Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Univerzální pesto

Pesto

K této dokonalé zelenosti není ani třeba piniových oříšků. Docela si vystačíte s lokálními vlašáky. Celé se to plní do skleniček, z nichž nejméně jednu mám vždy v lednici po ruce.

Níže uvedené pesto je velice univerzální a samozřejmě je nejlepší si jej nadělat hromadu v sezóně pěkně z čerstvých surovin do zásoby. V našem středoevropském případě to chce mixovat někdy přes léto. Když pak v zimě ZÁSOBY DOJDOU, sáhněte pod sníh pro polníček, který dodá onu zelenou s přehledem taky. Chuť ale pokulhává. Pro šmrnc se hodí přidat rukolu nebo rovnou bazalku z rychleného květináčku. Tož vezmeme za vděk globálním supermárketem.

Od vlašáků po kešu

Všechno ostatní je už otázkou správně skladovaných zásob a vaší ochoty k investici. Originální pesto se jmenuje pesto alla genovese a patří do něj bazalka a piniové oříšky. Taky se původně třelo v hmoždíři. Jenže jsme u mě doma ve dvacátémprvním století a tady se jede na vlastní vlně. Místo pinií používám vlašáky a místo bazalky zmíněný polníček.

VLAŠSKÉ OŘECHY s oblibou míchám ještě se slunečnicovým a dýňovým semenem (ty už nikoliv z vlastních zdrojů). Když semínka předtím navíc orestuji, baví mě chuť pesta ještě víc. Použít se dají klidně i kešu, pekany nebo makadamiové ořechy, chcete-li se plácnout přes kapsu.

Se skleničkou do lednice

Hotové pesto SKLADUJI ve skleničce v lednici. Je-li vše uvnitř řádně zalité olivovým olejem, vydrží tam navěky. Po lžičkách pak odebírám a vždy kontroluji, jestli kousek pesta přece jenom nevyčuhuje nad hladinku – to je pak živná půda pro plísně.

Pesto

Univerzální pesto

množství do malé skleničky od jogurtu

  • 15 g slunečnicových semínek (případně opražených)
  • 20 g dýňových semen (případně opražených)
  • 40 g vlašských ořechů
  • 1 větší stroužek česneku
  • 40 g směsi zelených lístků nebo jednoho z nich (bazalka, polníček, rukola)
  • 50 g panenského olivového oleje
  • sůl

Chcete-li použít pražená semena, ze všeho nejdříve si je orestujte.
Do nádoby mixéru dejte semena a ořechy a přidejte česnek. Rozmixujte.
Opláchněte a osušte (nejlépe v sušičce na salát) zelené lístky.
Do rozmixované směsi přidejte vše zelené, sůl a olivový olej. Pořádně promixujte.
Plňte do čisté, suché skleničky, zalijte olivovým olejem, zavíčkujte a skladujte v lednici.

Pesto můžete použít

v nekonečně mnoha případech. K rychlému obědu stačí smíchat s horkými těstovinami a hojně postrouhat parmezánem. Pesto promíchané s troškou jablečného, vinného nebo balsamikového octa poslouží jako ZÁLIVKA na salát. Stejně tak obohatí těstovinový nebo rýžový salát s tuňákem. Lžička pesta doladí i talíř zeleninové POLÉVKY. Pefektně se hodí k vejcím natvrdo, rybám a drůbežímu masu. Několik příkladů si tady zanedlouho ukážeme.

Mohlo by vás zajímat:
Hovězí guláš po burgundskuHovězí guláš po burgundsku Tvarohový koláč drobenkovýTvarohový moučník, když nemám čas Dýňová polévka s mrkvíTři polévky – z dýně, celeru a řepy

3 komentářů k Univerzální pesto

  • avatar Hana

    Dobrý den Věrko, díky za inspiraci k vaření – máte krásné recepty :). Chtěla jsem se zeptat – mohla bych udělat toto pesto s medvědím česnekem? Co Vy na to? Díky za odpověď a přeji pěkný den…

  • Markéto vážně, pokud není pesto na vzduchu, pak nehrozí zkáza. Takže pěkně upěchovat do skleničky, zalít olejem až po vršek a můžete jej mít v lednici celou zimu.

  • avatar Markéta

    Dobrý den Věrko,
    máte prima blog, občas sem chodím pro inspiraci. Teď jste mě ale dostala informací, že pesto vydrží v lednici, pokud je zalito olejem, téměř na věky. Je to vážně tak? Já žila v domnění, že maximálně tak 3 dny. A protože jsem samozřejmě nebyla schopna pesto během 3 dnů v létě zkonzumovat, tak následně končilo po třech dnech v koši. A stejně tak velké množství bazalky ze záhonu, kterou jsem nestihla před zimou použít a jen jsem litovala, že něco tak báječného jako pesto nejde udělat do zásoby… Tak příští sezonu budu moudřejší 😉
    Zdraví Markéta

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>