Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Karamel v Apetitu a hnědo hnědé tartaletky

Apetit 03/2012 - karamel

Vařit karamel bylo pro mě nevídaným dobrodružstvím. Cítila jsem se jako malé dítě, když jej postavíte poprvé k plotně a ukážete mu, jak se dělá oblíbený vanilkový pudink.

Stála jsem s kouskem karamelového řezu uprostřed kuchyně jako omámená. Já, zastánkyně zdravé výživy, nepřítelkyně bílého cukru a bojovnice za „zdravé“ slazení. Ono stejně žádné zdravé slazení neexistuje, s jakýmkoliv sladidlem to není třeba přehánět. Ale znáte ten báječný pocit v mysli, že dáváte tělu něco lepšího… raději tamvý, než jen bílý cukr… raději med, než cukr samotný.

A do toho vám budu vykládat, že mě dostal karamel. Obyčejný rozpuštěný bílý cukr. Trochu víc jsem se o tom vypsala v březnovém Apetitu – ten právě teď přistává předplatitelům ve schránkách a co nevidět bude i na stáncích.

Karamelové košíčky

V textu se přiznávám, že moje karamelové řezy nedopadly příliš vzhledně. Přesto ze stolu zmizely dřív, než byste v období mezi vánočními a novoročními svátky čekali. Karamel může za moje další dvě kila navíc, ale co, hlavně že to všechno cukrové bublání dobře dopadlo. Nejlépe šel třetí pokus – docela povedené tartaletky. Karamel z nich zaručeně NEVYJEDE a navíc jsou efektní.

Pro karamelovou inspiraci jsem si byla u Davida Lebovitze na blogu. Půvabné mi přišly karamelové bonbóny s hrubozrnnou mořskou solí ze série Barefoot Contessa Iny Garten. Do karamelu přidáte smetanu a kousek másla, případně přiberete sekané oříšky a špetku soli. Směs nalijete na pečícím papírem vyložený plech a necháte ztuhnout. Pak krájíte.

Karamel - postup výroby

Stejně tak dobře si můžete vyrobit ozdobné karamelové košíčky podle receptury v tlusté knize technik Jacquese Pépina. Hotový karamel zjemněný jen lžičkou husté smetany naberete na lžíci a krouživými pohyby do všech stran nanášíte na vnější stranu kovové či skleněné misky potřené olejem. Vytvoříte mřížku-košíček a necháte ztuhnout. Košíček můžete naplnit třeba čerstvými jahodami a doplnit šlehačkou, tak si ten recept schovejte na léto 😉

Co vidíte na fotkách, je moje cesta ke SVĚTLÉMU KARAMELU (má něco kolem 160 stupňů Celsia), co je už upravený do receptu na karamelové řezy.

225 g krupicového cukru, 40 g soleného másla (nebo obyčejné máslo a dvě špetky soli), 50 ml 33% smetany ke šlehání, 1 lžíce zlatého sirupu (funguje i agávový sirup), 1 lžíce hustého bílého jogurtu

Do hrnce s tlustým dnem dejte 50 ml vody, přidejte cukr a sirup. Na mírnějším plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Můžete občas promíchat vařečkou. Až je cukr rozpuštěný (objeví se bubliny), odložte vařečku, ztlumte přívod tepla na minimum a vařte do lehce tmavší zlatohnědé barvy. Hrnec můžete občas vzít do rukou a zakroužit s ním, ale rozhodně karamel nemíchejte, ztvrdl by!
Stáhněte ze sporáku a metličkou přimíchejte máslo se solí a smetanu. Pracujte opatrně, hmota vypění! Míchejte do hladké konzistence a nechte zchládnout. Karamel můžete připravit předem a uchovávat v lednici i dva týdny.

Pro recept na karamelové řezy si zalistujte Apetitem. Enjoy!

* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *
Mohlo by vás zajímat:
Švestkový koláč s mákemŠvestkový koláč na zimu Koblihy pečené v trouběMasopustní koblihy pečené v troubě ČHovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkouHovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkou

8 komentářů k Karamel v Apetitu a hnědo hnědé tartaletky

  • Recept na tartaletky byl součástí časopisu Apetit. Až sem doplním archív, bude k nahlédnutí i tady.

  • avatar Andrea

    Dobry den, a recept na tartaletky je prosim kde? Nejak se mi nedari najit…

  • Mám hodně podobný recept na smetanový karamel, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1106/karamelove-vabeni-nejen-na-leto
    Ale tenhle s jogurtem mě láká, jen nevím, kde u nás na malém městě seženu zlatý nebo agávový sirup :-(

  • Hurá, to ráda slyším :) A nebojte, ten jogurt karamelu nedá nakyslou chuť, na to je ho tam příliš málo. Jde spíše o lehký šmrnc a vůbec to nechutná kysele.
    Tartaletky jsem sice máslem lehce vymazala, ale jak píšete, těsto je fakt dost mastné a myslím, že vymazání není třeba. Mám kovové formičky a tartaletky z nich šly vyklopit bez problémů.

  • avatar HanaS

    Hezký večer,
    tak karamelový dezert už je nejen pěkně zatuhnutý, ale i ochutnán. Já jsem nadšená a domácí karamel má opravdu chuť, jakou jsem si představovala.
    Nakonec jsem jogurt vypustila, říkala jsem si, že nebudu do karamelu míchat tu nakyslou chuť bílého jogurtu. Kromě špaldové mouky jsem použila celozrnnou. Akorát mi přišlo, že kdybych stáhla plamen v té příslušné fázi na minimum, tak čekám na těch 160 stupňů asi doteď, musela jsem hodně přidat a i tak mi to přišlo dost dlouhé. A nejhorší bylo celou tu dobu krotit nutkání zamíchat… :)
    Chtěla jsem se ještě zeptat, jak výše popisujete ty tartaletky, zda jste formičky na ně vymazávala či vyložila pečícím papírem. Příjde mi, že těsto je mastné dost, že by možná nebylo třeba ani tu velkou formu na dezert vykládat pečícím papírem, co myslíte.
    Každopádně moc děkuji za recept, na Vaši rubriku se v Apetitu vždy moc těším.

  • Hanko, koukám, že v textu receptu fakt vypadl jogurt. Patří tam ve chvíli, kdy do karamelu přidáváte smetanu… správně jste vytušila. Jde to samozřejmě i bez něj, není vyloženě nutný. Pak dejte vědět, jak se karamel povedl!

  • avatar HanaS

    Hezké nedělní odpoledne,
    právě jsem uprostřed výroby Vašich karamelových řezů a nesouhlasí ingredience s postupem. V ingrediencích máte uvedenu lžíci hustého bílého jogurtu, ale už nemáte uvedeno v postupu, kdy ho přidat, kam…vypadá to, že by se měl přidat do karamelu spolu s máslem a smetanou, ale je tomu tak? Zdá se mi, že tam ani nepatří. Poradíte? Děkuji :)

  • Karamel zbožňuju (teda ten domácí smetanový), takže všechny recepty určitě brzy vyzkouším :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>