Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Medvědí česnek na Zelený čtvrtek

Polévka z fenyklu, petržele, celeru a medvědího česneku

Sezóna medvědího česneku neklepe, ale rovnou vlítla do dveří. Chtěla jsem si jej užít jinak, než obvykle a máte-li podobnou (dost zdravou) potřebu, budou se vám následující polévkové řádky líbit. Zvláště na Zelený čtvrtek.

Medvědí česnek jsem už servírovala ke chřestu.
Taky jsem o něm a medvědím rizotu svého času psala v Apetitu.
Minulý rok jsem z něj mixovala medvědí pesto a předminulý šupla medvědí česnek do velikonoční nádivky.

Medvědí česnek je na jaře prostě nepostradatelný. Koupíte jej na trzích nebo si jej natrháte v lese. Než ale na samosběr vyrazíte, zopakujte si základní poučku:

Medvědí česnek

listy medvědího česneku po promnutí voní po česneku a jsou na rozdíl od konvalinek JEMNĚ LESKLÉ.

Až pak budete sbírat, myslete i na zimní zásobu, protože listy medvědího česneku je žádoucí sbírat před rozkvětem. Pak se česneková síla stěhuje z listů do květu a už to není ono. Uchovat jej na později můžete zabalený VE VLHKÉ UTĚRCE v lednici (vydrží i dva týdny) nebo nasekaný a hluboce zmrazený.

 

Medvědí česnek

Droga jako každá bylina

Medvědí česnek je močopudný, snižuje krevní tlak a na jaře je oblíbený pro svoji schopnost PROČISTIT KREV. Stejně jako k ostatním bylinám i k medvědímu česneku přistupujte obezřetně. Jeho nadměrné požití může vyvolat projevy otravy, průjem a nadýmání.

Kromě vyjmenovaných receptů mě letos baví pastiňákové pyré s medvědím česnekem a taky jeho použití v hummusu. Úplně ze všeho nejvíc mě ale nadchl recept na medvědí raw polévku. Blender touto dobou v kuchyni ani neschovávám do skříně. Následující polévku si můžete „uvařit“ i horkou, netrváte-li na limitu 42 stupňů a přesto bude pořád dost živá a dost dobrá. A taky osvěžující.

Polévka z fenyklu, petržele, celeru a medvědího česneku

na dvě po okraj plné misky

Namočte půl hrnku směsi kešu ořechů a slunečnicových semínek alespoň na hodinu (ale klidně přes noc). Očistěte a nakrájejte na kousky půlku bulvy fenyklu, jednu petržel a dva stonky řapíkatého celeru. Dejte vše do blenderu. Přidejte hrstku listů medvědího česneku a dva šálky horké vody (ti, co jedou raw vodu max. 42 stupňů). Osolte a mixujte dohladka. Na závěr zamixujte tři lžíce olivového oleje.

Polévka z fenyklu, petržele, celeru a medvědího česneku

Podávejte s pestem z medvědího česneku (v receptu zaměňte rukolu na medvědí česnek). K polévce se hodí také cibulové pyré (to není raw) a ozdoba z pečené papriky (taky ne raw).

Mohlo by vás zajímat:
Pěna z červené čočky s kopřivami - detailPěna z červené čočky s kopřivami Quiche s cibulovým pyréQuiche s cibulovým pyré Velikonoční perníkVelikonoční perník

2 komentářů k Medvědí česnek na Zelený čtvrtek

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>