Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Koblihy s vanilkou a citrónem

Koblihy - postup práce

Spěchám na poslední chvíli pochlubit se s mým prvním pokusem o smažené koblihy. Jsou podle Sandtnerky, nejsou supermarketově nadýchané, ale budou vám chutnat.

Koblihy jsem tu dělala už ty pečené v troubě. Ke smaženým jsem se odhodlala až teď, díky slábnoucímu odporu k vrstvě smažícího tuku :) Na tu jsem teď spotřebovala všechnu naši zásobu sádla a přidat jsem musela ještě kus palmového tuku, co v lednici zůstal od vánočního smažení kapra. Jedno smažení za čtvrt roku beru. Co by to taky byl za vrchol masopustu bez koblih.

Klasika od Sandtnerky

Oslovil mě recept z Klasické české kuchařky od Marie Janků – Sandtnerové – s vanilkou, citrónovou kůrou a muškátovým květem. Nebyla bych to správná propagátorka zdravější kuchyně, kdybych do receptu nenamontovala ŠPALDU. K tomu přišla polohrubá bio pšeničná mouka, co vypadala spíše jako kukuřičná krupice – fakt mám podezření, že v tom balení nebyl deklarovaný obsah. Možná proto koblihy nejsou tak dokonale naboulené a možná je to taky proto, že jsem je místo koulení vykrajovala.

Tak jako tak jsou ŽRAVÉ, decentně sladké a s rybízovou marmeládou uvnitř dokonale sladěné. Ideální adept na nedělní sladkou tečku. Máte-li dopoledne čas, nechte se unášet na vlně kynutí a užijte si to. Ve středu přece začíná půst.

Koblihy s vanilkou a citrónem

10 velkých kousků

25 g másla, 25 g sádla, 50 g krystalového cukru, 3 žloutky, 380 ml mléka (plnotučné nejlépe), 30 g droždí, 2 lžíce rumu tuzemáku, špetka soli, kůra z 1 bio citrónu, vanilková semínka z 1 lusku, špetka muškátového květu, 500 g mouky (250 g špaldové hladké, 250 g polohrubé pšeničné), hustá marmeláda na plnění, moučkový cukr ovoněný vanilkou na posypání, tuk na smažení

Koblihy

  1. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
  2. Založte kvásek: rozetřete lžičkou droždí se lžící cukru, až vznikne kašička. Přidejte všechno ohřáté mléko, promíchejte se 2 lžícemi mouky a nechejte vzejít kvásek.
  3. Utřete máslo se sádlem, cukrem a žloutky – důkladně asi 15 minut rukou nebo 5 minut robotem.
  4. Přidejte rum, sůl, vanilku, citrónovou kůru a kvásek. Promíchejte.
  5. Těsto zahustěte moukou (Sandtnerová radí ohřátou) a vypracujte. Nechte kynout pod utěrkou při pokojové těplotě aspoň hodinu (až se začnou tvořit puchýřky).
  6. Z vykynutého těsta můžete tvořit placky, do jejichž středu dáte lžičku marmelády a ukoulíte koblihu. Nebo na to jděte jako já: z vyváleného těsta vykrajujte placky na prst silné o průměru 11 cm. Doprostřed každé placky dejte marmeládu a přikryjte druhou plackou. Okraje přitiskněte a vykrojte tvořítkem (hrnkem) o průměru 9 cm.
  7. Koblihy položte na poprášený tác, zakryjte utěrkou a nechte ještě kynout 15 minut z každé strany.
  8. Smažte ve vrstvě rozpáleného tuku (aspoň 3 cm do výšky) z jedné strany pod poklicí necelou minutu, koblihy otočte a odkryté chvilku dosmažte do zlatohnědé barvy.
  9. Až koblihy vychládnou, pocukrujte je.
Mohlo by vás zajímat:
Švestkový koláč s mákemŠvestkový koláč na zimu Koblihy pečené v trouběMasopustní koblihy pečené v troubě ČHovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkouHovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkou

4 komentářů k Koblihy s vanilkou a citrónem

  • :) to já smažení neprožívám taky, ale po pečených koblihách bylo třeba vyzkoušet i ty smažené. Trávení proběhlo v pohodě a dokonce byly méně mastné, než jsem čekala. Samozřejmě proběhlo důkladné osušování na utěrce.
    Tak jako tak, ať chutnají!

  • Smažení ve vysoké vrstvě tuku se opravdu hodně bojím, zatím u mě došlo pouze na koblihy pečené v troubě (já vůbec smažení moc nedávám, jednou za čtvrt roku tak akorát palačinky nebo řízek :-)), ale tyhle koblihy jsou mi strašně sympatické, takže ačkoli dneškem začíná půst, mě kyne a topení voňavé a lehké těsto, ale asi je pak šoupnu zase do trouby, ať nepokouším svůj zhýčkaný žlučník. Každopádně doufám,že svůj strach ze smažených koblih překonám alespoň příští rok :-)

  • Taky jsem je zvažovala, ale klasika je klasika. Teď jsem se neudržela a snědla koblihy rovnou dvě. Ještěže ten masopust už končí :)

  • Já teď na poslední chvíli přemýšlím, jestli se mám pustit alespoň do těch tvarohových koblížků.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>