Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dortovaná

Tuhle hru hraju ráda po celý rok, ale hlavní proud u nás vypuká po prázdninách. Důvodů je hned několik, zajímavější je ale výsledek. Ten letošní stál za to. Moje dortové skóre vynesla do nebesky čokoládových výšin řepná novinka. A taky se vrátím k ořechové variantě pro našeho pradědu.

Až se mě na dort zase někdo zeptá, konečně mám v záloze jednoduchý univerzální korpus. Chutná dětem, samozřejmě ;-), hodí pro mladé i staré, lehce ctí tradice a nezapře ani kus moderny. Je vláčný a – jak jinak – tak trochu zdravý zároveň.

Máslové krémy a těžké moučníky nesnáším. Vytvořila jsem si dort k obrazu svému, který s radostí nabídnu malé dceři a chutná dokonce i milovníkům klasiky. Na fotce zrovna ve dvou podobách (letos mě chytla minimalistická zdobící mánie – ovoce dokola pochodem vchod!). Výsledný efekt záleží samozřejmě čistě na Vaší fantazii.

Univerzální korpus na dort

pro otevírací formu o průměru 22 cm

Suroviny:

170 g změklého másla, 170 g cukru, 3 velká vejce, 220 g hladké mouky (míchejte špaldovou, pohankovou a bílou pšeničnou), 2 lžičky prášku do pečiva, sáček vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkové esence, 150 ml kysané smetany nebo jogurtu

Postup:

Formu vymažte sádlem/máslem (ten tuk je nutný, jinak se těsto ke stěnám přichytí, koho to irituje, nechť mezi tuk a těsto připlácne pečící papír) a vysypte hrubou moukou, troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Máslo smíchejte s cukrem a moukou prosátou práškem do pečiva. Přidejte vejce pokojové teploty a míchejte, až se suroviny spojí. Přidejte vanilkový cukr nebo esenci a 4 vrchovaté lžíce kysané smetany. Pečte zhruba 50 minut.

  • Na menší korpus stačí 100 g másla, 100 g cukru, 180 g mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce a 3 lžíce kysané smetany smetany.
  • Krém na oba korpusy dohromady: 4 Lučiny (po 65 g), krabička Crème fraîche (myslím 150 g),  oblíbené sladidlo, na tmavý krém navíc tabulka 70% čokolády rozpuštěná se 3 lžícemi másla – všechno smíchejte a dort tím napatlejte :)

Na jeden korpus, menší dort, větší dort, více dortů si suroviny znásobte/podělte. Vnitřek dortu potřete marmeládou, částí krému nebo ho vůbec nepotírejte. Improvizujte a bavte se!
A když budete mít čokoládový absťák nebo hromadu červené řepy navíc, neváhejte vyzkoušet tohoto čokoládového krasavce se zeleninovým přídavkem. Recept pochází z Chef Gurmána, suroviny jsem si trošku upravila. Výsledek je pro čoko milovníky jako stvořený.

Čokoládový dort s červenou řepou

pro otevírací formu o průměru 22 cm

Suroviny:

200 g 70% hořké čokolády, 3 vejce, 130 g sladila (já použila agávový sirup a trošku moučkového cukru), 100 ml slunečnicového oleje, 100 g hladké mouky (já špaldová + trochu bílé), 1/2 lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 300 g najemno strouhané červené řepy

Postup:

Formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Čokoládu nalámejte, dejte ji do menšího kastrůlku nebo kovové misky a tu položte na větší kastrol s vroucí vodou. Dno misky se nesmí vody dotýkat. Nad parou čokoládu rozpusťte, míchejte a jakmile se rozpustí vypněte přívod tepla.
Prošlehejte mixérem vejce se sladidlem a olejem, přidejte mouku prosátou práškem do pečiva, jedlou sodou a ještě lehce promixujte. Do směsi přidejte strouhanou řepu a rozpuštěnou čokoládu. Promíchejte.
Těsto nalijte do formy a pečte zhruba 50 minut.

  • Na polevu smíchejte 250 g mascarpone s kůrou strouhanou z 1 pomeranče.

Dědův dort vychází ze stejného korpusu, jen krém se posunul směrem k Itálii:

  • 250 g mascarpone, 250 g riccoty, 1 lžička instantní kávy, 2 polévkové lžíce horké vody, 80 g přírodního třtinového cukru (perfektně se hodí sušená třtinová šťáva Rapadura)

Lžičku kávy zalijte horkou vodou a promíchejte. V misce promíchejte všechny suroviny včetně rozpuštěné kávy na hladký krém.
Dortový korpus rozřízněte dlouhým nožem podélně napůl a třetinou krému potřete spodní část korpusu. Přiklopte vrchní část a zbytek krému rozetřete po bocích a na vršek dortu.

Dédipapa, mámo, táto, Eliško, Moniko, ještě jednou vše nejlepší!

Mohlo by vás zajímat:
Dort na 40Dort na čtyřicet Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátkuBanánový dort s marcipánem Domácí tvarohový sýrDomácí tvarohový sýr

6 komentářů k Dortovaná

  • avatar Michala

    dort se povedl a sklidil uspech… dekuji ps: priste snese o kapku vice kremu :)

  • avatar Michala

    Dekuji moc za info. Budu tvorit tento vikend, tak snad se povede. Dam vedet :)

  • avatar Michala

    Dekuji moc, budu vytvaret tento vikend, tak snad se povede – dam vedet :)

  • A ještě dodávám, že Lučinu lze klidně nahradit jiným sýrem typu žervé :)

  • Milá Michalo,
    na Moničin dort jsem použila stejný krém, jako je na spodním korpusu toho dvoupatrového. Suroviny mám uvedený na dvoupatrový dort, takže podělím dvěma a vychází mi: 2 Lučiny (po 65 g), zhruba 75 g Crème fraîche (zkuste smetanu Chef de Creme), oblíbené sladidlo, asi půl tabulky 70% čokolády rozpuštěné se 2 lžícemi másla. Snad to množství bude na 1 korpus vycházet. Dejte vědět, jestli se dílo zadařilo! Držím palce.

  • avatar Michala

    Dobry den. Chtela bych Vas poprosit o informaci k dortu pro Moniku – nedari se mi najit na strankach recept na tuto cokoladovu polevu – mozna nebyl zverejnen. Mohla by jste mi prosim dat info k tomuto krasnemu dortu? Dekuji moc, Michala

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>