Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Adventní pomazánkové intermezzo

Červená řepa s jablky

Ať už to u vás voní cukrovím a září hvězdnou výzdobou nebo jste o adventu slyšeli zatím jen z doslechu (ano, UŽ je sedmého prosince), zkrátka vy všichni si můžete dovolit drobné adventní intermezzo. Přizveme k němu jednoho Krtka, tři výrazné sezónní potraviny a střihneme si pomazánku, co ji můžou i menší děti. Přesněji řečeno, ony ji od Krtečka rovnou dostanou.

Původně jsem toto téma nehodlala rozebírat, ale v zájmu zveřejnění receptu to nešlo jinak. Nuže, tady ji máme. Adventní mezipečící vsuvku – pomazánka z červené řepy s jablkem a vlašskými ořechy. Vitamíny nabitá, variabilní a hlavně přínosná už pro roční děti (pro ty však raději ořechy na zdobení vynechte).

Pomazánka z červené řepy s jablkem a vlašskými ořechy

(vhodné pro děti od 13. měsíců)

Suroviny:

1 pečená červená řepa (asi 100 g), 80-90 g oloupaného jablka, 8 vrchovatých polévkových lžic sýra Lučina, 4 vrchovaté polévkové lžíce tučného řeckého jogurtu (nebo kysané smetany), špetka soli, pár kapek citronové šťávy, jádra vlašských ořechů na ozdobu

  1. Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno, jablko také nastrouhejte. Všechny suroviny pak smíchejte a propracujte v pomazánku.
  2. Pomazánku mažte na pečivo a zdobte vlašskými ořechy.

Pečenou červenou řepu získáte tak, že celé vodou lehce omyté bulvy syrové řepy zabalíte do alobalu a budete je péct při 200 stupních Celsia zhruba 1,5 až 2 hodiny (podle velikosti). Abyste zbytečně neplýtvali energií, zabalte takto několik řep (hodí se i do těstovinového salátu, jako příloha k pečenému masu  nebo je řepa výborná jen tak samotná na tenké plátky nakrájená a politá olivovým olejem) a pečte je například společně s pečením masa v troubě.

Pomazánku můžete obměnit ubráním jogurtu a přidáním majonézy a rozdrceného stroužku česneku.

5 komentářů k Adventní pomazánkové intermezzo

  • teda já netušila, jak se vám všem „obyčejnou“ pomazánkou trefím do noty, mám radost :)
    luckydina: kdybych tu pomazánku nedělala pro děti, taky bych šla do majonézy a česneku, dají tomu jiný rozměr, takový dospělácký :)))

  • avatar luckydina

    kombinace řepa a vlašské ořechy je hódně jedlá, já dělala minulý týden, sice z vařené řepy, letošních ořechů, majonézy a česneku

  • Pomazánka je vegetariánská a navíc dětská, a to je vážně moc fajn kombinace. Moje dcera řepu nemusí, ale tu pečenou mi sní jen tak s olivovým olejem na posezení. Radost pohledět a ochutnat :) Též přeji krásný advent!

  • Také teď trochu „odlehčujeme“. Výhoda je, že Mikuláš donesl spoustu ananasů :-)Kromě mandarinek mi ananas k tomuto období tak nějak patří.
    Po červené řepě neustále pošilhávám a pečená tak, jak píšeš, je úplně nejsladší a nejlepší! A společně s kousky ananasu to bude báječný salát :-) Ty plátky s olivovým olejem mám také moc ráda 😀 a pomazánka musí být bezvadná!
    Měj se krásně a užívej si advent :-)
    P.

  • Červenou řepu mám moc ráda, Vystačím si klidně jen s vidličkou a naloženou řepou, ale musí být na plátky, ideálně vroubkované :-))). Nápad s pečenou řepou se mi moc líbí, z pečeného česneku jsem byla nadšená, tak určitě brzy vyzkouším i řepu a následně tuto pomazánku. Jako vegetariánka vítám jakoukoli obměnu a tuplem, když se jedná o takto jednoduchou záležitost :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>