Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dýňové pyré a první příkrm

Dýně Hokkaido

V životě každé novopečené matky zhruba kolem šestého měsíce po tom nastane zásadní zlom pod krycím názvem příkrm. Mléko drobečkovi už nestačí a zvuky signalizující nutnost degustace vašeho právě připraveného oběda jsou často k nepřeslechnutí. Nastal čas ochutnat něco normálního.

Jestli jste se na tento okamžik poctivě připravovali, pak máte vyhráno a jasno, co a jak svému dítku připravíte. Budiž vám tento článek inspirací.
Popřípadě je vám to šuma fuk, koupíte pár skleniček a nic neřešíte. Snad už dál ani nečtěte. Nebo naopak dychtivě hltající každou příkrmovou informaci zoufalé brouzdáte netem. Stopněte hledání, tady jste správně.

Povíme si, jak na první PŘÍKRM VE VAŠÍ REŽII. Jednoduše, rychle a zřetelně. Tak, jak to vytížené maminky mají rády.

Pyré z dýně Hokkaido

na 150 ml pyré,bezlepkové, příprava 20 minut, vhodné pro děti od ukončeného 6. měsíce
Suroviny:

100 g pečlivě omyté dýně nejlépe v bio kvalitě (vezměte na pomoc kartáček), 300 ml kojenecké vody

Pyré z dýně Hokkaido

Dýni nakrájejte na kostičky a dejte vařit do vody. Až dosáhnete varu, zmírněte plamen a nechte 10 minut probublávat. Dýně (včetně slupky) by měla dokonale změknout. Voda se však nemusí všechna vyvařit.

Měkkou dýni přemístěte do mixéru a přilijte k ní 50 ml vody, ve které se vařila. Rozmixujte dohladka. Získáte 150 ml pyré.

Dýni Hokkaido není třeba loupat. Pro začátek ji ale oloupat můžete, až si budete v příkrmech jistí, loupání vynechte :)

K přípravě pyré se nejvíce hodí dýně hokkaido nebo muškátová. Obě bývají větší, než požadovaných 100 gramů. Ano, můžete si příkrmu připravít více a po porcích zamrazit. Hodí se ve chvílích, kdy není čas chystat čerstvé jídlo. Ale taky si na dýni můžete pochutnat celá rodina.

Co se zbývající dýní?

Nakrájejte zbytek dýně (samozřejmě bez semen) na tenké plátky, které rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, hojně pokapejte panenským olivovým olejem, osolte, okořeňte třeba rozmarýnem (nemusí být).  Dejte do trouby péct na zhruba 180 stupňů Celsia. Průběžně kontrolujte a v případě potřeby ještě polijte troškou vody nebo oleje. Až bude dýně měkká, je hotovo. Můžete ji pak použít na tento DÝŇOVÝ SALÁT.

Dýně se dá nastrouhat do obligátních BROWNIES a nebo si z ní udělejte POMAZÁNKU.

První nemléčný příkrm

je kapitola sama pro sebe. Možná jste o něm slyšeli v předporodním kurzu (šest měsíců po porodu? cože? to je hrozně daleko!), možná vás informovaly kamarádky a možná vaše tchýně prckovi rovnou připravila krupičnou kaši (z mlíka a pěkně sladkou). Každopádně se vám bude hodit základní sada tipů, stejně jako se kdysi hodily i mě.

  1. První příkrm (pyré) je lepší připravit z jednoho druhu zeleniny. Testovat tři dny a pak zkusit další příkrm z jiného druhu zeleniny. To stejné platí pro ovoce. Otestujete tak případné alergické reakce na některé ovoce či zeleninu.

 

  1. Nesolit, nesolit a nesolit! Vážně to v tom období není třeba.

 

  1. Jako první ZELENINU postupně zařaďte mrkev, brambory, dýni, cuketu, špenát, brokolici, sladkou bramboru. U OVOCE začněte jablkem (oloupaným), hruškou (oloupanou), banánem (odstraňte 2 cm z každého konce). Přičemž respektujte sezónu (snad kromě banánu). Cuketu v zimě prckovi necpěte. Všechna zelenina by měla být prvotřídní kvality z ověřených zdrojů (koukněte se na množství pesticidů v konvenční zelenině a ovoci).
    Nad surovinami přemýšlejte dopředu (a taky ekonomicky). Nakupujte do zásoby (mrkev, dýně, brambory, jablka ve sklepě vydrží) a přečtěte si o správném skladování.
    Nemáte-li chuť (a čas) na vlastní pyré, sáhněte po skleničkách. Přimlouvám se za ty se štítkem BIO (Hamánek, Hipp, Evers) nebo aspoň ty bez modifikovaného škrobu.

 

  1. Teprve až samostatně otestujete různé ovoce a zeleninu, začněte jednotlivé druhy míchat. To bude správný čas na slušnou zeleninovou polévku :) Nespěchejte.

 

  1. První příkrm podávejte po malých lžičkách před poledním mlékem, pro začátek stačí tři čtyři lžičky. Na tyhle prťavé porce jednoduše vyzrajete. Připravené pyré dejte zamrazit do plastové vaničky na výrobu ledu. Co dvě kostky, to oběd. Pak postupně přidávejte, podle chuti dítěte.  Pyré se však snažte připravovat co nejčastěji čerstvé.

 

  1. Pyré nezapomeňte před podáváním zakápnout 1-2 kapkami panenského oleje (olivový, avokádový, řepkový, lněný) pro lepší vstřebávání vitamínů.
Mohlo by vás zajímat:
Omáčka z kořenové zeleniny s fenyklemCuketové a kořenové pyré Topinamburový salátTopinamburový salát a dýňová polévka Tmavá buchta pro KrtečkaBuchta pro Krtečka

14 komentářů k Dýňové pyré a první příkrm

  • […] Zaznamenali jste moji podzimní vášeň? Pak není složité uhodnout, co nahradilo oříšky. Oranžovou krásku s klidem nastrouhejte i do bábovky a buchet litých na […]

  • […] Krém bych se nebála podávat dětem od 15. měsíců, samozřejmě záleží na vašem uvážení. Jednoduché kojenecké pyré pro první příkrmy najdete v článku tady. […]

  • avatar markéta

    Díky moc za radu, malý se včera po tom dýňovém pyré málem utloukl, děsně mu chutnalo, ségra mi tu Bio dýni sehnala ve větším městě, takže zase nakoupíme a zamrazíme do zásoby! :-)Mějte se krásně!!!

  • Markéto klidně oboje. Když zamrazíš syrovou dýni, můžeš si s ní po rozmrazení udělat co chceš – třeba polévku. Když zamrazíš hotové pyré, bude z něj po rozmrazení pořád jenom pyré :) Ať se daří!

  • avatar markéta

    Super článek, jsem mamča s 1. dítkem a jsem docela bezradná, více takových článků, prosím! :-) Chtěla jsem se zeptat, zbylou dýni je lepší zamrazit syrovou nakrájenou na kostičky, nebo je lepší zamrazit uvařené pyrě? Nebo je možné oboje? Děkuji!!!

  • mňam, na tom právě frčíme. Nikoliv však na pyré, ale dýňové polévce. Normální vývar z masa, písmenka a něco dýně na kostičky nakrájené…dobrota.

    Ale tuhle dýni miluju jen tak, opečenou na pánvi…

  • Muk, to mě těší a není zač :)

  • avatar Muk

    Věruško, pan Dud dostává teda tu cuketu coby první příkrm, a zjevně mu chutná. A je to hnedka hotový, stačí trochu povařit a mixnout. Zatím jsou čerstvé, až bude končit sezóna, zamrazím. Škoda že mě to nenapadlo u holek, teda aspoň u mladší. Dík ještě jednou :))))

  • avatar Muk

    Ahoj, myslím, že ty dusičnany tady můžou být vyšší, je to zemědělská oblast a všude okolo lesa pole lán se hnojí (a hnojilo) o 106, pole za mnou pole přede mnou … a i jiná chemie se bohužel může dostat na zahrady z polí. No doufám, že kontaminace nebude taková, aby nás to nějak ohrožovalo na zdraví a vesele se cpu i s dětma co zahrada dá.

  • Muk, to je fajn, že se snažíš vařit z vlastních zdrojů. Na své zahrádce víš, že nepoužíváš pesticidy. Některé zdroje však tvrdí, že i na zahrádkách bez chemie se mohou vyskytovat zvýšené hodnoty dusičnanů, což je u miminek problém. Já šla takovou střední cestou – něco ze zahrádky, něco bio.
    Když nemáš vlastní hokkaido, zkus se po ní poohlídnout na trhu v září, to bývá k prodeji. Uskladnit se dá i v bytě a v zimě se náramně hodí!
    Kombinace cuketa+brambora je fajn, tak hlavně ať prckovi chutná :)

  • avatar Muk

    Věruško díky za tip, čeká nás to tak do 14 dnů. Hokkaido jsem bohužel na zahradu nedala, už jsem neměla místo. Zkusím tu cuketu.
    Bio nekupuju, ale snažíme se z vlastních zdrojů :) Dnes byl první „náš“ oběd – cuketa a nové brambory.

  • Ahoj Šárko, letos jsme s mámou dýni hokkaido poprvé na zahradě vysadily. Tak uvidíme, jaký bude úspěch. Pěstování jiných dýní se daří dědovi na zahradě, hokkaido to bude však poprvé. Do pyré měruňky, výborný nápad i pro děti! Díky za tip :)

  • Úžasné dýně! Snažím se je pěstovat na zahradě, ale ne vždy s dobrým výsledkem. Velmi dobré je dýňové pyré s měruňkami, s podzimem mám spojenu horkou dýňovou polévku. Pěkný článek (zakládám do paměti, bude se hodit až přijdou vnoučata :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>