Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Quiche s cibulovým pyré

Quiche s cibulovým pyré

Jestli jste si už vyrobili cibulové pyré, pusťte se do tohoto koláče. Nebo si to pyré honem vyrobte, je jednoduché. A pak už sklízejte ovace za koláč bez mléčných výrobků a přesto nabitý vápníkem.

Hledala jsem trochu jiný základ na quiche, než jen ten obyčejný máselně moučný. Jeden zdravěji líbivý jsem našla u Kuchařky ze Svatojánu. S dovolením si jej vypůjčím. Ten korpus se mi líbí proto, že je PLNÝ SEZAMU a se špaldovkou. Tohle těsto si zamilují především ti, co rádi pracují s těstem rukama. Je tvárné jako měkká plastelína, nelepí se a díky tomu jej i jednoduše naplácáte a roztáhnete do celého průměru formy. A navíc to těsto NEPOTŘEBUJE ČAS NA ODLEŽENÍ.

V časovém plánu se nejdříve věnujte náplni. Cibulové pyré je žádoucí připravit si dopředu a nebo před pečením koláče počítejte s necelou hodinou, potřebnou na upečení cibulí. Věřte mi, že se to vyplatí.

Žádný mléčný výrobek a porce vápníku jako hrom

Rozporcujete-li koláč na osm dílů, obdržíte v každém dílu deset gramů sezamového semínka a s ním mimo jiné 67 mg vápníku (dva takové kousky odpovídají asi 120 ml mléka). Pro kompletní info vězte, že denní dávka pro dospělého se doporučuje aspoň 800 mg vápníku. V sezamu je přítomen i hořčík, který vstřebávání vápníku pomáhá. Abyste onen vápník využili dokonale, je třeba ještě  vitamín D a ten jak známo vzniká vystavením kůže slunečnímu záření. Takže po koláči pěkně šup ven!

Quiche s cibulovým pyré

koláčová forma o průměru 29 cm (mínus centimentr až dva = vrstva těsta bude tlustší)

Těsto:

  • 80 g mletého sezamového semínka
  • 180 g jemně mleté špaldové mouky
  • lžička soli
  • 50 ml řepkového oleje plus troška na vytření formy
  • 100 ml studené vody

Náplň:

  • pyré ze 8 pečených cibulí
  • 100 ml mandlové smetany
  • 1 vejce
  • 100 g najemno strouhaného uzeného nebo marinovaného tempehu
  • sůl
  • lžíce sušeného tymiánu (nebo hrstka čerstvého) nebo pro změnu zkuste oregano

Náplň pro masaře a mlékaře :

  • pyré ze 8 pečených cibulí
  • 100 ml kravské smetany
  • 1 vejce
  • 100 g najemno sekaného uzeného masa
  • sůl, pepř
  • tři velké špetky sušeného tymiánu (nebo hrstka čerstvého)

Quiche s cibulovým pyré

Ze surovin na těsto vypracujte hmotu podobnou plastelíně (sezam jde dobře pomlít na kafemlýnku). Tu rozprostřede do koláčové formy vytřené olejem – těsto nejdříve rukama zploštěte do kruhu, plácněte doprostřed formy a pak hlazením a mačkáním vytahujte do stran. Pamatujte, že potřebujete mít i okraje.

Suroviny na náplň smíchejte dohromady a nalijte do korpusu. Uhlaďte povrch.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 horkovzduchem (200 obyč) asi 30  minut.

Koláč je fajn vychládlý, ale když jej necháte v chladu rozležet do druhého dne, bude korpus vláčnější.

Mohlo by vás zajímat:
Pěna z červené čočky s kopřivami - detailPěna z červené čočky s kopřivami Pesto z polníčku a medvědího česnekuPesto z medvědího česneku Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovou omáčkouRebarborový crumble s vanilkovým pudinkem

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>