Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Cukroví - linecké v rukách Elišky

Opálené linecké se šípkovou a jeho bílá varianta, dýňové brownies, jáhlovo-kokosové kuličky s růžovým nádechem, rumový marcipán a Ivetina vánoční štola. Moje milé cukroví, jak jsem v neděli slíbila. Právě teď, právě tady.

1. Linecké

Nevěřili byste, co jedno těsto dokáže. Doprovodí čaj o páté, vykouzlí úsměv na tvářích dětí a zaručí obdiv u mužů. Vyzkoušeno! Lineckým můžete máloco pokazit. Já k němu beru do hry kromě pšenice i špaldu s pohankou, sirup a palmový tuk. S tímto a samozřejmě i s běžným lineckým slavím úspěchy po celý rok, u žen i mužů (především u toho svého). Připravte se, 3, 2, 1, teď. Začínáme.

Špaldovo-pohankové linecké

(vhodné pro děti od 13. měsíců)

Suroviny:

150 g celozrnné hladké špaldové mouky, 50 g hladké pohankové mouky, 100 g hladké bílé pšeničné mouky, 200 g tuku (použijte buď jen máslo, nebo namíchejte 100 g másla a 100 g palmového tuku), 100 g sirupu (pšeničný, agávový, rýžový), strouhaná kůra z 1 biocitronu, špetka strouhané kůry z biopomeranče (nemusí být), špetka drceného hřebíčku

  1. Smíchejte všechny mouky s kůrami a kořením.
  2. Přidejte sirup a studené máslo. Pokud použijete palmový tuk, nechejte jej s předstihem chvíli povolit na lince, vytažený z lednice je velmi tuhý a špatně se s ním pracuje. Vypracujte rychle (nesmí se spařit) kompaktní těsto, které zabalte do fólie a dejte do lednice odpočinout. Ideálně přes noc, ale stačí i hodina.
  3. Těsto chvíli před zahájením vykrajovací práce nechejte povolit mimo lednici. Je tužší, než běžné linecké a trošku hůře se s ním pracuje. Nebojte, to zvládnete!
  4. Pracovní plochu tradičně poprašte moukou, těsto rozdělte na poloviny – bude se s ním lépe pracovat. Půlku po půlce rozválejte na plát tlustý asi 3-5 mm. Jestli se vám v těstě při válení tvoří hodně praskliny, zformujte jej znovu do koule a chvíli promněte rukama. Tím povolí a válení půjde lépe. Pozor, abyste jej nerozpustili příliš! Nesmí být měkké a úplně lehce formovatelné.
  5. Pak už jen vykrajujte tvary dle libosti. Však to znáte 😉
  6. Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia. Plným tvarům stačí kolem 10 minut pobytu v troubě, tvary s otvorem uvnitř jsou hotové rychleji. Všimli jste si, že prvním dávkám trvá vždy pečení pomaleji, než všem dalším? Vivat minutkám!
  7. Hotové linecké nechte chviličku na plechu chládnout, pak jej přesuňte do krabice. Později slepujte marmeládou, ideálně šípkovou či rybízovou.

Od špaldy s pohankou nečekejte tradičně sluncem prozářené linecké. Tyhle květinky jsou díky nim lehce opálené. Chutnají však báječně a dokážou se blýsknout i v základu na koláč. Třeba jako tady. Dík za inspiraci patří Biokuchařce Hanky Zemanové.

Běžnější světlé linecké s uvedeným poměrem surovin funguje taky. Chcete-li, vyměňte špaldu s pohankou za pšenici a sirup za moučkový cukr.

2. Perníčky

Perníčky, co jsou vážně hned měkké pochází z Vánoční kuchařky Jany Florentýny. S perníkovým kořením od Sindibáda chutnají náramně. Při vykrajování se zabaví i děti a jedlé jsou i jen tak potřené žloutkem. Zdobení nechám na příště 😉

Perníčky

3. Brownies

Tento recept je taktéž půjčený z Vánoční kuchařky Jany Florentýny. Zaznamenali jste moji podzimní vášeň? Pak není složité uhodnout, co nahradilo oříšky. Oranžovou krásku s klidem nastrouhejte i do bábovky a buchet litých na plech.

Brownies s dýní Hokkaidó

Suroviny:

200 g másla, 200 g kvalitní hořké čokolády (já namíchala 100 g 70% a 100 g 40%), 3 vejce, asi 120 g cukru, 110 g hladké mouky, 50 až 80 g jemně strouhané a oloupané dýně Hokkaidó

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte pekáček o rozměrech cca 25×30 cm.
  2. V malém kastrůlku rozpusťte máslo, odstavte z plotny a naházejte do něj nalámanou čokoládu, stále míchejte metličkou, až se čokoláda rozpustí.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé husté pěny a pak metličkou míchejte a postupně přidávejte čokoládovou směs. Nakonec do všeho prosijte půlku mouky, metličkou opět vypracujte a přidejte zbývající mouku plus strouhanou dýni.
  4. Pekáček vymaťe máslem, nalijte do něj těsto a péčte 20-25 minut. Jakmile jsou hotové, objeví se mezera mezi pekáčkem a těstem.
  5. Hotové brownies vytáhněte z trouby a nechte vychládnout. Krájejte na libovolně velké (malé dílky).

4. Rumový marcipán

Přišel na řadu nečekané a stejně nečekaně rychle zmizel. Mandle s cukrem spojte rumem. Existuje něco dokonalejšího?
Čím méně cukru, tím lépe. Zkuste to nejdříve s osmdesáti gramy a dvěma lžícemi rumu. Pak přidávejte: cukr, rum, jak bude potřeba. Hmota musí být kompaktní. Mandle pomelte důkladně, přizvěte robota či ruční mixér.

Rumový marcipán s brusinkou

Suroviny:

50 g loupaných a pomletých mandlí, 80 až 100 g moučkového cukru, asi 3 a půl polévkové lžíce rumu, sušené brusinky a papírové košíčky

  1. Smíchejte nejdříve mandle s 80 g cukru a 2 lžícemi rumu. Postupně pak suroviny přidávejte tak, abyste získali kompaktní těsto, ze kterého formujte malé, tlusté placičky. Doprostřed každé placky dejte dvě až tři brusinky, zabalte do kuličky a umístěte do košíčku. Hotovo.

Jáhelno-kokosové kuličky

5. Jáhlovo-kokosové kuličky

Kokosem nabité koule se vám rozplynou na jazyku tak, že sáhnete hned po další a další a další… Tento recept má Hanka Zemanová do detailu vychytaný. Funguje i v jiném poměru surovin a já vám jej s radostí představuji.

Jáhlovo-kokosové kuličky

Suroviny:

70 g syrových jáhel, 250 ml jablečného moštu s červenou řepou, špetka soli, hrst rozinek, 40 g loupaných a pomletých mandlí, 100 g jemně strouhaného kokosu + další na obalení, 2 lžíce sušeného ovesného nápoje, asi 3 lžíce javorového sirupu nebo medu, papírové košíčky

  1. Jáhly nejprve dvakrát spařte horkou vodou a pak se špetkou soli uvařte v jablečném moštu s červenou řepou (z Bílých Karpat) tj.  přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Nechejte vychládnout.
  2. K vychládlým jáhlám vmíchejte rozinky, mleté mandle, kokos a sušený nápoj. Nakonec postupně přidávejte sirup. Oslaďte podle chuti, možná budete potřebovat sirupu o trošku víc – ať už kvůli doslazení nebo pro konzistenci těsta. To by mělo držet pospolu nemělo být úplně řídké.
  3. Z těsta vytvarujte kuličky, obalujte je v kokosu a posazujte do papírových košíčků.

Místo mandlí můžete použít i jiné oříšky a místo rozinek klidně brusinky.

6. Ivetina vánoční štola

Tu mám ve zvyku opěvovat každý rok, nemůžu letos vynechat. Tuhle mám raději, než její podobu kynutou. Tvaroh těstu dodá vlhkost a štola je k jídlu už druhý den po upečení. Hitovku kolegyně Ivety sdílí stále širší a širší okolí. Zdá se, že ji už nic nezastaví. Díky za ni!

Ivetina vánoční štola

Suroviny:

370 g bílé hladké pšeničné mouky (funguje i poměr 150 špaldové a zbytek pšeničné), 150 g rozpuštěného másla, 125 g cukru krupice, 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva (tedy 6 lžiček), 250 g měkkého tvarohu (polotučného), 2 vejce, 1 vanilkový cukr, rozinky, oříšky a kandované ovoce dle libosti, další máslo a moučkový cukr na potření a posypání

  1. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme do mísy. Přidáme cukr, vnilkový cukr, rozpuštěné máslo, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujeme mixérem.
  2. Těsto následně přendáme na pomoučený vál, přidáme rozinky, oříšky, kandované ovoce a ručně propracujeme v hladné těsto.
  3. Nyní vytvarujeme štolu: na pomoučeném vále vyválíme obdelníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složíme proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Poté přehneme podélnou stranou ještě na polovinu.
  4. Štolu položíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 35 až 45 minut. Po upečení štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Štolu uložte do spíže a příští den ochutnejte. A dejte vědět, jako sladce ty Vaše letošní Vánoce chutnaly!

Levandulové linecké v misce

Mohlo by Vás zajímat:
Levandulové cukrovíCukroví s levandulí Chutné dárky na poslední chvíli Ořechovská vánočkaOřechovská vánočka

1 komentář k Špaldové linecké, perníčky, brownies s dýní, rumový marcipán a jáhlové kuličky s kokosem

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>