Jestli jste vánoční pečení letos nezvládli, nezoufejte a pojďte si uválet pár nepečených kokosových koulí. Skladba surovin potěší zájemce o zdravou výživu s minimálním časovým fondem. A pro ty ostatní ještě přidám jedny vanilkové rohlíčky.
|
||||
Jestli jste vánoční pečení letos nezvládli, nezoufejte a pojďte si uválet pár nepečených kokosových koulí. Skladba surovin potěší zájemce o zdravou výživu s minimálním časovým fondem. A pro ty ostatní ještě přidám jedny vanilkové rohlíčky. V zářijovém článku pro TopLife (strana 36, prosím) jsem odkázala na svůj blog pro recept na dýňovou pomazánku a taky psala o útlejší variantě dýňového pyré pro prcky. Co jsem slíbila, plním, takže smršť dýňových receptů, včetně jedné asijské sladkosti je tady. A nezapomenu ani na maso pečené na cibuli a jeřabinách. Za tento nápad vděčím Michalu Göthovi. V březnové škole vaření jsme si k polévce uváleli křehké rohlíčky se špenátem. Podle mě není pro listy mladého tuřínku elegantnějšího využití. Zabalila jsem je do těsta už loni na jaře a obdobného kabátku se jim dostalo i letos. Lovím v archivu a přemýšlím. Psát raději sladce ovocně, slaně po italsku nebo pálivě orientálně? A co třeba zářijově na oranžovo? O dýni v příkrmech už řeč byla. Teď se koukneme, kterak obyčejné pohoštění oranžová síla povýší na luxusní párty. A nepůjde jen o barvu! Pro začátek května (a k oslavě Svátku práce) jsem si vzala na mušku tuřín, nejodolnější a nejvápníkovatější kořenovou zeleninu. Zůstaly mi v lednici listy a já se rozhodla je pochroustat. Jsou bohaté na vápník, nejbohatější z listových zelenin. A chutnají krásně pikantně! Hned v pondělí večer poté, co jsem se o svoji radost z obsahu biobedýnky podělila, putovala listová část zásilky do salátu. Baby leaf mix doplnila mibuna s mizunou a na stole se netrpělivě tetelila sklenička Veltlínského zeleného. Ještě, než na zahrádkách dozraje první letošní ovoce, máte čas trénovat. Co? No přece ty nejlepší lívance na světě. Lívance podle Nigelly Lawson se spoustou ovoce a báječným sirupem zmizí dřív, než je stihnete vkusně naservírovat na stůl. Sníte je hned a dokonce i bez ovoce. Jen tak. A když si k jídlu na chvíli sednete, možná se dočtete, proč je k sakru v jednom receptu nutný prášek do pečiva i soda bikarbona. V životě každé novopečené matky zhruba kolem šestého měsíce po tom nastane zásadní zlom pod krycím názvem příkrm. Mléko drobečkovi už nestačí a zvuky signalizující nutnost degustace vašeho právě připraveného oběda jsou často k nepřeslechnutí. Nastal čas ochutnat něco normálního. …stojíš tu u cesty stane se neštěstí, něco tě za-je-de. Kdepak něco, někdo! A nezajede, utrhne! |
||||
© 2024 Věra Strnadová Chcete-li převzít či šířit dále obsah tohoto webu pro výdělečné účely, napište mi a vyžádejte si prosím předem můj souhlas. Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem. Powered by WordPress & Atahualpa |
Právě probíráme