Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Banánový muffin nebo koláč

Banánové muffiny

Tenhle moučník je univerzální. Snese bezlepkovou úpravu i variantu s lepkem. Místo vajec je nacpán banány. Máme jej doma ze všech moučníků poslední dobou nejraději.

Původní recept jsem našla na malebném blogu veganotic.blogspot.com. Je to tam inspirující a fotograficky moc povedené. Co do zdravovědy ty recepty ale pokulhávají. Je přítomna řada veganských sladkostí, co postrádají vejce a máslo, ale rafinovaným cukrem a bílou moukou jsou nacpané k prasknutí. Některé slané pochoutky zase obohacuje bujón „z kostky“, byť v bio kvalitě. Možná jste o tom už slyšeli, že ani štítek bio není někdy zárukou zdravé stravy. Umělý bujón je v čerstvé kuchyni tabu (parádu nadělá i obyčejná voda) a s moučkovým cukrem nebo bílou moukou je zaděláno na problém (diabetický, celiatický či alergický).

Nebyla bych to já, abych si recept na banánovou buchtu neupravila. Ladila jsem jej celkem pětkrát a dovedla k obrazu svému. Méně banánů, bezlepková mouka a palmový cukr, sirup nebo med. Můžete ubrat ještě jeden banán a přidat vejce a pořád to bude fungovat. Přitom následující pečení můžete brát zároveň jako zkoušku výroby domácího rostlinného mléka. Je libo rýžové, mandlové nebo ovesné?

RÝŽOVÉ MLÉKO

Namočte rýži (asi 100 g bílé kulatozrnné do 600 ml vody). Nechte stát v chladné spíži nebo v lednici přes noc. Druhý den dlouze mixujte v mixéru. Na dně zůstane zbytek. Sceďte přes čistou utěrku, plínku nebo plátno. Tuhý zbytek rýže s klidem použijte na kaši.

Podobně postupujte i s mandlemi nebo ovesnými vločkami – nechte stát přes noc ve vodě a pak rozmixujte.

Těsto na banánový moučník je dost tvárné a zvládne být narozeninovou buchtou i muffinem, ty nejvíc ocení děti. Do těsta na závěr lze přimíchat trošku čerstvého a pevného (nikoliv tvrdého) ovoce. Zkoušela jsem kousky rebarbory a dokážu si vevnitř představit i borůvky, maliny či ostružiny případně na kousky nakrájené pevnější meruňky či hrušky. Povrch s oblibou sypu nahrubo podrcenými nepraženými kakaovými boby nebo sezamem.

Banánové muffiny

BANÁNOVÝ MOUČNÍK

Čtyři zralé rozmačkané banány smíchejte s 90 g rostlinného mléka, 90 g oleje (volím argan a oliváč, ale stačí jen olivový), 90 g sirupu z agáve nebo palmového cukru. Případně použijte med, toho tuším bude potřeba trošku víc. Ochutnejte. Metlička, pěkně to celé prošlehejte.

V jiné míse 280 g mouky (obvykle špaldovka, dnes bez lepku jáhlová a pohanková) plus špetka skořice plus lžička jedlé sody a lžička bio prášku do pečiva.

Sypké do tekutého. Zamíchat. Do toho ještě 150 g najemno mletých ořechů a semínek (teď vlašáky, para a dýňová). Do formy (perfektní je jako muffin), případně posypat povrch a péct na 180. Kontrolovat, je upečený do 20 minut.

Banánová buchta

Mohlo by vás zajímat:
Tuřínový závinTuřínový závin Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovým pudinkem Rebarborový crumble s kokosem a pudinkem Chřestový slaný koláčChřestový koláč

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>