Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Vývar v Apetitu, a co dál?

Apetit 02/2012 - vývar

Mám skluz. Vývar vyšel už v půlce ledna a já si uvědomila, že zapomínám na prcky. Z archivu vyplaval jeden letní recept pro nejmenší, co jej lze aplikovat i teď. Tak tady je. A co bude dál?

Vývarové číslo jsem si dala tak nějak cvičně, abych tuhle kapitolu sama pro sebe jednou provždy shrnula a uzavřela. Je to otřepané téma, jenže v jistých kruzích pořád málo aktuální. Když se z té své kulinární bubliny občas vymaním, těžko se mi věří, že tam „venku“ vývar = ten prášek slisovaný v kostce, co je všude. Doma, v jídelně, v hospodě a dokonce i ve školce.

Domácí hovězí vývarStop kostkám

V tom jet nehodlám a už vůbec nechci náhražkami sytit svoje dítě. Matky ročních batolat (a nejen ony), co stejně smýšlíte, tady máte obědovou inspiraci. Potřebovat budete zeleninový vývar, co mi jej ze článku úplně vyškrtli :)  Takže kilo zeleniny vybrané podle sezóny zalijete vodou (3 l), přidáte bobkový list, nové koření, snítky čerstvých bylinek (tymián, majoránka, rozmarýn, petrželka, libeček) nebo něco z toho (i sušeném stavu). Přivedete k varu, zmírníte plamen a táhnete aspoň dvě hodiny. Pak z vývaru udělejte tuhle polévku. Pro pořádek: na fotce je můj vývar hovězí.

Rajská polévka pro nejmenší

4 porce, od 13. měsíců, bezlepkové, bez laktózy
  • Na 40 g másla zpěňte 100 g cibule, přidejte 2 lžíce pohankové mouky, osmahněte, máte jíšku.
  • Do toho 4 nová koření, 2 hřebíčky a 1 bobkový list. Nechte rozvonět.
  • Zalijte 400 ml passaty a 150 ml zeleninového vývaru (v nouzi postačí i voda) a povařte asi 10 minut na mírném plameni.
  • Oslaďte hroznovým cukrem (glukózou), osolte dle chuti. Odvážnější můžou přidat 2 lžíce dětského bio kečupu (nebo vašeho domácího) a trochu citrónové šťávy. Omáčku lze zahustit instantní rýžovou kaší. A dejte si s prckem taky. Na fotce doplněno smetanou a bazalkou, pro batole raději vynechte.

Teď si zacukrujeme

Sotva jsem dopsala vývarovou historii, dostihlo mě téma další, mnohem sladší. Budu pět ódu na karamel. Já, zastánkyně zdravé výživy, nepřítelkyně bílého cukru a bojovnice za „zdravé“ slazení. Mezi námi, ono žádné zdravé slazení neexistuje, s jakýmkoliv sladidlem to není třeba přehánět. Ale znáte ten báječný pocit v mysli, že dáváte tělu něco lepšího… raději nerafinovaný, než jen bílý cukr… raději med, než cukr samotný. Každopádně přirozenější (a tedy lepší) je sladit tak, jak to příroda zařídila. V tomto u nás doma vede med.

A do toho vám budu vykládat, že mě dostal karamel. Obyčejný rozpuštěný bílý cukr. Víc už říct nemůžu, přečtěte si březnový Apetit. Tedy ještě něco… takto dopadl třetí pokus o karamelové řezy u mě doma – docela povedené tartaletky.

Karamelové košíčky

A co dál?

Mohl by to být konec, protože 1/ si tady prostě píšu obyčejný deníček, 2/ jsem se ještě nenaučila pořádně fotit a tak trochu ustrnula v receptové fázi, 3/ mám 8 kilo navíc a funím i při psaní těchto řádků (a bude hůř), 4/ nikam dál hladově nesměřuju, i když plánů v hlavě by bylo plno.

Budu podruhé matkou a to mě bez ohledu na minulá předsevzetí mění v totálně rodinný typ. Tady a teď chci být především s blízkými a proto místo vzletných plánů svého kulinárního působení raději vybírám keře a rostliny do mé první opravdické zahrady, studuju zahradníkův lunární kalendář, kupuju svůj první rýč a motyku (parádní zahradní kalhoty už mám, jenže se do nich teď nevejdu) a vybavuji vším potřebným místo, do kterého jsme se zamilovali a kde budeme záhy čerpat další životní energii.

Kdo by přesto postrádal mé drobné labužnické poznámky, bude potěšen. Byl to vnitřní boj a posedlost jídlem vyhrála. Rozhodla jsem se i nadále psát do Apetitu (dokud mě budou chtít a já budu mít sílu) a zveřejňovat rodinný sezónní jídelníček v rozhlase. Ono mě to naplňuje. K tomu se tu můžete těšit na pár těhotenských poznámek, domácí rybičkový salát, kočoňu a nějakou tu jarní inspiraci. A pak snad i porodím :)

© Náhled celého článku o vývaru, jak vyšel v Apetitu
* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *
Mohlo by vás zajímat:
Švestkový koláč s mákemŠvestkový koláč na zimu Koblihy pečené v trouběMasopustní koblihy pečené v troubě ČHovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkouHovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkou

3 komentářů k Vývar v Apetitu, a co dál?

  • […] Tentokrát jsem se nechala inspirovat Florentýnou a Věruškou […]

  • Terezko, děkuji a taktéž gratuluji a hlavně držím palce, ať vše dobře dopadne! Jsem ráda, že v tom nejsem sama… taky se těším, až bude prcek na světě a já to budu mít za sebou :) Jenže si ještě musím počkat do května, a to ze mě do té doby bude nejspíš pěkná koule. Tak hodně sil (pro děti i pro vaření) nám oběma!

  • Věruško, gratuluji k druhému těhotenství, já se blížím do finále, aktuálně jsem 38tt, tak se těším, až budou mít skoro 5leté děti doma dalšího parťáka a já to budu mít za sebou:)
    hezký zbytek těhotenství, hodně sil a štěstí!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>