Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jahody z Gurmetu, v hrnku a ve smetaně

Jahody z Gurmetu

Hrnkové knedlíky s jahodami z prázdninového Gurmetu letošního a jahodový smetanový dezert z toho loňského. Obojí jednoduché a neuvěřitelně efektní.

Hledala jsem jahodovou inspiraci, protože pořád dokola jahodové trio bublanina, cheesecake a zmrzlina mě už omrzelo. Jenže to není jen tak. Mám o té inspiraci jakousi představu, nijak pompézní, nýbrž jednoduchou, navíc českou, nikoliv italskou ani jinou mezinárodní. Letošní prázdninová čísla food magazínů mě v tomto ohledu neoslovila. Tedy až na jedno.

Jahody v hrnku vedou

Vyhlídla jsem si hrnkové knedlíky v Gurmetu, který teď vede Jitka Rákosníková (ex F.O.O.D.). Jenže jsem je nechtěla mít s borůvkami, ale s jahodami. Bylo rychle po nich, byly totiž božské. Klasik možná ohrne nos, ale já tvrdím, že s tímhle naděláte parádu, na efekt i chuťově. A přitom jsou hrnkové knedle takřka lidový recept.

Nemůžu si ten poklad nechat pro sebe, nejspíš bych na něj totiž do dalšího léta zapomněla. Dělám si tedy poznámku, že tohle je nutno zkusit i s malinami a základní recept si s dovolením z Gurmetu půjčím.

Jahodové hrnkové knedlíky - postup

Jahodové hrnkové knedlíky

200 g mouky (já 50 g polohrubé bílé a 150 g špaldové jemně mleté), špetka soli, 2 vejce, 250 ml mléka, máslo a hrubá mouka na vysypání hrnků, jahody, 250 g tvarohu, mléko a moučkový cukr na krém

Jahody omyjte a odstraňte stopky, větší kusy překrojte napůl či na čtvrtiny.
Mouku se špetkou soli smícháte se žloutky a mlékem. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte do připraveného těsta.
4 hrníčky o objemu 250 ml vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Na dno hrnku dejte dvě lžíce těsta, přihoďte pár kousků jahod a zalijte těstem tam, aby hrnek bych max. do 3/4 plný.
Na dno velkého hrnce dejte utěrku, na ni postavte hrnky a zalijte vodou do poloviny výšku hrnků. Přiklopte poklicí a vařte 30 minut. Těsto pěkně vyběhne.
Po 30 minutách vytáhněte hrnky a nechte na lince chládnout. Těsto se krásně uvolní od stěn, pak pro jistotu objeďte obvod příborovým nožem a vyklopte knedlík. Ten rozkrojte napůl a podávejte na talíři s tvarohovým krémem.
Na tvarohový krém utřete kostku měkkého tvarohu s mlékem a moučkovým cukrem do hladké konzistence.

Jahodové hrnkové knedlíky

Nakonec si napiště, že:

  • jsou skvělé také jen s tvarohem a javorovým sirupem
  • nebo s mákem a máslem a sirupem
  • nebo stačí pouze máslo a moučkový cukr
  • moučkový cukr lze nahradit Glukopurem nebo zkuste sirup z agáve

Jahody léčí

Jahodové plody jsou bohaté na cukry a pektin, takže se výborně hodí na džem. Obsahují vitamín C a A, z minerálů disponují železem, vápníkem, fosforem, kobaltem, fosforem a jódem. V knize Bylinky pro děti a maminky se píše, že rozmačkaná hrst lesních nebo měsíčních jahod ve sklenici dolité vodou pomaháná jako ozdravná jaterní kůra po konzumaci alkoholu, tedy při kocovině. No vida.

Jahody ve smetaně

Lehké jako obláček

Druhý recept jsem našla v prázdninovém Gurmetu, co vyšel před rokem. Překvapil mě tím, jak dokáže osvěžit v horkých letních dnech. Téměř jako zmrzlina a přitom lehký jako obláček. Nemůžu si pomoct si jej sem nezapsat.

Jahodový dezert se smetanou

Na hluboký plech o rozměrech 30×20 jsem ušlehala dvě 125 g smetany ke šlehání. Vy volte jakoukoliv formu s rovným dnem a upravte si podle ní množství surovin.
Takže do zmíněné našlehané šlehačky přišel moučkový cukr a kdo chce, přidá i semínka z vanilky. Šlehačku smíchejte se čtyřmi kysanými smetanami, které jste osladili vanilkovým cukrem. Na dno formy rozetřete trošku této směsi, na to položte piškoty a polijte jahodami, které jste nahrubo namačkaly s patřičnou dávkou cukru dle chuti. Na jahody přijde vrstva smetany, na ni piškoty (budete potřebovat jedno veliké balení nebo 3 menší) a zase jahody. Takto pokračujte, až formu naplníte, vršek tvoří smetana.
Nahoru dejte pro ozdobu velké jahody a uložte chladit do lednice aspoň na 3 hodiny nebo klidně přes noc. Před podáváním ještě dozdobte mátou, je to efektní a dobrý.

Dezert dokonale chladí tělo a my říkáme, že je žravý. Dáte si lžičku a sníte půl plechu. Do studeného období se ale vůbec nehodí. Dejte si jej v horkém létě a třeba taky s malinami.

Mohlo by vás zajímat:
Kuřecí steak a salát s ořechovým olejemKuřecí steak a salát s ořechovým olejem špenátový koláčŠpenátový koláč Domácí tvarohový sýrDomácí tvarohový sýr

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>