Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Turek na čokoládovém kole

Domácí turecká  káva

Pijete kávu? Nebo naopak vůbec nepijete kávu? A máte rádi čokoládu? Aspoň jedno ano je vám vstupenkou. Kam? No přece do čokoládového kávového kraje. Rozbalte tabulky čokolády, postavte vodu na sporák a počítejte. Voňavá pohádka o kávě a čokoládovém koláči právě začíná.

Kávu čtyři roky nepiju. Vůbec. Definitivně opustila můj nápojový repertoár poté, co jsem po denním půllitrovém kancelářském minimu instantních káv stále častěji končila s problémem na toaletách. A pak to těhotenství a kojení. Pro kávu nezbyl v naší domácnosti prostor.

Jenže to bych nesměla být z Brna a znát pana Cuketku. Ten mě vytáhl na jeden z letošních dubnových Coffeeright party. Tam jsem kávě ještě odolávala. A pak to šlo ráz na ráz. Občas jsem na ni dostala chuť. Čerstvou, voňavou, hořkočokoládovou kávu. Instantní zrna mě už nedostanou. V kuchyni přistála kolumbijská káva a ve schránce se objevil říjnový Apetit s kávovou Horkou bramborou (v režii koho jiného, než Cukíny). Tam jsem přišla na těch 40 sekund vyčkávání a 3 minuty luhování. Já vyrobila první svoji domácí slušnou kávu. Je hořkočokoládová, protože mi turek fakticky tak chutná. Jsem tak nadšená, že na ujíždím jako naposledy zamlada na čokoládě z Kinder vajíček :)
Kávoznalci mě za už pomletou Arabicu nepochválí, plusem snad je, že byla vakuově balená. Třeba se časem dopracuji k využítí stařičkého mlýnku, co zatím pomlel nějaké to koření a spíš mi dělá v kuchyni parádu.

Můj domácí turek mi chutná tolik, že jsem se osmělila jej ukázat i vám. Nekafařům třeba zadělám na kávové zítřky (minimálně u sebe se mi to povedlo) a u kafařů možná získám malé plus. A když nezabere káva, tak to malé totálně čokoládové něco v pozadí určitě ano!

Vylovte ve spíži pěkný kus voňavé skořice, pořiďte jemňoučké sítko nebo presovač (french press vypadá třeba takto) a v neposlední řadě kvalitní kávu (například odtud). Svoji skutečnou tureckou kávu zvládnete doma i v kanceláři, tak směle do toho!

Turecká káva

  1. V malém hrnci na sporáku přiveďte k varu požadované množství vody společně s kusem skořice.
  2. Do presovače nachystejte kávu. Já dávám tři kávové lžičky na 2,5 dl vody.
  3. Vroucí vodu stáhněte z ohně a nechte chvíli stát (doporučuje se 40 sekund).
  4. Pak skořici vyjměte a vodou zalijte kávu v presovači a nechte 3 až 4 minuty luhovat.
  5. Poté kávu presněte a slijte do šálků. Oslaďte a dolaďte dle chuti. Okamžitě konzumujte! Nejlépe s kouskem koláče.

Domácí turecká káva

Čokoládový koláč

připravte si rozevírací formu o průměru 22 cm
Suroviny:

160 g hladké mouky (nejlépe v poměru 100 g bílé pšeničné, 60 celozrnné špaldové), 1 vrchovatá kávová lžička prášku do pečiva, 16 g kakaa holandského typu, špetka sody bikarbony, 50 g bílé čokolády, 50 g hořké čokolády (okolo 60-70% kakaa), 60 g mléčné čokolády, 180 g kysané smetany nebo hustého bílého jogurtu, 1 velké vejce, 50 g přírodního cukru, 50 g rozpuštěného másla + trocha na vymazání formy, kůra z 1 pomeranče (lze vynechat), hrubá mouka na vysypání formy

Čokoládový koláč


  1. Připravte si dvě velké mísy. Všechnu čokoládu postrouhejte na struhadle. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a formu vymastěte máslem a vysypte hrubou moukou. Nachystejte si ještě malou formičku nebo malou pečící formu, do které nalijte trochu vody. Dáte ji spolu s koláčem péct do trouby. Odpařující se voda v troubě koláči prospěje.
  2. V jedné míse smíchejte sypké ingredience: mouku, prášek do pečiva, kakao, sodu a strouhanou čokoládu.
  3. Ve druhé míse smíchejte kysanou smetanu s vejcem a cukrem, pak přidejte máslo a pomerančovou kůru a promíchejte.
  4. Do tekuté směsi vmíchejte sypkou a rychle promíchejte. V těstě můžou zůstat hrudky nerozmíchané mouky. Budete-li míchat příliš dlouho, bude těsto příliš hutné.
  5. Přemístěte do formy, uhlaďte povrch a dejte péct do trouby na zhruba 30 minut.
  6. Do koláče můžete ještě před pečením na povrch zatlačit kousky oříšků nebo ovoce. Hodí se pevnější ovoce, na obrázku je koláč s rebarborou.

Pro ty, co už zbystřili: ano, vycházíme z těsta na mufiny. Koláč vydrží v chladu až týden.Tak dlouho jej v lednici mít ale nebudete, slibuji!

Mohlo by Vás zajímat:

2 komentářů k Turek na čokoládovém kole

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>