Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dort pro Elišku

Dort pro Elišku

Na státní svátek 28.září se mi po DVAnácti hodinách intenzivních porodních ohlasů narodila dcera. Včera měla DVA roky. Nikdy mi život neutíkal rychleji. Aspoň DVA měsíce jsem vybírala dárky a DVA týdny plánovala dort. Místo panenek a oblečků se doma sešly stavebnice, vláčky a tabule. A místo plánovaného dortu, jeden experimentální.

Chtěla jsem upéct podzimní dortík ovoněný létem, neobyčejné těsto, lehký krém a spoustu ovoce. Přesně pro Elišku. Čokoláda u dcery nefrčí, zato ovoce a sušenky počítá na vagony. Z ovoce zvítězily jahody a kromě nich a pudinku došlo i na zeleninu! Olizovala se celá rodina, přičemž Elišku zajímaly hlavně ty jahody.

Až budete mít chuť vyzkoušet netradiční dortovou recepturu – ať už s dýni nebo bez ní (i bez ní recept funguje!) – zkuste třeba tuhle. Pro milovníky máslových krémů se totiž příliš nehodí.

Dort pro Elišku

připravte si rozevírací formu o průměru 22 cm
Suroviny:

Korpus: 220 g hladké mouky (namíchejte špaldovou s pohankovou a pšeničnou), 2 vrchovaté čajové lžičky prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru,
3 větší vejce, 170 g změklého másla, 150 g přírodního krupicového cukru, 150 g kysané smetany nebo hustého jogurtu, 100 g jemně strouhané oloupané dýně hokkaido

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160). Otevírací formu vymastěte a vyložte dno i strany pečícím papírem.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr, strouhanou dýni, vejce i máslo. Promíchávejte, až se směs pěkně spojí.
Pak přidejte kysanou smetanu a lehce ji zamíchejte do těsta.
Směs nalijte do formy, uhlaďte povrch a pečte 45 až 50 minut. Hotové těsto vyzkoušejte špejlí – když na ni těsto neulpívá, je hotovo. Vytáhněte z trouby, nechte chvíli chládnout ve formě a pak přemístěte na mřížku.
Vychládlý korpus uchovejte na talíři zabalený do sáčku (tašky, fólie) až do doby, kdy jej budete plnit krémem (maximálně dva dny).

Dort pro Elišku

Náplň: 250 g tvarohu, kysaná smetana nebo hustý bílý jogurt dle potřeby (zhruba 150 g), oblíbené sladidlo (já použila džem)

Tvaroh promíchávejte se smetanou nebo jogurtem do konzistence krému, oslaďte dle chuti. Jako sladidlo dobře fungují i sirupy (javorový, rýžový, z agáve). Vychládlý korpus podélně rozřízněte na dvě části. Spodní část potřete krémem a přiklopte na ni vrchní díl. Takto dort opět uzavřete do formy.

Vrchní část: 1 l plnotučného mléka, 2 vanilkové pudinky, asi 5 lžic přírodního cukru, ovoce dle chuti

Pudink uvařte dle návodu na obalu a horký jej nalijte jej na korpus, povrch uhlaďte a nechte chládnout. Do teplého pudinku lehce vtlačte připravené očištěné ovoce a nechte úplně vychládnout. Mezitím připravte krém na boční strany dortu.

Krém na boční stěnu připravíte smícháním asi 120 g riccoty a 3 lžic kysané smetany. Do krému můžete přidat ozdobné křupky nebo kakao. Krémem potřete boční strany vychládlého dortu.

Glazura na ovoce: chcete-li mít ovoce krásně lesklé, připravte si želatinu nebo agar a ještě horkou směsí potřete pomocí štětečku každý kousek ovoce.

Elinko, sluníčko moje, všechno nejlepší!

Další recepty z dýně Hokkaido:
Prohlédněte si další dortové recepty:

11 komentářů k Dort pro Elišku

  • Náhodou na to, že je experimentální vypadá opravdu dobře. Když se narodila sestra tak s tím bylo tolik povyku, že se dort raději objednal naštěstí otec vybral dobře (snad poprvé v životě :D) a dort byl výborný.

  • Hana, dort k 1. narozeninám tu nemám a sama budu za chvíli doma řešit. Já plánuji něco jako cheesecake, záleží co váš prcek všechno v roce už jí. Takže u nás spodek – podrcené oblíbené sušenky, na to najemno strouhané jablíčko a na to jogurt zahuštěný agarem, který nejdříve namočím a pak trochu rozvařím v kojenecké vodě. Pokud jogurt ještě nejíte, tak bych volila vanilkový pudink uvařený do vody. Jako sladidlo použijte nejlépe agávový sirup (ze zdravé výživy nebo v dm) nebo glukopur (v lékarně).

  • avatar hana

    verusko, prosim poradte mi tortu pre prve narodeniny. zda sa mi, ze ste to tu mali, ale neviem to najst. planujem piskot, ale co na to? vopred vdaka.

  • avatar Veronika

    Ahojky, dortík vypadá skvěle. Podobný jsem dělala dcerce k 1. narozeninám. Za týden už bude mít 2. a já přemýšlím nad dortem. Určitě vyhraje nějaký ovocný :-) mějte se

  • Podobný dort jsem dělala synovi k narozeninám a v jednoduchosti je krása, víc nelze říct.
    Jahody se pro jednoduché věci hodí víc, než co jiného.
    Díky za hezkou potěchu oka!

  • ups, Schnytli je hned vedle, tady jsme prosím u Věrušky 😉

  • Teda Schnytli, to vypadá úžasně. Ač jsem zrovna po večeři, sbíhají se mi sliny:) Myslím, že mám zábavu na neděli. Jen jahody asi nahradím něčím sezónnějším:)

  • To já právě ty klasické dorty taky nemusím. Sacher bych si teda taky nechala líbit :) Teď mám v plánu jednu čokoládovou koláčovou krasavici pro návštěvu – zase experiment, tak uvidíme jak to dopadne :)

  • Dortík je krásný a je připravený na ještě krásnější příležitost :-) Recept se mi líbí svou inovací a originalitou. Nesnáším tradiční „těžkotonážní“ smetanovo-kávové dorty. Sníte jeden kousek (v mém případě z donucení) a jste odrovnaní na x hodin. U přítele zase naopak frčí čokoláda, a tak jsem mu připravila k narozeninám Sacher. Zmizel rychlostí blesku. Ale mě by se k narozeninám líbil nějaký tvarohový a ovocný dort, třeba přesně tento… Tak jsem zvědavá, jestli mi ho upeče :-) anebo si ho budu muset udělat sama :-)))

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>