Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Bezlepková jahodová bublanina

Bezlepková jahodová bublanina s pohankou

Jak jednoduché. Záměnou mouky pšeničné za pohankovou získáme bezlepkovou bublaninu. Kupříkladu jahodovou.

Jsem pro jednoduchost. Proto nevidím důvod, proč péct bezlepkově z krabičkových směsí o složení, které čítá – krom mouky – několikero dalších položek. Škroby, emulgátory, sója, glukóza.. a pak ta cena.

Zblbnutí bezlepkovými směskami celkem lehce přehlédneme, že péct bez lepku lze i se základními surovinami. Třeba s pohankou.

Jen se nebát

Vyměnit pšeničnou mouku za pohankovou vlastně NENÍ PROBLÉM. Chce to odvahu, znalost chuti – to zvládnete – a něco málo informací týkajících se kypřivých kombinací – o to se postrám já.

Osobně používám výhradně pohanku z mlýna pana Šmajstrly. Baví mě jeho pohankové kaše (ovšem jen ta natural), krupice, loupaná pohanka i mouka, zejména ta necelozrnná. Celozrnná pohanková mouka je samostatná kapitola, která potřebuje zvláštní zacházení a tak si ji necháme na jindy. Pro první kontakt s pohankovou moukou doporučuji pořídit necelozrnnou verzi.

Pohanková mouka a pohanková krupice jsou bohaté na vitaminy skupiny B, fosfor, vápník, železo a rutin. Ovšem pouze v případě, že prošla jen mechanickým zpracováním (proto preferuji Šmajstrlu). Obsah vitaminů B1 a B2 pomáhá tělu AKTIVOVAT ENERGII podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy.

Na svém webu Šmajstrla také píše:

Pohanka je rovněž velmi výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě). Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech či při silné a déletrvající menstruaci.

Pohanka – bytostně oříškově svá

Ano, pohanka má specifickou chuť, zvláště co se mouky týče. Je třeba si ji nachutnat. Netrpíte-li celiakií, můžete si dovolit péct půl napůl s moukou pohankovou a třeba špaldovou (nebo bílou pšeničnou), abyste si tu chuť vyzkoušeli. Pak teprve zkuste plnou pohankovou dávku a pamatujte, že pokud vám zrovna pohanková chuť nesedí, prostě ji nejezte, tělo ji nejspíš zrovna teď tak moc nepotřebuje 😉

Jahody

Bezlepková jahodová bublanina

na pekáč o rozměru zhruba 30×20 cm, vhodné pro děti od jednoho roku

  • 400 g hladké pohankové mouky
  • 3 vejce – žloutky a bílky zvlášť
  • 150 g přírodního třtinového cukru (nebo lépe cukru muscovado nebo panela)
  • 100 ml teplého mléka (živočišné, ovesné, kokosové)
  • 100 ml kvalitního oleje (nerafinovaný olivový, řepkový, slunečnicový)
  • 3 vrchovaté lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • asi 500 g očištěných jahod nebo meruněk či třešní
  • případně pár kapek vanilkového extraktu a datlový sirup
  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (160 horkovzduch).

  2. Žloutky třete s cukrem asi minutu až dvě – nejlépe v robotu.

  3. Po lžících do směsi zašlehávejte střídavě mléko a olej. Nakonec přidejte pár kapek vanilkového extraktu, chcete-li.

  4. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a provzdušněte vidličkou.

  5. Do žloutkové směsi vmíchejte mouku a nakonec těsto zlehčete sněhem – sníh vmíchávejte spíše převalováním těsta, pracujte lehce a rychle, aby vzduchové bubliny neutekly a těsto zůstalo nadýchané.

  6. Pekáč vymastěte máslem a vysypte krupicí (samozřejmě pohankovou) nebo jej vyložte pečícím papírem.

  7. Těsto vlijte na pekáč a po povrchu rozmístěte jahody – menší vcelku, větší kusy rozpulte. Jahody lehce do těsta zatlačte. Na každou jahodu můžete kápnou datlový sirup, budou sladší.

  8. Dejte do trouby a pečte 30 až 35 minut. Po upečení vyjměte z trouby a nechte na plechu vychladnout.

 

Bezlepková jahodová bublanina s pohankou

Moje bublanina je sice primárně jahodová, ale vy si tam hoďte ovoce, jaké chcete. Perfektní bude i
S MERUŇKAMI (půlenými) nebo TŘEŠNĚMI (doporučuji celé i s peckou).

Mohlo by vás zajímat:
Banánová zmrzlina s kokosovým mlékem a bazalkouOvocná zmrzlina s bylinkou Jahody ve smetaněJahody v hrnku a ve smetaně Bezlepkové sušenky (cookies)Pohankové sušenky

15 komentářů k Bezlepková jahodová bublanina

  • avatar Blanka

    Dobry den ,
    tento recept me zklamal.Jsou tam moc dobre suroviny a je to skoda.Nefunguje kvuli mnozstvi mouky,ja jsem hned videla,ze to moc houstne,a to jsem tam nedala vsechnu mouku.Odhaduju dat mouky tak o 100 az 150g mene,nebo dat vic mleka a oleje.Me to celkem nastvalo,protoze tech surovin je skoda to tak pokazit.Da se rict ,ze jsem to zachranila, nedala tam vsechnu mouku a pak musela jeste pridat mleko,ale mohlo to byt lepsi.Tak ze neni nad odskousene obycejne recepty,ktere se daji taktez udelat v bezlepkove a bezlaktozove variante.Nezlopte se na me,ale me toto vadi uverejnovat recepty ktery nefunguji.
    Blanka

  • avatar Anička

    Moc děkuji za tento recept (potažmo za celý tento web). Povedlo se a bublanina je skvělá i s bezlepkovou moukou :-)

  • Romano, taky jsem sveho casu resila. Jako nahrazka vajec se prodava Vajahit. Ale zkuste zaklad tohoto testa http://blog.veruska.cz/bananovy-muffin-nebo-kolac/ rozprostrit ne plech a do nej naskladat jahody. To bude fajn :-)

  • avatar Romana

    Holky, zkoušel někdo nějak nahradit vejce??? My totiž nemůžeme. Mohu zkusit místo vejce cizrnu? Díky.

  • avatar Kamila

    Dobrý den,
    moc děkuji za recept. Včera jsem pekla a myslím, že vše vyšlo tak jak má. Těsto je tedy suché, ale naběhlo dobře. Pro všechny co tady halekají,že to mají jako beton apod. Pohanková mouka nemá takové vlastnosti jako přešlechtěná pšenice, z které se právě z toho důvodu peče veškeré možné pečivo..Z pohanky to zkrátka nikdy nebudete mít takové jako kdybyste to samé pečivo upekli ze pšenice. Ale lidé, kteří lepek jíst nemohou nebo nechtějí to tak berou a recept si třeba vylepší podle svého. A pochutnají si. Tato bublanina je opravdu lepší až druhý den, více se do ní vsákne vlhkost. Doporučuji dát co nejvíce mokrého ovoce (kompotovaného třebas). My jsme si ji pak ještě na talíři polili javorovým sirupem a k tomu zakysanou smetanu.
    Takže ještě jednou děkuji a mějte se fajn!

  • avatar Michaela

    Chuťovo nemala chybu, akurát bola hutná. Deti pojedli, keď som ju nakrájala na malé kocky. V každom prípade bol u mňa problém asi ten, že 400g pohankovej múky nie je to isté ako 400g bezlepkovej múky hladkej. Pretože tie múky sú samý škrob – zemiakový, ryžový, kukuričný. Čo tiež nie je výhra. Skúsim nabudúce ryžovú alebo kokosovú múku, tie su čisté, bez pridaných škrobov.

  • Michaelo, taky mi to vrtá hlavou. Co nejdříve upeču ještě jednou, abych se ujistila co a jak. A pak dopíšu postředy do článku.

  • avatar Michaela

    Recept ani mne nevysiel. Mozno tam ide prilis vela muky. Cesto bolo ako beton. Prave sa to pecie, ale vela si neslubujem. Nepouzila som pohankovu muku, ale bezlepkovu Schar hladku, lebo dcere velmi pohankova nechuti. Aj to mohol byt problem. Kazdopadne tazko povedat. Lepsie vychadza recept tu na blogu na vlacnu ceresnovu bublaninu – staci zamenit muku za bezlepkovu.

  • Markéto, těsto je jiné, než je obvyklé u bílé pšeničné mouky. A také množství cukru je o mnoho menší, než bývá zvykem. Nechávám tuhle bublaninu nejraději na druhý den, kdy natáhne vlhkost, propojí se s ovocnou náplní a je lepší. Každopádně je to otázka vkusu a zvyku.

  • avatar Markéta

    Včera jsem pekla tuhle jahodovou bublaninu a dopadla bohužel špatně.Nikdo jí nechce jíst,těsto drobivé,bez chuti,zvláštní hmota.Už před pečením mělo zvláštní konzistenci,tuhou a ne polotekutou jak bývá na bublaniny.Přitom tekutiny jsem dala přesně podle receptu…No škoda drahých surovin,nevím ,kde se stala chyba :-(

  • avatar Míša

    Díky za tip. Znala jsem jen staré webovky pohankového mlýna, kde jsou zase ale docela fajn recepty. Jen poznámky ke komentáři Aleše – lepek je dneska schovaný ve spoustě potravin, kde dříve nebýval (kupř. v některých mléčných výrobcích). Navíc dnes v mnohem vyšší míře než dříve konzumujeme výrobky z pšeničné mouky (je to nejběžnější mouka pro výrobu pečiva, ale i sušenek apod.). V dřívější době se jedlo mnohem více jiných potravin, ať už obilnin nebo jiných (pohanka, jáhly, proso, luštěniny – různé kaše a polévky z nich). Takže vyšší výskyt celiakie může být podle mého – laického – názoru – jen reakce na tuto skutečnost. Podobně také intolerance mléčné bílkoviny, kterou má v mém okruhu řada dětí, až to překvapuje…

  • Míšo, kupují obvykle na netu. Fyzicky v Brně u Lei v Kohoutovicích u pošty. Vyplatí se nakoupit do zásoby.

  • avatar Míša

    Dobrý den Věro, díky za pohankový recept! Přivezla jsem si z návštěvy mlýna pana Šmajstrly obrovské množství pohankových produktů, takže bublaninu vyzkouším;). Bohužel nevím, kde je v Brně sehnat – neznám snad žádnou zdravou výživu, kde bych na pohanku od Šmajstrly narazila – kde ji kupujete vy? Zdraví Míša

  • Aleši, každý jsme originál a jednoznačné tudíž není nic, tak jako nic není černobílé. Lepek neškodí, pokud je přítomen v přirozené podobě. Zrno obroušené až na lepek ovšem příroda takto neprodukuje, tudíž i tělo se zpracováním může mít problém. Může a nemusí, to ovlivňuje řada faktorů. Jedním z nich je i množství zkonzumované bílé mouky, vyrobené z onoho obroušeného zrna. Řada lidí na to příjde až v momentě, kdy mají diagnózu celiakie a musí se chtě nechtě lepku velkým obloukem vyhýbat. Přejídáme se pečivem a spustila se lavina, proto teď tolik problémů s lepkem.
    Jo a díky za upozornění na Šmajstrlu, trapná chyba 😉

  • avatar Aleš

    Můžete mi prosím sdělit, proč najednou všichni musí mít pečivo bez lepku? Četl jsem na netu spoustu pojednání pro a proti lepku, ale jednoznačný závěr, že lepek škodí (všem) se z toho rozhodně udělat nedá. Je to jen jeden směr ve výživě, tak jako je vegetariánství, veganství, vitariánství atd.
    Jo a ten mlýn má pan Šmajstrla!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>