Nevím, proč jsem si tady tento recept už dávno nepoznamenala. Asi mě mezitím zaměstnalo vytírání, houpání, koupání, mazání, zpívání, chování a nějaké další činnosti kolem dítěte. Znáte to. Nebo ne?
Čočkovou míchanici jsem vymyslela jako večeři pro dceru tuším kolem 2. roku věku. Bezvadně zastoupí i oběd, pokud dítě netrvá na polívkách. A jak jinak – zdraví čiší v receptu z každé použité suroviny.
Tady se dočtete, že červená čočka je první zdroj bílkoviny, který můžete dítěti nabídnout v době přikrmování, začít můžete už v 9. MĚSÍCI věku dítěte. Další fakta a obsah cenných látek (včetně možnosti nákupu) jsou tady. Já dodávám, že červená čočka se výborně hodí právě pro sychravé podzimní a zimní období.
Vysoké procento bílkovin obsahuje i quinoa, která je navíc bez lepku. Kdo nezná, přečtěte si třeba zde.
Červená čočka pro prcky
1 bílá cibule, 250 ml passaty, voda, 2 hřebíčky, 1 bobkový list, 40 g červené čočky loupané, 10 g quinoi, olivový olej, shoyu (přírodní sójová omáčka)
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na lžíci oleje, přidáme všechny další suroviny a 100 ml vody, přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 5 minut, přidáme 10 ml vody a dusíme dalších 5 minut. Poté přidáme znovu 10 ml vody, osolíme a dusíme dalších 5 minut. Dochutíme lžící shoyu omáčky.
Ještě vám chci říct, jak na PRCKŮV DEZERT. Dělám jej dceři od 18. MĚSÍCŮ a hitem je u nás dodnes.
Na dno dezertní misky dám domácí piškoty, na ně oslazený tvaroh smíchaný s jogurtem či kysanou smetanou (výborné sladidlo je agávový sirup nebo med) a nahoru naliji následující substanci.
Na troše vody podusím oblíbené ovoce – nejlepší jsou maliny či borůvky, hodí se i oloupaná jablka nebo hrušky – duste do změknutí (ty, co vytáhnete z mrazáku taky chvíli poduste). Oslaďte a přidejte kuzu rozmíchané v troše vody. Množství kuzu záleží na množství ovocné směsi. Zkuste nejdříve rozmíchat ve vodě lžičku kuzu, chvíli povařit a podle hustoty případně přidat. Kuzu působí jako škrob a omáčku zahustí. KUZU je z kořene japonského vinného keře, posiluje a reguluje zažívání, zahání únavu a zvyšuje vitalitu. Ovocnou omáčkou přelijte připravený dezert a nechte zchládnout. Přemístěte do lednice nebo rovnou konzumujte.
Mohlo by vás zajímat:
Cuketové a kořenové pyré | Topinamburový salát a dýňová polévka | Buchta pro Krtečka |
---|
Aničko, sama už nevím Ale jo, nejspíš proto, aby tam té vody nebylo příliš. Přidávala jsem postupně po částech, aby konzistence byla pod kontrolou.
Dobrý den, chci se zeptat, jaký důvod má postupné přidávání vody po 10 ml?
[…] Červená čočka a dezert pro prcky […]
[…] Červená čočka a dezert pro prcky […]