dostupná místní květena, takže třeba lichořeřišnice, bylinky i měsíček lékařský. Za pozornost stojí taky stálice jídelního lístku v podobě dezertu z brambor, jablek, jogurtu a nugátu. Fakt dobrý.

Mezi chody jsme se s dětmi proběhli po spodní zahradě, zhoupli na houpačce a poseděli pod slunečníkem hned kousek od vertikálních ZÁHONŮ Z PALET, co letos několikrát dávali v telce a jsou v kurzu u majitelů menších zahradních a balkonových prostor. Celé to tu stojí za prozkoumání, včetně novodobé architektury, která bezvadně zapadá do starého základu fary.

Café Fara - vertikální záhonySkleničky na prodej

Zvídavému foodie neunikne obsah v regálech uvnitř i venku na terase. Vize podniku je zřejmá. Vaří ze sezóních surovin, kvalitně (takže jen pár jídel, aby to šlo zvládnout) a podporují místní farmáře. Místní v tomto případě znamená i rakouské, protože je to tam co by kamenem dohodil a zřejmě nikde blíž není nikdo, kdo by lépe dokázal přenést představu Café Fara do skla. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč produkty, které tu prodávají, mají místo výroby Rakousko.

Meruňkový kečup a produkty Café Fara

Domů tedy můžete jet se skleničkou meruňkových jader, solených dýňových semen, s kdejakou marmeládou nebo 100% šťávou z ovoce. Té jsem neodolala já a k tomu přihodila skleničku nakládaných malých patisonků a skleničku meruňkového kečupu. Celé tři věci za celých 420 Kč. Můj muž si myslí, že jsem se zbláznila. Dát skoro dvě stovky za skleničku meruňkového cosi, co ani nevím jak chutná. Jenže mě zajímalo, co to je a jestli bych to zvládla taky vyrobit doma (a za kolik).

Domácí kečup za hubičku

Teď už vím, že zvládla, a ZA PÁR KORUN. Cena v Café Fara je prostě poplatná místu výroby, i když jde o veskrze lokální suroviny. Je to farmářská produkce a za tu se platí, zvlášť za tu Rakouskou. To beru, ale proč musí být v džemu umělá sladidla je mi záhadou. To je na propagátorku zdravé výživy moc, takže já si v Café Fara za ty prachy dám raději jídlo a meruňkový džem či kečup si prostě vyrobím. Můj osobní, domácí, vyladěný a cenově dostupnější.

Meruňkový kečup

2 kg meruněk bez pecek a nakrájených na kousky, 200 g cibule nakrájené na kostičky, 6 hřebíčků, 6 kuliček nového koření, 1 svítek skořice, špetka soli, 2 lžíce jablečného octa, 70 g tmavého cukru

Všechno naházejte do velkého hrnce a vařte, dokud se meruňky úplně nerozpadají (záleží na konzistenci meruněk, u nás to bylo asi 30 minut). Hotové prožeňte přes síto, tedy propasírujte a plňte ještě horké do sterilních sklenic. Obraťte víčkem dolů a nechte vychládnout.

Hodí se VŠUDE TAM, kde byste servírovali rajský kečup. Chlapům chutná ke klobáse a dětem ke grilovaným kuřecím prsům. Jen tak od oka vyjde sklenička (300 ml) bio verze (takže dražší koření, cukr i meruňky) na něco kolem 27 Kč. Nepočítám práci, luxusní nálepku ani sklo, do kterého plníte. Přesto celkem dobrá domácí bio cena, co říkáte? A do Café Fara si zajeďte, i přes mé připomínky, je to moc fajn zážitek.

Mohlo by vás zajímat:
Meruňkový džem s měsíčkem, fenyklem a badyánemMeruňkový džem s měsíčkem, fenyklem a badyánem meruňková bublaninaMeruňky na všechny další způsoby Domácí tvarohový sýrDomácí tvarohový sýr

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>