Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Od Nigelly k Einsteinovi aneb lívance za pět minut

Knihy Nigella Express a What Einstein Told His Cook

Ještě, než na zahrádkách dozraje první letošní ovoce, máte čas trénovat. Co? No přece ty nejlepší lívance na světě. Lívance podle Nigelly Lawson se spoustou ovoce a báječným sirupem zmizí dřív, než je stihnete vkusně naservírovat na stůl. Sníte je hned a dokonce i bez ovoce. Jen tak. A když si k jídlu na chvíli sednete, možná se dočtete, proč je k sakru v jednom receptu nutný prášek do pečiva i soda bikarbona.

Kniha Nigella Express je sbírkou rychlých, nápaditých receptů a čas šetřících kuchyňských triků. Nigela Lawson sesbírala napříč světovými kuchyněmi oblíbené labužnické receptury a oblékla jim vzdušné kabátky přesně padnoucí do dnešní uspěchané doby. Učinila tak na čtyřech stovkách stran, na kterých inspiraci jen těžko přehlédnete. Snad jen, když vám to jazyková bariéra nedovolí. Kuchařka je k mání v angličtině, a to také na Vltavě.

Lívance a palačinky jsou oblíbenou svačinkou do ruky naší dcerky. Tyhle jsou navíc skutečně express. Těsto, které si předem namícháte pak příležitostně obohatíte o vejce, mléko, máslo a lívanci se v cuku letu hemží celá kuchyně.

Domácí instantní směs na lívance podle Nigelly Lawson

vhodné pro děti od jednoho roku
Suroviny:

4 hrnky hladké mouky (já volila celozrnnou špaldovou napůl s bílou pšeničnou), 3 polévkové lžíce prášku do pečiva, 2 čajové lžičky sody bikarbony, 1 čajová lžička soli (použijte sůl bez jódu), 2 polévkové lžíce a 2 čajové lžičky cukru (já použila tmavý třtinový)

Suroviny dobře promíchejte a uchovávejte v uzavíratelné nádobě.
Kdykoliv budete chtít lívance udělat, na každý hrnek této směsi přidejte:

1 vejce, 1 hrnek mléka a 1 polévkovou lžíci rozpuštěného másla. Přímo ročnímu prckovi bych mléko nahradila rýžovým nebo ovesným nápojem (ne sušeným) a vejce vynechala.

Lívance podle Nigelly Lawson

  1. Lehce prošlehejte metličkou.
  2. Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem (nemusí být nutně speciální lívanečník). Důležitý je nepřilnavý povrch, zajistí vám, že nebude potřeba pánev potřít olejem.
  3. Na pánev vlijte polévkovou lžíci tekutého těsta, počkejte až se na povrchu vytvoří bublinky a pak lívanec pomocí špachtle otočte. Smažte malé lívanečky – tak akorát do ručičky batoleti. Nebo zkuste lžíce dvě a tvořte lívance větší.
  4. Jeden lívanec se smaží zhruba 40 sekund z každé strany do zlatohnědé barvy.
  5. Podávejte s hromadou čerstvého drobného ovoce, třeba rozmačkanými a oslazenými malinami. A nebo zkuste
    borůvkovo-javorový sirup podle Nigelly. Recept na něj si už musíte najít v knize sami :)
  6. Hrnkem je myšlen klasický 2,5 dl hrneček.

Když už budete u toho listování, věnujte chvilku a deset dolarů knize What Einstein Told His Cook: Kitchen Science Explained. Robert L. Wolke vám vysvětlí, proč pekaři neradi jodizovanou sůl a proč některé recepty vyžadují prášek do pečiva i sodu bikarbonu (jako lívance). A taky, že cukr je vždycky rafinovaný, sůl někdy sladká, tuk změť mastných kyselin, jak vznikne káva bez kofeinu, co vlastně filtruje filtr na vodu a tak dále a tak dále. Jasně, stručně, vtipně. Řada otázek s řadou odpovědí. Moje aktuální čtení na doboru  noc :)


Jaká kniha se vám válí na nočním stolku?


Mohlo by Vás zajímat:

7 komentářů k Od Nigelly k Einsteinovi aneb lívance za pět minut

  • avatar Hanka

    Ty lívanečky jsou skvělé, dělala jsem je i s dětmi v kroužku, mohly se ujíst. Hanka

  • Marcelo, půjde asi o Instant Chocolate Mousse, tipuji. Recept ve zkratce: 1 a 1/2 hrnku mini marshmallows,4 lžíce změklého másla,255 g semisweet čokolády (aby měla tak asi 40% podíl kakaa) nakouskované,1/4 hrnku horké vody dáš do pánve s tlustým dnem. Na mírném plameni zahřeješ za stálého míchání, až se směs rozpustí. Odstavíš. Ušleháš 1 šálek heavy cream (tučná šlehačka – 40% tuku) s 1 lžičkou vanilkového extraktu. Vmícháš do rozpuštěné směsi. Rozdělíš do mističek a vychladíš. Čím dřív se po vychlazení konzumuje, tím lépe. Ať chutná!

  • avatar marcela

    ahoj nestihla jsem napsat recept na desert z poradu Nigella vari narychlo 3.5 jednalo se o rozpustenou cokoladu ,maslo a toto se zamichalo do uslehane slehacky s vanilkou ale nevim pomer kolik ceho dalo se to do poharu chladit do lednice ,,vypadalo to super pomuze mi nekdo? diky moc Marcela

  • Jo Kytko, sama jsem zvědavá jak se vypořádá s několika vychytávkami typu heavy cream :) ale celkově je Nigella Express na suroviny poměrně jednoduchá, to je taky učelem že

  • avatar Kytka

    Akorát musíme doufat, že to překladatel nebude dělat express (-.

  • To ale není vůbec mimo mísu, dobrá zpráva pro všechny, kdo to raději česky :) Díky!

  • avatar Ichko

    Tak trochu mimo mísu hlásím, že Nigella Express vyjde v červnu
    i v češtině pod názvem Vaříme expres…:o)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>