Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Velikonoční perník

Velikonoční perník

Místo rádoby čokoládových vajec a zajíců vrazte koledníkům do ruky úhledný pytlík s tímto perníkem. Zaručuji, že napřesrok jej budou vyžadovat dvojnásob.

Zatímco jsem onehdá ladila bábovky na plánovaný jóga víkend, bylo zapotřebí sladce zaopatřit také rodinu. Na obalu Křemežské žitné celozrnné mouky jsem objevila recept na RYCHLÝ PERNÍK. Ten jsem podrobila úpravám dle vlastního vkusu a vyšel z toho moučník, který jsem pak během čtrnácti dnů pekla třikrát.

Není mouka jako mouka

Celozrnnou žitnou mouku vyrábí zemědělské družstvo Podkleťan Křemže u Českého Krumlova a koupila jsem ji kdoví kde. Fakt nevím. Vylučovací metodou můžu soudit, že to bylo nejspíš v Gruntu nebo ve Sklizeno. Podobný perník asi upečete i s jinou moukou žitnou, vyzkoušeno to ale nemám.

Než dáte okolí ochutnat, ani neříkejte, že tohle je celozrnně a úplně dílo jen a pouze žitné mouky. Vsadím se, že to nikdo po chuti nepozná. Nápovědou bude struktura.

Pevná struktura s kořením v popředí

Nečekejte nadýchanou perníkovou buchtu, co se peče litá na plech. Tohle těsto sice taky rozprostřete po pečícím  papíře, ale už při míchání budete tušit, že o nadýchanost tu nepůjde. Připravte se na hutný, kořeněný moučník. S trochou kokosu, žitně usazený, kořeněním povznesený a čokoládou doladěný.

Velikonoční perník

na plech s vyšším okrajem o velikosti 24×34 cm (plus mínus dva centimetry)

  • 400 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g strouhaného kokosu (klidně použijte zbytek po výrobě kokosového mléka)
  • 500 ml mléka kravského, rýžového nebo kokosového
  • 150 g másla
  • 100 g olivového oleje (nebo řepkového)
  • 180 g panely nebo třtinového cukru s melasou (muscovado je super)
  • 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 4 zarovnané lžičky namletého perníkového koření (doma vyrobíte v mixéru: hřebíček, badyán, skořice a nové koření)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 200 g 70% hořké čokolády
  • asi 50 g kakaového másla nebo másla živočišného

Velikonoční perník

Troubu předehřejte na  150 stupňů.

Mléko lehce zahřejte (ne víc, než 50 stupňů) a rozpusťte v něm máslo a med. Přilijte olej a nechte zchládnout. Pak do směsi vmíchejte metlou vejce.

Ve druhé míse smíchejte mouku, kokos, kypřící prášek a perníkové koření. Přimíchejte cukr.
Do syké směsi přilijte tekutou a dobře promíchejte.

Plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem a na něj rozpostřete těsto. Uhlaďte a pečte asi půl hodiny.

Mezitím nad parou rozpusťte čokoládu s kakaovým máslem. Až perník vytáhnete z trouby, nechte jej chvíli zchládnout a pak polijte čokoládovou polevou. Dejte ztuhnout do chladu a teprve potom krájejte.

Velikonoční perník

Velikonoční perník drží strukturu a je ideální jako JEDLÝ DÁREK rozkrájený na malé kousky umě vyskládaný v celofánu. Třeba právě na Velikonoce. A jinak je to pohoda na sváču klidně i do školy. Konec konců jej pak nemusíte ani polívat čokoládou, nám doma i taková verze chutná.

Cena:

žitná křemežská mouka 16 Kč
strouhaný kokos bio 18 Kč (a nebo nula, když použijete zbytek po výrobě kokosového mléka)
kokosové mléko domácí 11 Kč
máslo 25 Kč
olivový olej panenský 30 Kč (nebo olej řepkový 4 Kč)
cukr muscovado 19 Kč
kypřící prášek z vinného kamene 2 Kč
koření odhadem 10 Kč
vejce z farmy 6 Kč
med odhadem 5 Kč
čokolády na polevu 90 Kč (Alnatura)
máslo na polevu 10 Kč

CELKEM

  • 242 Kč s olivovým olejem a bio kokosem
  • 198 Kč s řepkovým olejem
  • nejúspornější varianta je bez čokoládové polevy a s řepkovým olejem, kdy vás celý plech vyjde na 98 Kč.
    Z plechu perníku nakrájíte asi 30 kousků.
Mohlo by vás zajímat:
Pěna z červené čočky s kopřivami - detailPěna z červené čočky s kopřivami Velikonoční vejce křepelčíVelikonoční barvení bez éček Velikonoční beránek na máku a mrkviMrkvový beránek s mákem

3 komentářů k Velikonoční perník

  • Katko, určitě! Ať se vydaří! :-)

  • avatar Kateřina

    Dobrý den Věrko, letos na Velikonoce se chystám na Váš velikonoční perník. Doma mám ještě 2 kila chlebové žitné mouky, myslíte, že ji můžu použít?
    Děkuji,Katka

  • avatar tornado-lou

    Byl senzacni. Urcite sem ho nepekla naposled. A pohankovy pernicky taky. :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>