Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Novoroční slovo s mrkvovými knedlíčky a rukolou

Mrkvové knedlíčky s riccotou a rukolou

Návrat z dovolené s několika kily navíc mi dává zabrat. O to víc na začátku roku. Zvlášť toho roku, co jsem mu do vínku dala mnohé. Lépe řečeno, do nuladevítky se to mnohé už nevešlo. Co se mi však podařilo, je opustit FoodLife a začít si plnit jeden velký osobní sen, vypsávat se tady už zhruba 270 dnů, vrátit se na čas k mé drahé práci, postavit prvního správného sněhuláka a zakončit další převratný rok s mojí dcerou. Jo, a taky uvařit pro leden jako stvořené mrkvové knedlíčky!

Blog mi nakonec otevřel ventil, který já nutně potřebuju. Stal se výkladní skříní mých chutných aktivit, přesně tím, čím jsem jej chtěla mít. Hromady domácích papírkových poznámek zde postupně nabývají virtuální podoby a já si je sem chodím zpětně číst. Pokaždé, když tu kterou dobrotu vařím :) A vůbec mi přitom nevadí, že křivka statistik neroste geometrickou řadou ani to, že se mi po bytě neválí bedny s dary partnerů. O to víc mě těší zájem hrstky stálých čtenářů. Konec konců, píšu si tu hlavně pro sebe.

Rok 2009 se nesl ve znamení řady změn. Těch mých, soukromých i těch veřejných, gastronomických. A já z nich (ze všech) mám radost. Televize Prima hodila na plac Ano, šéfe a S Italem v kuchyni. Za to sklízí potlesk z řad gurmánů, ale i běžných občanů. Oprávněně. Víc takových pořadů, prosím!
Došlo na foodblogový posun směrem k tištěným médiím – Cuketka v Týdnu (koncem roku skončil), ChilliJulie v MfDnes, Gurmánka Šárka v DIAStylu a OnaDnes, Florentýna v ChefGurmánu a další. Web Apetitu se otřásl v základech a plní ho docela slušná videa. Úroveň časopisů o vaření se různě posunula a vychýlila a na gastronomickém nebi zazářila jedna Michelinská hvězda pro dvě pražské restaurace (Allegro hotelu Four Seasons a už neexistující Maze). Ostatně v českém řebříčku TOP 10 Grand restaurant je taky co ochutnávat. Událostí roku byl asi Prague Food Festival a pro mě taky Bratislava Food Fest. Krom toho jsem se zařadila k bedýnkářům a dospěla (za velké vstřícnosti rodičů) k vlastním dýním Hokkaidó.

Tuším, že rok 2010 bude neméně zábavný a tajně doufám, že to Mayové s tím koncem 2012 nemysleli úplně vážně. Tak jako tak,  nehodlám už letos svá rozhodnutí měnit. Chci se vrhnout na chutné putování po restauracích s dětmi a zastavit se u pár zajímavých osobností. Něco si tu spolu samozřejmě uvaříme a o jídle se dost věcí dozvíme. Stačí, víc neřeknu, ať se tu neupíšu k něčemu, co pak nebudu třeba stíhat 😉

Přeju vám všem hodně dobré chuti po celý rok, sobě pak stále tak tolerantního muže, kterému místopřísežně slibuji, že už konečně letos upeču to naše „normální“ pečené kuře :) Ať jsme všichni zdraví!

Nebyla bych to já, kdybych nepřidala recept. Cítíte-li se po svátcích stejně těžce jako já, nasaďte si jednodenní půst podle lunárního kalendáře. Já to zkusím tento čtvrtek – poprvé, ojoj – a pokud je půst na vás přece jenom silné kafe, dejte si jeden den místo masa tyto zaručeně bezmasé a dokonale mrkvové knedlíčky.

Mrkvové knedlíčky s ricottou obložené rukolou

(3 velmi slušné dospělácké porce, vhodné pro děti od 13. měsíců)

Suroviny:

200 g mrkvového pyré (asi 5 větších mrkví), 250 g ricotty, 100 g hladké celozrnné pšeničné mouky, strouhaný parmezán nebo Grana Padano, sůl, dva žloutky, asi 50 g másla, lístky čerstvé nebo sušené šalvěje, rukola, olivový olej, balzamikový přeliv (balsamic glaze)

Mrkvové knedlíčky s riccotou a rukolou

  1. Očištěné a na kolečka nakrájené mrkve povařte v osolené vodě doměkka.
  2. Uvařenou mrkev rozmixujte na pyré společně se třemi lžícemi vody, ve které se vařila.
  3. Do pyré přidejte dvě lžíce strouhaného sýra, ricottu, sůl, žloutky a mouku. Zpracujte nadýchané těsto. Nebude pevné, nelekněte se. Knedlíčky se budou při tvarování trošku lepit, proto použijte naolejovanou lžíci.
  4. Na sporáku v hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
  5. Z těsta lžícemi (potřenými trochou oleje) nebo lžící za pomoci rukou tvarujte knedlíčky velikosti míčku na ping-pong a vařte je ve vroucí vodě 3 minuty. Hotové vyjměte děrovanou lžící.
  6. Na pánvi mezitím rozpusťte máslo společně s lístky šalvěje (asi 6 kusů). V másle oválejte hotové knedlíčky a podávejte na talíři posypané strouhaným sýrem a obložené rukolou lehce zakápnutou olivovým olejem a přelitou balzamikovým přelivem (balsamic glaze).
  7. Malým dětem udělejte knedlíčky bez parmezánu nebo jen s minimálním množstvím a podávejte s rukolou bez balzamikového přelivu.

4 komentářů k Novoroční slovo s mrkvovými knedlíčky a rukolou

  • Jano, také mě těší :) Fakt, chybí tam v textu receptu ricotta… už ji tam dávám a děkuji za upozornění. Jasněže jde do těsta a klidně tam místo pšeničné dejte mouku špaldovou, to bude myslím bez problémů fungovat.
    Také přeji energií nabitý nový rok a hlavně hodně trpělivosti a radosti s prckem!
    Nejspíš se teď konečně zase dostanu k dalším receptům pro malé ratolesti, tak si přijďte pro inspiraci, až začnete s příkrmy 😉

  • avatar Jana

    Dobrý den, Věruško!
    Konečně Vás poznávám i „netově“, dosud jsem si od Vás jen (ráda) četla články v Apetitu.
    Recept na mrkvové knedlíčky s ricottou se mi moc líbí, určitě se do nich pustím, jen koukám, že Vám v něm vypadla ta ricotta … předpokládám, že půjde do těsta na nočky, pardon, knedlíčky. 😉 Nezkoušela jste je také udělat se špaldovou moukou?
    Děkuji a přeji hodně elánu v novém roce a zdravý a radostný přírůstek do rodiny! Jana (+ 3,5-měsíční Ríša)

  • Kačko, taková pochvala zahřeje, takže díky za vstřícné slovo! Budu se snažit plnit to tu dalšími takovými recepty, ať je inspirace stále dostatek :)

  • avatar Kačka

    Milá Věruško, chválím super receptíky. Mám klučíky 6 let a 9 měsíců a už mi někdy dochází fantazie. Díky, zdraví Kačka

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>