Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Droboučké dobroty, piškoty

Piškoty

Umí zahrát na sladkou notu, pohladit žaludek při nemoci a zahnat náhlý pocit hladu. Spolehlivě vyvolají (piško)totální paniku na hřišti a doma jich není nikdy dost. Jsou křupavé, kulaté a jmenují se piškoty. Děti a pochroumaný žaludek je milují. A co vy, už jste si zapiškotovali kuchyň?

Až do šesti měsíců věku mé dcery jsem piškoty vedla jen v drobné patrnosti. Hodí se jako pomoc při žaludečních potížích a dobře vyniknou v pudingovém poháru. Jasně, kupované Opavie, proč bych se měla s piškoty dělat?
S prvními příkrmy a mlsným kňouráním podpořeným lepkovo-cukrovým strašákem vzaly průmyslové piškoty za své. Vystřídala je Zemanka a její piškoty celozrnné špaldové. Sto gramů za bratru 50 Kč. Při skřítkově ohromné spotřebě docela drahý špás. Pak stačilo jen vypustit dítě na odpoledne ven (pod dohledem samozřejmě), zapnout troubu a se špachtlí v ruce ládovat na plech jeden kopeček za druhým. Domácí piškoty ovoněné vanilkou, dáte si?

Domácí piškoty

asi 60 kusů, vhodné pro děti od 10. měsíců, obsahuje vejce a lepek

2 vejce (žloutky a bílky oddělené)
30 až 40 g krupicového cukru (podle chuti) v poměru 20 g tmavého třtinového a 20 g bílého
dalších 20 g bílého nebo tmavého cukru krupice a ještě troška na posypání
70 g špaldové mouky

Piškoty

Žloutky utřete se 30 až 40 g cukru do pěny (se 40 g jsou piškoty skutečně slaďoučké, kdo tolik nesladí, volí raději 30 g nebo i méně).

Ze 2 bílků ušlehejte sníh. Až sníh bude tuhý zašlehejte do něj dalších 20 g cukru (asi 5 minut šlehání).

Sníh lehce gumovou stěrkou vmíchejte do těsta tak, že stěrkou objíždějte okraje mísy a těsto převracejte opatrně do středu. Bílek bude odolávat a do těsta se vmísí až po několika popsaných obratech. Účelem je, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané. Během míchání poprašujte směs moukou tak, abyste ji společně s bílkem do hmoty zapracovali.

Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia. Plech vyložte pečícím papírem.

Nachystejte si cukrářský pytlík a těsto do něj lžící přemístěte. Nebo použijte jen lžíci. Na plech vstřikujte nebo lžící pokládejte hromádky velikosti piškotu. Mezi kopečky nechejte dostatek místa – zhruba 5 cm.

Připravené piškoty pocukrujte  a nechejte lehce zaschnout. Díky tomu se piškoty při pečení nerozjedou do šířky. Stačí nechat je uležet 10 minut.

Dejte do trouby na střední rošt a pečte zhruba 10 minut. Ke konci pečení bedlivě kontrolujte, ať se vám zespodu nepřipálí.

Hotové vytáhněte z trouby a hned špachtlí uvolněte od pečícího papíru. Nechejte vychladnout a přemístěte do uzavíratelné nádoby.

Kolik a za kolik?

Při použití špaldové mouky, kupovaných bio vajec a třtinového cukru v kombinaci s rapadurou vyjde jeden piškot na 0,50 Kč. To je nejdražší varianta. Péct samozřejmě můžete i z mouky pšeničné či pohankové a s cukrem a vajíčkem původu dle libosti. S cenou to jasně zacloumá, a to prosím směrem dolů! Já tvrdím, že i za padesát haléřů stojí piškoty za to. Průmyslové sice pořídíte levněji (asi 10 haléřů za kus), ale doma upečené jsou přece jenom vaše. A vašeho drobečka samozřejmě :)

Mohlo by vás zajímat:
Omáčka z kořenové zeleniny s fenyklemCuketové a kořenové pyré Topinamburový salátTopinamburový salát a dýňová polévka Tmavá buchta pro KrtečkaBuchta pro Krtečka

7 komentářů k Droboučké dobroty, piškoty

  • Lucko, samé dobré zprávy :-) Já děkuji za info! Ať se i nadále daří!

  • avatar Lucie

    Dobrý den, Věruško. Jsem konečně zpět s výsledky svého piškotového snažení… Vyzkoušela jsem obě doporučované alternativy a setkaly se s úspěchem. Syn, který jí jako vrabec a je to každodenní boj do něj vpravit aspoň pár lzicek prikrmu, dle očekávání pohrdl jak piskotky, tak z nich připravených jablečným dortem, což nikoho nepřekvapilo, nicméně u nás, rodičů, se setkal s velkým úspěchem. Piškotky slazené panelou malému chutnaly, ty s nasekanými rozinkami jej nijak neoslovily. Nebyly tolik nadýchané a měly v sobě (sice miniaturní) kousky nasekaných rozinek, což je pro našeho ročního syna, který odmítá stále jinou než mixovanou stravu, neatraktivni. V dortu jsem je však použila vespod, kde vytvořily dokonalý základ, který se ani po třech dnech pod podusenými jablíčky nerozmočil. Takže díky za tip, určitě jsme piškoty nepekli naposled.

  • Lucie, toť otázka. Můžete zkusit sušenou třtinovou šťávu (panela). Nicméně ať použijete jakékoliv alternativy, stále to bude v kolonce sacharidů a dneska se nám ukazuje, že ne všechny alternativy jsou skutečně tak dobré viz. agávový sirup a jeho neblahý vliv na játra. Kdybych teď pekla piškoty – jakože jsem je už dlouho nepekla :-) – zkusila bych místo cukru přidat droboučké (možná nasekané) rozinky. To vidím jako slušnou přírodní cestu. Jestli to vyzkoušíte, dejte vědět výsledek.

  • avatar Lucie

    Dobrý den, ráda bych upekla piškoty svému ještě ani ne ročnímu synovi. Nechci však k jejich slazení použít cukr (jak bílý, tak třtinový). Mohla byste prosím poradit, jakou alternativu by bylo nejvhodnější použít? Děkuji.

  • avatar Veronika

    Dobry den Verusko, dnes jsem upekla nejprve na zkousku z jedne davky, po obede dalsi 2davky, jsou vyborne, jen 60ks jsem jich nemela a nemam je krupave..
    jinak moc dekuji uz jsou v oblibenych receptech

  • Hano, vydrzet by mely dlouho, pokud je budete skladovat v suchu, v uzavřené nádobě, ale jak moc dlouho vydrží sama nevím, u nás se taky rychle sní :)

  • avatar hana

    dobry vecer verusko. piskoty som zaradila medzi domace recepty. chcem sa opytat, ako dlho by mali vydrzat? teda, u nas vydrzia tak par dni, ked ich davam na pridel, ale chcela by som ich urobit do zasoby, predsalen, dvakrat do tyzdna piect piskoty…vopred vdaka za odpoved.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>