Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

První adventní vánočka

Vánočka panská

Proč blázním s vánočkou začátkem adventu? Každá správná hospodyně vám poví, že na svátky je třeba se důsledně připravit. Ano, už nyní nakupujte, louskejte, melte a chystejte. První adventní je vánočková, druhá Mikulášská, třetí cukrová a hádejte jaká je ta čtvrtá…
Ale nepředbíhejme. Chcete si i vy svátky letos užít? Buďte připraveni na všechno a pojďte si dát vaše (i moje) první Vánoce s Ořechovskou vánočkou.

Pruh - Má všechno...

Když mi těsto nejdříve velmi rychle vykynulo na linku a posléze při pečení v troubě zahájilo průzkum terénu, dušovala jsem se, že tuhle vánočku už neupeču. A pak jsem ji pekla ještě dvakrát. Je totiž neodolatelně ořechová a úplně jiná, než ostatní vánočky. Má všechno, co si jen vánočková začátečnice může přát. Je vláčná, nepletená, jemně sladká a dýchne na vás Vánocemi tak, že máslo k namazání zapomenete v lednici. A vůbec to nebude vadit.

Recept mám od paní Matouškové a v zásadě jde o upravenou verzi ořechovských koláčů. Toho Ořechova, co leží kousek od Brna. Ořechovští takové koláče pekli ke svatbám a rodinné recepty důsledně střežili. Nejde sice o prastarý vánočkový recept, takový, co jste mohli vidět třeba v prosincovém Duelu v ChefGurmánu, ale historií přece jenom lehce dýchne. Když jsem minulý rok kus objevila na stole rodičů, byla to láska na první pohled. Nic tak vláčného a přitom kynutého jsem ještě nejedla. A od té doby chodím na výzvědy.

Rok trvalo, než jsem se k pečení odhodlala. Péct kynutou buchtu s miminem v náručí, dejte pokoj. A pak těch vajec, toho nádobí a taky formu nemám. Ale máš, dostaneš ji k narozkám! Nebylo zbytí, vánočka přišla ke slovu v půli října a pak ještě v listopadu.
O Vánocích už roky peču Ivetinu štolu, je tvarohová, chutná nám a nemusí týdny ležet. Letos bude taky a vedle ní usadím její sokyni Ořechovskou vánočku.

Vám doporučuji, nelekejte se množství žloutků – jednou za rok si to přece můžete dovolit – kupte zavčasu (hned teď) velkou formu (k dostání bez problémů na netu) a pusťte se do pečení taky. Když zjistíte, že vaše velká forma pořád ještě dost velká není, zatočte kus zbývající vánočkové nohavice do formy na bábovku. Taky to jde a úspěch je zaručen.

Ořechovská vánočka

Suroviny:

Těsto: 1 kg polohrubé mouky (lze namíchat 400 g celozrnné špaldové a 600g bílé pšeničné), 500 ml vlažného mléka, 250 g rozpuštěného másla, 7 žloutků, 1 celé vejce, 70 až 100 g pískového cukru (já volila přírodní třtinový), 60 g čerstvých kvasnic, 1 zarovnaná čajová lžička soli, 30 ml slunečnicového oleje, 45 ml rumu

  1. Mouku dejte do mísy, ve které bude těsto kynout. Doprostřed udělejte důlek a vlijte mléko, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, vejce.
  2. V misečce vymíchejte rozdrobené droždí s polovinou cukru a směs přidejte do důlku v mouce. Přilijte olej a rum, přidejte zbývající cukr. Celkové množství 70 g cukru je pro velmi mírně sladké těsto, 100 g pro středně sladké.
  3. Vařečkou důkladně propracujte hladké těsto, přikryjte jej utěrkou a nechejte na lince vykynout do dvojnásobné velikosti. V mezičase připravte ořechovou nádivku.

Vánočka panská - těsto

Ořechová nádivka: 400 g mletých vlašských ořechů, 400 g mletých dětských piškotů, 2 balíčky vanilkového cukru, 70 g cukru moučky, 30 ml rumu, asi 500 ml mléka

  1. Všechny suroviny smíchejte. Náplň by měla být vláčná, nedrolí se a není suchá – podle potřeby přidejte mléka.

Troubu předehřejte na 200 stupnů Celsia. Vykynuté těsto dejte na vál, rukama jej roztáhněte na šířku formy a potřete náplní. Zamotejte a překlopte do sádlem vymazané formy. Pečte zhruba 55 minut, hotové těsto vyzkoušejte špejlí. Protože je vánočka vysoká a mohla by se zeshora připálit, můžete ji zakrýt alobalem.

Místo náplně můžete použít obvyklé rozinky a sekané  oříšky.

Vánočka panská - kousek

Držíte se o Vánocích tradice a pečete vánočku?

Tvarohová štola podle Ivety

Mohlo by Vás zajímat:
Rumový marcipánMarcipán, perníčky, celozrnné linecké a štola Chutné dárky na poslední chvíli Ivetina tvarohová štolaTvarohová štola pečená těsně před Štědrým dnem

10 komentářů k První adventní vánočka

  • […] a jednu bábovku navrch. Na recept si počkejte, jeho čas teprve přijde (update 5.12. už je tady). Moje dcera ve svých dvou letech dostala první váleček, ale víc těsta při pečení […]

  • […] špaldou a štola se peče s tvarohem a den před Štědrým dnem. Konec konců už zvládnu taky vánočku, brownies co kamarádí s dýní a perníčky, co jsou skutečně hned měkké. A co se těch […]

  • […] První adventní vánočka 15. 12. 2010 | Štítky: recepty, štola, vánoce | Kategorie: Recepty od sporáku, pro celou rodinu | […]

  • avatar Eva M.

    Věruško, na bílkový chlebíček není potřeba šlehat bílky v páře. To jen na ty bílkové hrudky „Chrousty“. Šlehání v páře považuji já už za moc pracné. Určitě by mě to v kuchyni více zdržovalo. Znáš nás, jsme ke stolu velmi početná rodina.Přeji Ti hezký den EM

  • Moc děkuji za recept i za ochutnávku! Ano, zkoušela jsem dvě verze množství cukru a nám stačilo málo, vánočka je pak taková pěkně decentní. Bílkový chlebíček byl fakt dobrý, u nás ale místo čokolády sázím na sušené meruňky :) Popravdě, bílek s cukrem jsem v páře ještě nešlehala, tak doufám, že to úspěšně zvládnu. Dám pak vědět. Brzy naviděnou!

  • avatar Eva M.

    Zdravím tě Věruško,
    tys té vánočce ubrala cukru! Na ořechovské koláče se dává 250g, já to stáhla na 150-200g. Ale nic ve zlém.
    A jak naložím se zbylými bílky? Posílám Ti slíbený recept. Doufám, že vám „Biskupský chlebíček“ chutnal.
    Ingradience:
    2dcl (5 bílků)-dodnes odměřuji zachovalou hořčicovou sklenicí,
    18 dkg mletého cukru
    14 dkg polohrubé mouky
    6 dkg rozpuštěného másla
    5 dkg vlašských ořechů – nasekat na kousky
    5 dkg hořké čokolády na vaření, rovněž nakrájet na kousky
    může se dát i kandované ovoce, u nás však jsou příliš mlsné jazýčci a ty to odmítají.
    Pracovní postup:
    bílky s cukrem pořádně vyšlehat do tuha (nešlehám v páře),
    nasypat mouku, ve které jsou promíchané ořechy a čokoláda, polít rozpuštěným máslem a vše opatrně, ale dobře promíchat. Formu zvanou srnčí hřbet vytřít sádlem, vysypat polohrubou moukou a nalít bílkovou hmotu. nejdříve peču v dolní části trouby, teplota 200 stupňů, jak na povrchu zezlátne, přikryju alobalem a přendám do střední části. Peču asi 20-25 min. Je-li hotová opět zkousím špejlí.
    Našla jsem ještě jeden dobrý recept na využití zbylých bílků. Na ten jsem si vzpomněla, když mně chystala moje maminka s tetou svatební cukroví na moji svatbu. Také ho využívám jako vánoční cukroví.
    6 bílků + 30dkg cukru se šlehá v páře, ušlehané do tuha necháme vychladnout. Připravíme si 18 dkg neloupaných mandlí a 2 housky – nakrájíme na nudličky. Smícháme s bílkovou hmotou. Vymastíme si plech, je možné vyzkoušet péct to na pečícím papíru, dělat malé hromádky a velmi mírně péct. Říkáme tomu Chrousti.
    Tak ať se ti „kuchařinko“ dobře daří a všem ať od Tebe chutná. EM

  • Kristýno, to moc ráda slyším! Tedy to, že i u vás dopadla vánočka na vláčnou jedničku a taky to, že receptové suroviny děleno čtyřmi fungují :) My jsme též doma tři a vánočka byla na pořadu dne celý týden a ještě zbylo na sousedy 😉 Ať se i další pečení vydaří!

  • avatar Kristýna

    Díky! Dnes jsem se pustila do pečení ze čtvrtinové dávky v bábovkové formě (Jsme doma tři a kolos z kila mouky bysme nedali ;-). Přes to, co je tu psáno, mě ta lahodná harmonie chutí a vláčná jemnost konzistence překvapila.
    S pečením mám jen krátké zkušenosti, tak zkouším všechno možné a dobrého se držím. :-)
    Vaše receptura je poklad… :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>