Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Všechny barvy podzimu, hlavně paštikové

Ořechy vlašské

Šedivé pošmourno za oknem s konečnou platností odstartovalo letošní zimu a s padajícími teplotami připoutalo listí k zemi a mě k počítači. Taky jsem postavila prvního sněhuláka, vyplenila balkónovou zahrádku a trávila hodně času v kuchyni. Jenže, na blogu to tak nevypadá. Někde mezi druhou vánočkou, třetím lineckým a Jedovnickým výlovem mi došlo, že to všechno chutné psaní kolem nestihnu. Zašla jsem s dcerou do lesa, udělala si kafe a upekla řezy podle hraběnky. Pak došlo na další kávu, sametově hnědou paštiku a krémově oranžovou dýni. A taky na rubínová jablíčka z Cikháje, průsvitné Svatomartinské a tento článek.

Na podzimu nesnáším, když mrholí. Deštěm protkaná a mlhou zahuštěná rána ponoukají leda tak k pobytu v posteli. A vy přesto musíte vstát a fungovat. V tu dobu mi stoupá spotřeba horkého čaje, teplých ponožek a elektrické energie. Jednak jsem zimomřivá, ale co víc, žene mě ta zamlžená nálada ke sporáku. Vařím, peču a konzervuju vše, co mi pod ruku přijde. A že je toho na podzim víc než dost.

Podzim, copak se dozvím?

S hráběmi v ruce došlo na naši první sklizeň zahrádkových jablíček a poslední (alespoň pro nás) houbový výlet do lesa. Po večerech jsem jásala nad vyvedenou labužnickou dárkovou přílohou listopadového Chef Gurmána a rovnou si střihla jejich paštiku. Upravenou – v tu chvíli jak jinak, než jablíčkovou – recept dostanete nakonec. Kroutila jsem hlavou nad novou grafikou Apetitu, zkusila Pohlreichovo kuře (fakt jej takto pekl jen hodinu?) a zařadila k plánovanému pečení mrkvovo-ořechové řezy.

Kapr koláž

Moje trouba odolala explozi kynutého těsta, zvládla upéct dvě staropanské ořechy překypující vánočky a jednu bábovku navrch. Na recept si počkejte, jeho čas teprve přijde (update 5.12. už je tady). Moje dcera ve svých dvou letech dostala první váleček, ale víc těsta při pečení lineckého snědla, než vyválela. Ve druhé půli října navíc zažila výlov rybníka a odnesla si z něj igelitku s živým kaprem, co ho tatínek musel za rohem bouchnout klackem, aby se chudák dlouho netrápil. A maminka z té rybičky pak udělala papání. Čekali jste něco jiného, než kapra na jablkách? Recept taky bude, hned jak se dostaví advent.

Dýně Hokkaido jsem z vyhřáté kuchyně odsunula do méně vyhřátého sklepa (suchého, neboť ve vlkhu a zimě dýně hnije) a přesto mě nepřestaly fascinovat. V říjnu jsem jednu použila na noky podle Ilony Chovancové, aby krásně doplnily kachní prsa se zelím.
Začala jsem pravidelně koukat (konečně!) na Itala a podlehla kouzlu šťávy z krevetích hlaviček (mimo jiné). A nakonec mě dojmul náš pradědeček, co letos ve svých 93 opět vyloupal mnoho vlašských ořechů (tuším, že bezmála 40 kilo čisté váhy). Tak proto ta hromada ořechů do vánočky a hraběnčiny řezy. Chystejte se, budete jich potřebovat opravdu moc. Abych nehamounila, recept na řezy jsem si půjčila od Terezky. Jistěže jsem mouku pšeničnou bílou polohrubou namixovala se špaldovou :)

Hraběnčiny řezy

Je půlka listopadu, svatý Martin na bílém koni přijel už před 14 dny, aby si teď místo koně osedlal sud (hodně sudů) a přichvátal se Svatomartinským. Ochutnat jej můžete všude, kde se vínu holduje. My zkusili košt v Hustopečích, ze kterého jsme kromě lahve vynikající milerky od Mikulici z Velkých Pavlovic odjížděli s dalším Ježíškovským přáním. Po loňské tatrovce letos kupujeme cimbál.

Dobrou podzimní chuť přeju!


Domácí paštika ovoněná jablíčky

Suroviny:

250 g kuřecích jater, 1 menší jablko (asi 80 g), 1 středně velká cibule, 4 stroužky česneku, 150 g másla, 6 lžic 100% jablečné šťávy, 4 bobkové listy, sůl, pepř

Paštika ovoněná jablíčky

  1. Máslo si rozvažte po padesáti gramech. Cibuli oloupejte a najemno nasekejte, česnek nakrájejte na plátky.
    Jablko oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malinké kousky. Játra omyjte, osušte kuchyňským ubrouskem a nakrájejte na kousky.
  2. První část másla rozpusťte na pánvi, opečte na něm za stálého míchání 5 minut cibuli a plátky česneku. Pak pomocí děrované lžíce cibuli a česnek přemístěte do robota nebo do mísy, ve které budete paštiku mixovat.
  3. Na máslo dejte játra a smažte za stálého míchání asi 4 minuty. Přilijte jablečnou šťávu a nechte na ohni ještě minutu.
  4. Játra přemístěte k cibuli s česnekem a na pánev dejte jablka, 2 lžíce jablečné šťávy a na špičku nože másla a duste jablka do změknutí. Trvá to do deseti minut. Měkká jablka přemístěte k játrům a vše nechte chvíli zchládnout.
  5. Přidejte druhých 50 gramů másla, přilijte zbývající jablečnou šťávu, osolte, opepřete a rozmixujte do velmi jemné konzistence.
  6. Paštiku dejte do čistých nádob, navrch položte bobkový list a vše zalijte poslední částí rozpuštěného másla. Nechte vychladit.

Paštika ovoněná jablíčky

5 komentářů k Všechny barvy podzimu, hlavně paštikové

  • avatar Monika

    Moc díky za recept na jablíčkovou paštiku, skvěle doplnila můj dosavadní repertoár s portským a brusinkami 😉 Dělala jsem v neděli večer a už je skoro snězená 😉

  • toffo, díky za pochvalu, já však myslím, že i stíny můžou být na fotce zajímavé. A hlavně vydrž, moje fotografické začátky taky nebyly nikterak růžové a stále je co zlepšovat. Důležité je nadšení, a to nám jak vidno nechybí 😉

  • A zrovna se po paštikách rozhlížím … A toto menší množství je sympatické.
    Moc se mi líbí fotky, zatím se snažím k něčemu podobnému jen přiblížit. A teď se zimou, tmou a se stíny je to utrpení…

  • Šárko, já na tom s Jánskými ořechy byla stejně. Příští rok se o ně pokusím znovu, tak snad to tentokrát klapne. Ale mé mámě se povedla výborná ořechovice. Bude ozdobou vánočních dnů :) Ať ti to ořechové loupání dobře jde! 😉

  • Jak se tak dívám na hromádku vyloupaných vlašáčků, naskočila mi vzpomínka na období, kdy jsem natrhala zelené ořechy, namočila je do mísy s vodou a den co den vodu vyměňovala, abych se dopracovala ke vzácné chvilce, vyzkoušet si ořechovou zavařeninu. Nad ořechy jsem nevyhrála, nějak se všechny zkazily a já do dnešních dnů nevím, jak vlastně taková ořechová zavařenina z celých mladých vlašáků chutná :-)
    Letošní úroda nebyla velká, ale louskat skořápky bude třeba. Už abych s tím začla :-) Závidím ti pradědečka!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>