Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Červená čočka a dezert pro prcky

Nevím, proč jsem si tady tento recept už dávno nepoznamenala. Asi mě mezitím zaměstnalo vytírání, houpání, koupání, mazání, zpívání, chování a nějaké další činnosti kolem dítěte. Znáte to. Nebo ne?

Čočkovou míchanici jsem vymyslela jako večeři pro dceru tuším kolem 2. roku věku. Bezvadně zastoupí i oběd, pokud dítě netrvá na polívkách. A jak jinak – zdraví čiší v receptu z každé použité suroviny.

Tady se dočtete, že červená čočka je první zdroj bílkoviny, který můžete dítěti nabídnout v době přikrmování, začít můžete už v 9. MĚSÍCI věku dítěte. Další fakta a obsah cenných látek (včetně možnosti nákupu) jsou tady. Já dodávám, že červená čočka se výborně hodí právě pro sychravé podzimní a zimní období.

Vysoké procento bílkovin obsahuje i quinoa, která je navíc bez lepku. Kdo nezná, přečtěte si třeba zde.

Červená čočka pro prcky

1 bílá cibule, 250 ml passaty, voda, 2 hřebíčky, 1 bobkový list, 40 g červené čočky loupané, 10 g quinoi, olivový olej, shoyu (přírodní sójová omáčka)

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na lžíci oleje, přidáme všechny další suroviny a 100 ml vody, přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 5 minut, přidáme 10 ml vody a dusíme dalších 5 minut. Poté přidáme znovu 10 ml vody, osolíme a dusíme dalších 5 minut. Dochutíme lžící shoyu omáčky.

Ještě vám chci říct, jak na PRCKŮV DEZERT. Dělám jej dceři od 18. MĚSÍCŮ a hitem je u nás dodnes.

Na dno dezertní misky dám domácí piškoty, na ně oslazený tvaroh smíchaný s jogurtem či kysanou smetanou (výborné sladidlo je agávový sirup nebo med) a nahoru naliji následující substanci.

Na troše vody podusím oblíbené ovoce – nejlepší jsou maliny či borůvky, hodí se i oloupaná jablka nebo hrušky – duste do změknutí (ty, co vytáhnete z mrazáku taky chvíli poduste). Oslaďte a přidejte kuzu rozmíchané v troše vody. Množství kuzu záleží na množství ovocné směsi. Zkuste nejdříve rozmíchat ve vodě lžičku kuzu, chvíli povařit a podle hustoty případně přidat. Kuzu působí jako škrob a omáčku zahustí. KUZU je z kořene japonského vinného keře, posiluje a reguluje zažívání, zahání únavu a zvyšuje vitalitu.  Ovocnou omáčkou přelijte připravený dezert a nechte zchládnout. Přemístěte do lednice nebo rovnou konzumujte.

Mohlo by vás zajímat:
Omáčka z kořenové zeleniny s fenyklemCuketové a kořenové pyré Topinamburový salátTopinamburový salát a dýňová polévka Tmavá buchta pro KrtečkaBuchta pro Krtečka

4 komentářů k Červená čočka a dezert pro prcky

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>