Právě jsem dovařila čaj. Ano, ten indický chai. Směsku, co si podmanila svět a semínkem exotiky rozložila naši evropskou představu o čaji. Přesněji šlo o semínka (hodně semínek) a nerozložila, ale obohatila.
|
||||
Právě jsem dovařila čaj. Ano, ten indický chai. Směsku, co si podmanila svět a semínkem exotiky rozložila naši evropskou představu o čaji. Přesněji šlo o semínka (hodně semínek) a nerozložila, ale obohatila. Návrat z dovolené s několika kily navíc mi dává zabrat. O to víc na začátku roku. Zvlášť toho roku, co jsem mu do vínku dala mnohé. Lépe řečeno, do nuladevítky se to mnohé už nevešlo. Co se mi však podařilo, je opustit FoodLife a začít si plnit jeden velký osobní sen, vypsávat se tady už zhruba 270 dnů, vrátit se na čas k mé drahé práci, postavit prvního správného sněhuláka a zakončit další převratný rok s mojí dcerou. Jo, a taky uvařit pro leden jako stvořené mrkvové knedlíčky! Opálené linecké se šípkovou a jeho bílá varianta, dýňové brownies, jáhlovo-kokosové kuličky s růžovým nádechem, rumový marcipán a Ivetina vánoční štola. Moje milé cukroví, jak jsem v neděli slíbila. Právě teď, právě tady. Druhá adventní byla Mikulášská a třetí patří cukroví. Znáte snad domácnost, kde se tuto neděli nepeče? O báječné, ověřené a dokonalé recepty na cukroví není právě teď nikde nouze. Jistě jich doma máte v zásobě několik a mimo to se na nás hrnou odevšad. Dá se vůbec v té záplavě zaručených tipů probojovat do zdárného konce – Vánoc samozřejmě – ať už s cukrovím nebo bez něj? Ať už to u vás voní cukrovím a září hvězdnou výzdobou nebo jste o adventu slyšeli zatím jen z doslechu (ano, UŽ je sedmého prosince), zkrátka vy všichni si můžete dovolit drobné adventní intermezzo. Přizveme k němu jednoho Krtka, tři výrazné sezónní potraviny a střihneme si pomazánku, co ji můžou i menší děti. Přesněji řečeno, ony ji od Krtečka rovnou dostanou. Proč blázním s vánočkou začátkem adventu? Každá správná hospodyně vám poví, že na svátky je třeba se důsledně připravit. Ano, už nyní nakupujte, louskejte, melte a chystejte. První adventní je vánočková, druhá Mikulášská, třetí cukrová a hádejte jaká je ta čtvrtá… Pijete kávu? Nebo naopak vůbec nepijete kávu? A máte rádi čokoládu? Aspoň jedno ano je vám vstupenkou. Kam? No přece do čokoládového kávového kraje. Rozbalte tabulky čokolády, postavte vodu na sporák a počítejte. Voňavá pohádka o kávě a čokoládovém koláči právě začíná. Na státní svátek 28.září se mi po DVAnácti hodinách intenzivních porodních ohlasů narodila dcera. Včera měla DVA roky. Nikdy mi život neutíkal rychleji. Aspoň DVA měsíce jsem vybírala dárky a DVA týdny plánovala dort. Místo panenek a oblečků se doma sešly stavebnice, vláčky a tabule. A místo plánovaného dortu, jeden experimentální. Lovím v archivu a přemýšlím. Psát raději sladce ovocně, slaně po italsku nebo pálivě orientálně? A co třeba zářijově na oranžovo? O dýni v příkrmech už řeč byla. Teď se koukneme, kterak obyčejné pohoštění oranžová síla povýší na luxusní párty. A nepůjde jen o barvu! „Paničko, proč ty jeřabiny trháte? Chcete se otrávit?“ Ale kdepak. Chci jen nasát všechny barvy podzimu, zásobit se řádnou dávkou céčka a nakonec třeba odehnat pár nežádoucích bytostí. Tohle (a mnohem víc) jeřabiny totiž dokážou. |
||||
© 2025 Věra Strnadová Chcete-li převzít či šířit dále obsah tohoto webu pro výdělečné účely, napište mi a vyžádejte si prosím předem můj souhlas. Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem. Powered by WordPress & Atahualpa |
Právě probíráme