Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Březnem elegantně, s celerem a řepou

Červená řepa čerstvě po sklizni

Kořenová zelenina je ideální adept na váš stůl, když si potrpíte na předvelikonočních 40 dní půstu. Mým zimním favoritem letos jsou celerová remuláda a medový salát s řepou.

Přiznávám, že osobně půst málokdy po celou dobu dodržím. Jsem alibist(k)a, pokaždé se najde vhodná výmluva. V tomto ohledu pohansky věřím hlavně v očistnou potřebu těla v předjaří. A tak si čas od času nějaký ten půst taky střihnu.

Bez masa ani ránu

Minulý rok jsem si pro jistotu zkusila vyčistit tělo už během zimy. Byl to detox se vším všudy a když jsem se z toho šoku jakž takž vzpamatovala, zkazilo mi plánovanou jarní očistu nutné testování jehněčích receptů před Velikonocemi. Letos mám taky výmluvu, je to ten ve mě se rodící nový život. Nemůžu jej přece celý měsíc nechat bez přísunu tak zásadních bílkovin 😉 a ještě se trápit nevolností po přílišném požití medvědího česneku – tohle jsem si už vyzkoušela a stačilo. Medvědí česnek si samozřejmě neodpustím, ale jen decentně. Ono se dá postit všelijak, takže moji agitaci za postní období berte s nadhledem a vyberte si stravu, jak je libo.

Celeru jsem se věnovala v lednovém povídání u mikrofonu, červená řepa mi pak výborně posloužila jako ukázkový recept k využití medu v kuchyni během únorových receptových okének. Obojí je variací na salát a obojí se báječně hodí k pečenému masu, když to bez něj taky jako já nevydržíte.

Celer? Jen pokud vám voní

Jídlo je našemu tělu lékem a palivem zároveň. Takže si zapiště, že to, proč řada lidí do kuchyně celer nepustí je účinek  éterických olejů. Nepřemáhejte se. Pokud vám celer nevoní a jeho konzumace nedělá dobře, raději to s ním nepřehánějte. Vyplatí se poslouchat své tělo: po čem prahnete, bude nejspíš pro váš organismus prospěšné a naopak. Na celer prostě musíte mít chuť. Éterické oleje v něm obsažené mají smysl pro rostlinu samotnou, chrání ji před plísněmi, bakteriemi a různými vetřelci. Proto stejně dobře dokáží chránit i náš zažívací trakt. Působí v něm antibakteriálně a antimykoticky.

Červenou řepou ke kráse

Zapomeňte na tu odpornou nakládanou pochoutku ze školních jídelen a upravte si řepu jen tak nad parou, nebo ji upečte zabalenou v alobalu v troubě – společně s tím masem :). Řepu si lze vychutnat úplně obyčejně s olivovým olejem, solí a čerstvě mletým pepřem, když zrovna neholdujete té kyselkavé úpravě.

V naší školce uvařenou a nastrouhanou řepu dávají paní kuchařky dětem do sýrové pomazánky. Tam ji zamaskujete dokonale a přitom do těla těch drobných bytostí dostanete bezkonkurenční dávku křemíku. Ten je důležitý pro pevnost vazivových tkání a kostí, pružnost cév a má vliv na mladý vzhled pokožky (což potřebujeme spíš my rodiče), pevné vlasy a nehty. Hotový elixír mládí.

Červená na toaletě

Z dalších minerálů obsahuje řepa hodně draslíku a železa, dále pak hořčík, vápník, zinek, jód a měď. Z vitaminů je zastoupen vitamin C, E a betakaroten. Obsahuje také organické kyseliny (jablečnou, vinnou, šťavelovou a citrónovou) a barviva (typické zbarvení jí dodává betanin, který po konzumaci řepy způsobuje neškodné zbarvení moči nebo výkalů do červena). Tak se prosím pěkně na záchodě nelekněte.

Tyhle dvě ryze zimně sezónní zeleniny dokážou vaše tělo zásobit řadou důležitých látek a přitom si na nich lze pochutnat. Né, že ne. Zkuste si to…

Celerová remuláda


350 g celeru (bulva), 1 malá hruška (50 g), 3 lžíce hustého bílého jogurtu, 1 lžíce sekané petrželové natě, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžíce vinného octa, 1 lžička panenského olivového oleje, sůl, případně sušená šunka, vlašské ořechy a vařené vejce k podávání

  1. Celer nakrájejte na tenké nudličky o tloušťce nanejvýš jako sirka. Hodí se použít robota, krájení ručně chce to trpělivost. Čím jemněji celer nakrájíte, tím jemnější bude i remuláda. Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte také na nudličky.
  2. Nakrájený celer a hrušku smíchejte s jogurtem, sekanou petrželkou, hořčicemi, octem, olejem a podle chuti dosolte. Nechejte v lednici odležet alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.
  3. Remuládu můžete v tomto stavu podávat – výborně se hodí k paštikám a pečené drůbeži. Sváteční salát z remulády vytvoříte přidáním sekaných vlašských ořechů a na kostičky nakrájeného vařeného vejce – ořechy i vejce přidejte až po odležení. A podávejte obložené sušenou šunkou.

Celerová remuláda

Salát z červené řepy

2 porce


400 g neočištěné červené řepy, 1 lžíce piniových oříšků (můžeme nahradit vlašskými), 2 lžičky jablečného octa, sůl, čerstvě mletý pepř, tekutý med, panenský olivový olej, čerstvá řeřicha

  1. Řepu oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a uvaříme ideálně nad parou nebo ve vodě. Slijeme a necháme vychládnout. Na suché rozpálené pánvi krátce opečeme piniové oříšky, aby se rozvoněly. Vlašské ořechy nerestujeme.
  2. Smícháme uvařenou řepu, piniové oříšky a ocet. Přidáme med, sůl, pepř a olivový olej podle chuti. Promícháme a nakonec přidáme nastříhanou čerstvou řeřichu. Hodí se zvlášť dobře k pečenému jehněčímu masu.

Salát z červené řepy s medem

Mohlo by vás zajímat:
Koláč s čekankou a hruškamiKoláč s čekankou a ricottou Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Můj nejmilejší cheesecakeMůj nejmilejší cheesecake

2 komentářů k Březnem elegantně, s celerem a řepou

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>