Bylo, nebylo. Před mnoha a mnoha lety přinesla paní Iveta recept na štolu. Tvarohová štola byla tak chutná, že ji začali péct všichni v celém království. Pekli a pekli a jestli neumřeli, pečou ji tam dodnes.
Věřte, nevěřte, na konci pečící pohádky s výmluvným úsměvem na tváři zaboříte nos do plátku štoly a nedáte si pokoj, dokud ji celou nesníte. Co na tom, že na rozdíl od své drážďanské matky je nekynutá. Zdánlivý nedostatek se pouhým mávnutím kouzelného proutku, v našem případě půjde o několik tahů vařečkou, mění v přednost velmi ceněnou.
Ivetina vánoční štola je tak vláčná, jak to jen jde. To má na svědomí tvaroh. Štola díky němu nepotřebuje týdny k odležení a hodí se ke konzumaci hned po upečení. Ovšem, čím déle leží, tím je vláčnější. Moje dobrá rada v tomto případě zní: uložte štolu (nejlépe do chladné špajzky) a vyčkejte s ochutnávkou na druhý den.
A teď už tři – dva – jedna – pečení štoly 23. prosince teď!
Vánoční štola podle Ivety
Suroviny na jednu štolu:
370 g hladké mouky (ideální je poměr 100 g špaldové, 70 g pohankové, 200 g bílé pšeničné), 150 g rozpuštěného másla (v tomto případě se nesnažte ničím nahradit), 125 g cukru krupice (zvolte druh podle libosti, ale nehodí se příliš melasový), 6 vrchovatých čajový lžiček prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene), 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr (v případě nouze i vanilínový), rozinky, oříšky a kandované ovoce dle libosti, rozpuštěné máslo a moučkový cukr na dokončení
Postup:
- Mouku smíchejte s kypřícím práškem a prosijte do mísy. Přidejte cukry, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujte – rukou nebo mixérem.
- Těsto dejte na pomoučený vál, přidejte rozinky, oříšky, kandované ovoce (já obvykle jen rozinky) a ručně propracujte v hladné těsto.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a jdeme na tvarování: na pomoučeném vále vyválejte obdelníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složteproti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Přehneme podélnou stranou ještě na polovinu.
- Štolu položte na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct. Štolu ještě můžete kolem dokola obalit pruhem alobalu, který zajistí, že se těsto nerozjede příliš do šířky a udrží tvar. Není to ale nutné.
- Pečte při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 35 až 45 minut. Po upečení štolu ihned potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.
Mohlo by Vás zajímat:
Marcipán, perníčky, celozrnné linecké a štola | Chutné dárky na poslední chvíli | Ořechovská vánočka |
---|
Naprosto úžasná, rychlá jednduchá a výborná díky za recept
Vynikajici
Tak jsem ji zvladl i ja. A to je co rict 😉
Pro potřebu své kuchyně používejte domácí vajíčka, která můžete objednat na adrese : jansajindrich@seznam.cz