Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Cukroví na poslední chvíli

Cukroví - kokosové kuličky

Jestli jste vánoční pečení letos nezvládli, nezoufejte a pojďte si uválet pár nepečených kokosových koulí. Skladba surovin potěší zájemce o zdravou výživu s minimálním časovým fondem. A pro ty ostatní ještě přidám jedny vanilkové rohlíčky.

celý článek…

Pomazánka z dýně a pečení na jeřabinách

Dýně, hrušky, jeřabiny - kompozice

V zářijovém článku pro TopLife (strana 36, prosím) jsem odkázala na svůj blog pro recept na dýňovou pomazánku a taky psala o útlejší variantě dýňového pyré pro prcky. Co jsem slíbila, plním, takže smršť dýňových receptů, včetně jedné asijské sladkosti je tady. A nezapomenu ani na maso pečené na cibuli a jeřabinách.

celý článek…

Rohlíčky s duší tuřínu

Za tento nápad vděčím Michalu Göthovi. V březnové škole vaření jsme si k polévce uváleli křehké rohlíčky se špenátem. Podle mě není pro listy mladého tuřínku elegantnějšího využití. Zabalila jsem je do těsta už loni na jaře a obdobného kabátku se jim dostalo i letos.

celý článek…

Můj zářijový tip: dýňový dip

Dýně Hokkaido

Lovím v archivu a přemýšlím. Psát raději sladce ovocně, slaně po italsku nebo pálivě orientálně? A co třeba zářijově na oranžovo? O dýni v příkrmech už řeč byla. Teď se koukneme, kterak obyčejné pohoštění oranžová síla povýší na luxusní párty. A nepůjde jen o barvu!

celý článek…

Sólo pro tuřín

Tuřínový závin

Pro začátek května (a k oslavě Svátku práce) jsem si vzala na mušku tuřín, nejodolnější a nejvápníkovatější kořenovou zeleninu. Zůstaly mi v lednici listy a já se rozhodla je pochroustat. Jsou bohaté na vápník, nejbohatější z listových zelenin. A chutnají krásně pikantně!

celý článek…

Mibuna a mizuna v salátové akci

Listový salát s mibunou a mizunou, bagetkou a sýrem camembert

Hned v pondělí večer poté, co jsem se o svoji radost z obsahu biobedýnky podělila, putovala listová část zásilky do salátu. Baby leaf mix doplnila mibuna s mizunou a na stole se netrpělivě tetelila sklenička Veltlínského zeleného.

celý článek…

Od Nigelly k Einsteinovi aneb lívance za pět minut

Knihy Nigella Express a What Einstein Told His Cook

Ještě, než na zahrádkách dozraje první letošní ovoce, máte čas trénovat. Co? No přece ty nejlepší lívance na světě. Lívance podle Nigelly Lawson se spoustou ovoce a báječným sirupem zmizí dřív, než je stihnete vkusně naservírovat na stůl. Sníte je hned a dokonce i bez ovoce. Jen tak. A když si k jídlu na chvíli sednete, možná se dočtete, proč je k sakru v jednom receptu nutný prášek do pečiva i soda bikarbona.

celý článek…

Dýňové pyré a první příkrm

Dýně Hokkaido

V životě každé novopečené matky zhruba kolem šestého měsíce po tom nastane zásadní zlom pod krycím názvem příkrm. Mléko drobečkovi už nestačí a zvuky signalizující nutnost degustace vašeho právě připraveného oběda jsou často k nepřeslechnutí. Nastal čas ochutnat něco normálního.

celý článek…

Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko…

Fialky, sedmikráska, pampeliškové listy

…stojíš tu u cesty stane se neštěstí, něco tě za-je-de. Kdepak něco, někdo! A nezajede, utrhne!
Jaro provonělo příbytky, zahřálo přírodu a přimělo první květenu k akci. Sedmikrásky, drobné
fialky, šťovík, mladé lístky kopřiv, jitrocele a pampelišky. Tito agenti jara (a s nimi spousta dalších) právě nyní číhají v trávě. A čekají, až si je dáte na talíř! Třeba společně s vykoledovanými vajíčky.

celý článek…