Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Buchta pro Krtečka

Tmavá buchta pro Krtečka

Každé úterní dopoledne v brněnské čtvrti Žebětín tvoří nadšené maminky program pro děti. A na programu je i svačinka. Jednu takovou jsem pekla i já.

Klub maminek s dětmi Krteček vede Magda, máma čtyř dětí, kmotra našich dětí a bezvadná teta pro ostatní děti. Dost důvodů se u ní v klubu zastavit.

Koná se v žeběžínském Katolickém domě. Za lidovou čtyřicetikorunu (za jedno dítě) se zde schází maminky povícero z blízkého okolí. Děti cvičí, běhají, berou si hračky, vybíjí energii na žíněnkách, malují, koukají na maňáskovou pohádku a společně svačí. Výborná příprava na školku.

Spolek různě starých dětí (od ročních až po několikaleté, miminka odpočívající v kočárku nepočítaje) není lehké udržet při pozornosti. Magdě i její kolegyni Katce se to celkem daří. Jejich úsilí je přímo úměrné počtu a věku dětí, které s maminkami zrovna v ten den dorazí. Deset kulíšků zkoordinujete snadněji než dvacet.

Tety chystají celý program; cvičení, pohádku i prolízačky pro ty starší. Vrchol dopoledne, společnou svačinu pak řeší přímo s maminkami. Děti pokaždé svačí u pidi stolečků s malými židličkami pečivo s pomazánkou a buchtičku. Jako dítě jsem tenhle malý nábytek milovala. Klubovým dětem se svačinky u pidistolečků líbí. Způsobně obsadí všechny židličky a na talíře s jídlem se přímo vrhají. O přísun občerstvení se každé úterý starají dvě dobrovolnice, které pak neplatí vstupné.

“Maminky, kdo udělá svačinu na příští týden? Ty uděláš pomazánku, fajn a kdo donese buchtu?” ptá se na závěr Magda. Byla to naše druhá návštěva, místní maminky ještě moc neznám, zato jsem zjistila, že do pečení buchet se zrovna moc nehrnou. Perfektní příležitost pro drobný experiment. Do diáře přibyl úkol na příští úterý: buchta pro Krtečka.

Buchtu děti milují a ze stolků vždycky zmizí všechny kousky. Požadované množství jsem řešila dvěma pekáči. Nemám totiž žádný velký a patřičně hluboký plech.
První pekáč padl na moji oblíbenou bio buchtu ze špaldové mouky, slazenou třtinovým cukrem s melasou, bez vajec a místo mléka s rýžovým nápojem. Druhý pak na tradiční buchtu z bílé mouky, rafinovaného bílého cukru, z vajec a mléka. Obě s jablíčkem a posýpkou.

Proč tedy jde o drobný experiment? Zajímalo mě, na jakou výslednou cenu za vstupné se maminky se svačinou nakonec dostanou. Jaký bude rozdíl mezi celozrnou bio a běžnou nebio buchtou? Bude buchta dražší než zmíněných 40 Kč či nikoliv? A když ano, při jakém počtu dětí se vstup do klubu s buchtou vyplatí?

Než se dáme do počítání, pojďme si říct nejdřív recept.

Špaldová bio buchta pro Krtečka

na jeden pekáč o vnitřních rozměrech 33×18 cm, přírava 45 minut, vhodné pro děti (záleží na vašem uvážení, kdy svému batoleti buchtu poprvé nabídnete)

6 dl špaldové mouky (můžete namíchat 5 dl špaldové a 1 dl pohankové), 2 dl třtinového cukru s melasou, 250 ml rýžového nápoje (nebo ovesného), 150 g másla, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, asi 500 g jablek nebo jiného ovoce dle chuti, pohanková krupice na vysypání plechu, případně skořice když použijete jablka /všechny suroviny v bio kvalitě/

Tmavá buchta pro Krtečka

K odměření mouky a cukru můžete použít klasickou odměrku na tekutiny. Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo.

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.

Nachystejte si pekáč, vymastěte jej máslem a vysypte pohankovou krupicí.

Mouku smíchejte s cukrem a máslem, které jste právě vytáhli z lednice. Vypracujte drobenku, kterou rozdělte. Větší část bude na těsto, druhá část (asi 12 polévkových lžic) na posýpku.

Do části na těsto důkladně zamíchejte prášek do pečiva a nakonec vlijte rýžový nápoj. Dobře propracujte.

Těsto vlijte na plech, povrch poklaďte strouhanými jalbíčky (pokud máte jablíčka kyselejší, posypte je trošku cukrem), které do těsta mírně zatlačte a vršek posypte schovanou drobenkou. Dejte péct do trouby na zhruba 35 minut.

Hutnou, karamelovou konzistenci zapřičiněnou melasou v kombinaci s oříškovou špaldou odlehčíte, použijete-li tmavý třtinový cukr bez melasy.
Světlou buchtu získáte jednoduše záměnou: špaldová mouka za pšeničnou bílou hladkou, tmavý cukr za světlý, rýžový nápoj za mléko.

A teď počítejte se mnou:

Výpočet ceny za pekáč buchty

Ceny a tedy i výsledná hodnota jsou orientační. Mohou se lišit případ od případu, záleží na vašem nákupním úspěchu nebo na domácí snaze. Rýžový nápoj i máslo se dají v pohodě vyrobit doma. V tom případě se dostanete na cenu kolem sedmdesáti korun za bio buchtu.

Rozdíl mezi naší bio a nebio variantou je 86,50 Kč na jeden pekáč této buchty (řešme teď jen finanční otázku, nutriční bio výhody si nechám na později :). S nebio variantou vstup přijde na necelých 45 Kč, i s jedním dítětem tedy není téměř co řešit. Máte-li děti dvě a více, pak je buchtový vstup pro vás jednoznačnou výhodou. V takovém případě můžete do buchty šoupnout třeba i nějaké to vejce :) Otázkou je, zda bude jeden pekáč pro armádu dětí stačit. Viděla bych to na pekáče dva nebo jeden plech.
Bio variantu lze v tomto případě doporučit jen skutečně velkorysým maminkám. Já jsem i přesto jednoznačně pro bio a peněz za něj mi líto není. U sladkého platí více, než kde jinde pořekadlo “Všeho s mírou”. Buchta za stovku jednou za čas není problém.

Mohlo by vás zajímat:
Omáčka z kořenové zeleniny s fenyklemCuketové a kořenové pyré Topinamburový salátTopinamburový salát a dýňová polévka Červená čočka pro dětiČervená čočka a dezert pro prcky

12 komentářů k Buchta pro Krtečka

  • avatar Monika

    Ahoj, musím pochválit recept! Buchta je opravdu výborná. :-)

  • Veroniko, od 10. měsíce bych klidně zkusila. Není žádný problém, aspoň zkusíte reakci na lepek ze špaldovky a rozhodně je domácí buchta lepší, než cokoliv kupovaného.

  • avatar Veronika

    Dobrý den,
    od kolika měsíců si myslíte, že by tuto buchtu mohli děti? Od 10. měsíce?
    Děkuji.

  • Jitko a Martino, jsem ráda, že buchta chutná. Psala jsem o ní už pěkně dávno a když teď tak koukám na tu závěrečnou tabulku s cenami surovin, bio poměry se docela změnily. Špaldovku běžně pořizuji za 45 Kč/kg a ovesný nápoj za 38 Kč/l.
    Ale nedůležitější je, že chutná :)

  • avatar Jitka

    Včera jsem ji upekla – tu tmavou variantu – ještě za tepla ochutnala a teď ji snídám a musím říct, že je famóózní. Vážně, naposledy jsem jedla takhle dobrou vlahou buchtu tu s olivami, která vyšla asi před rokem a půl v Apetitu. I tahle bude patřit ke stálicím mé trouby. Díky moc za úžasný recept! A vůbec za skvělé originální (aspoň pro mě :))recepty. Chystám se na koblihy.

  • avatar Martina

    Musím sem napsat, narazila jsem na tento web úplnou náhodou z vyhledavače – hledám bublaninu a najdu ze špaldovky..konečně někdo, koho taky zajímá co jí!! Takže moc děkuju a určitě pár receptů vyzkouším. Špaldovku, rýžové mléko a sojovou smetanu používám běžně, musela jsem vyřadit mléčné výrobky a vůbec mi nechybí a bílá mouka?? Ani náhodou :-)

  • A tady tady je recept na linecký koláč, co jsem v lehce pozměněné verzi dělala také pro Krtečka.

  • Ahojky, také peču a vařím bio. Penízků mi líto není, jednou za čas si taky koupím nebo upeču dražší jídlo. Ale co, mám ty peníze vrazit do bio potravin nebo radši za cigarety, sportky a automaty? 😉
    A jak Veruško píšeš – mouka za 7,- … kdo ví, co to je :o)

  • Magdi to jsem ráda, že jsi pro bio :)
    Dnes jsem při nákupu narazila na běžnou hladkou mouku pšeničnou dokonce za 6,90 Kč kilo. Tuhle surovinu bych ale nedoporučovala. Co to může být za kvalitu, když stojí sedm korun kilo?

  • avatar Pilná

    Ahoj Věruško, jsem opravdu ráda, že jsi se rozhodla upéct zdravou buchtu. Po jejím ochutnání, musím říci, že i velice chutnou buchtu! Osvědčených bio-receptů mám málo,proto uvítám i další Tvé pokusy. Věřím, že i ostatní maminky v klubu budou mít stejný názor. Doufám, že se po kalkulaci cen, do pečení buchet i více „pohrnou“.
    Brzké uzdravení a brzy naviděnou.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>