Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Maková bábovka

Maková bábovka

Další bábovka, na které letos ujíždím. Fascinuje mě mák a tvaroh, asi půjde o doplnění vápníku. A ta růže je naše letošní poslední. Krásná, že?

Receptů na bábovku existuje bezpočet a každý má cosi do sebe. Do svých dvaceti jsem žádnou bábovku nikdy nepekla a ani moc nejedla. Přišel osudový muž číslo jedna se svou láskou k bábovkám a moje první bábovka byla na světě. Napekla jsem hromadu bábovek, abych pak svoje vrcholné číslo předvedla druhému osudovému muži, mému manželovi. Ten nemiluje bábovky o nic méně :-) Mě nejvíc baví péct bábovku tvarohovou, přičemž on touží po té olejové od babičky. Té se samozřejmě nikdy nemůže žádný z mých kousků vyrovnat.

Bábovka pro lepší pocit

Protože kdykoliv já dělám něco v kuchyni, prahnu po jídle s vyladěným nutričním složením. Moje bábovka nikdy nebude jenom olejová  a jenom z bílé mouky a cukru. Moje bábovka je vždy CELOZRNNÁ S OLIVOVÝM OLEJEM a cukrová jenom tak trošku. Do mé bábovky ráda dávám tvaroh protože ji zvláční a dodá vápníkovou energii stejně jako mák. Kokosový nebo palmový cukr zajistí nižší glykemický index (ovšemže lze použít tmavý třtinový), jáhlová mouka zase doplnění kyseliny linolové a vitamínu A a skupiny B. Moje bábovka je prostě taková svá.

Maková bábovka detail

Maková bábovka

na jednu velkou formu

  • 150 ml olivového nebo řepkového oleje
  • 170 g palmového nebo kokosového cukru (nebo jejich mix s medem zhruba půl napůl)
  • 250 g tvarohu, nejlépe farmářského
  • 4 vejce
  • 200 g špaldové jemně mleté mouky
  • 100 g jáhlové mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • 2 lžíce nemletého máku

Troubu předehřejte na 180 stupňů běžně, 160 horkovzduch. Formu dobře vymastěte máslem a vysypte krupicí. Mám formu po prababičce a k vymazání ještě raději používám sádlo, to zajistí, že se bábovka opravdu nidky nepřichytne. Novodobé formy sádlo nepotřebují.

Vezměte do ruky metličku nebo si připravte robota. Olej prošlehejte s cukrem/medem. Až se spolu spojí, zašlehejte tvaroh. Vznikne kompaktní hmota konzistence řekněme, omáčky.

Teď do toho po jednom zašlehávejte žloutky. Vždy jeden žloutek, zašlehat, další žloutek, zašlehat atd. Máte hotovou tekutou směs.

V samostatné míse smíchejte mouky s práškem do pečiva a mákem. Dobře promíchejte a načechrejte vidličkou. Máte hotovou sypkou směs.

Z bílků vyšlehejte sníh. Rychleji to půjde s chlazenými bílky.

Do tekuté směsi zamíchejte sypkou. Vzniká těsto. Do něj krouživými pohyby zapracujte tuhý sníh. Vznikne nadýchané těsto, co se dá do formy napůl vylít, napůl vyšprtnout špachtlí.

Pečte uprostřed vyhřáté trouby 35 až 40 minut. Upečenou nechejte vychládnout zhruba deset minut ve formě, pak vyklopte a nechte úplně zchládnout na mřížce.

Toužíte-li po zdravějším pocukrování, zapomeňte na moučku a sáhněte pro sušený ovesný či sójový nápoj Zajíc (perfektní je vanilkový). Sypaný přes sítko udělá skoro takový efekt jako moučkový cukr – vidíte ho na fotce. Máte-li k němu výhrady, pak ta trocha na ozdobu bábovky je pořád lepší, než rafinovaný cukr.

Mák na povrchu makové bábovky

Mák pro doplnění vápníku

Mák je nejvýznamnějším rostlinným zdrojem vápníku (kolem 1300 mg na 100 g). Vězte, že 100 g máku obsahuje 20 g bílkovin, 43 g tuku, 23 g sacharidů (z toho vláknina 20 g), n-6 mastné kyseliny 27 g, hořčík 395 mg, fosfor 936 mg, draslík 832 mg, vápník 1357 mg, železo 8,8 g mg.

Prosím pěkně opium je obsaženo v celé makové rostlině KROMĚ SEMEN. Takže se nebojíme, že ano.

Nejznámější úlohou vápníku v těle je stavba a přestavba kostní hmoty. Ionty vápníku jsou nezbytné při srážení krve, přenosu vzruchů v nervových buňkách, kontrakci srdeční, hladké a kosterní svaloviny, propustnosti buněčných membrán. Vápenaté ionty ovlivňují výši krevního tlaku, spolupodílí se na regulace pH vnitřního prostředí a jsou nezbytné pro činnost řady enzymů.

Dalším významným rostlinným zdrojem vápníku je tmavě zelená zelenina, kterou – pro lepší vstřebatelnost vápníku – před konzumací blanšírujte. Ale to už je poněkud jiná kapitola.

Mohlo by vás zajímat:
Bábovka olejováDalší bábovkové recepty Topinamburový salátTopinamburový salát a dýňová polévka PerníčkyČas na perníčky

2 komentářů k Maková bábovka

  • Dala jsem med půl na půl a perfektní. Díky.

  • avatar Gabriela

    Pekla jsem ji včera, abych měla co nabídnout návštěvě. Je opravdu vynikající, krásně vláčná díky tvarohu a oleji. Trochu jsem váhala, jestli tam dávat ten mák, protože já sice maková jsem, ale ne všem to třeba sedí, nakonec jsem ho ale nevynechala a dobře jsem udělala, mák dodal bábovce krásně sytou chuť. Do části těsta jsem přidala ještě karobový prášek, protože bábovky máme rádi dvoubarevné a musím říct, že se fakt povedla. A tchýni, která je celiakička, jsem upekla mandlovo-polentový koláč a to je tedy taky luxusní záležitost. Oba recepty zakládám do oblíbených :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>