Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Ovocná zmrzlina s bylinkou

Banánová zmrzlina s kokosovým mlékem a bazalkou

Čisté ovoce, co vyčkává v mrazáku, až dostanete chuť na zmrzlinu. Vytáhnete, mixnete a nejpozději za půl hoďky si svůj výtvor slíznete.

S radostí samozřejmě. Tento ovocný trik je starý jako moje boty. O banánové zmrzce s mákem jsem psala před třemi lety. Jo, v botníku mám páry, co  tři roky pamatují a pořád jsou ještě k světu, třeba tyhle :-)

Žabky Hilfiger

No jo, trochu ošoupané už jsou. Tenkrát jsem navíc ještě jela v jogurtech. Teď mléčným produktům tolik prostoru nedávám a tak se zmrzku naučíme jinak. Naprosto bezmléčně, samozřejmě bez lepku, zato totálně ovocně a taky trochu ořechově a bylinkově.

1. Základem je čerstvé ovoce

Hodí se měkké ovoce, jako:

banány kdykoliv během roku, v sezóně pak jahody a lesní plody, vypeckované meruňky, třešně, švestky, broskve, nektarinky

Zásadní poučka, kterou musíte zvládnout je: PŘEDEM OVOCE ZAMRAZIT. Pěkně nakrájené na kousky, to je důležité, aby se pak lépe dalo mixovat. Nakrájené zamrazené ovoce – já v mrazáku skladuji v sáčku – bude vyčkávat na správný okamžik, kdy dostanete chuť na zmrzlinu.

2. Zmrzlé ovoce z mrazáku vytáhněte

a nechejte jej čtvrt hodinky POVOLIT NA LINCE. Mezitím přichystejte mixér – mě se osvědčila přídavná nádoba k tyčovému mixéru (blender neuspěl). Budete potřebovat taky ořechové „mléko“ – kokosové je hned hotové nebo to z vlašských ořechů, co máte v zásobě.

Suroviny na ovocnou zmrzlinu

Kolik prstů, tolik variant

  • Zmrzlé ovoce se dá mixovat jen tak samo o sobě.
  • Když jej rozmixujtete s ořechovým „mlékem“, bude vláčnější.
  • Když k ovoci a mléku přidáte nějakou bylinku, posunete chuť blíž k nebi. Hodí se bazalka, spařená kopřiva, tymián nebo levandule.
  • Když vršek při podávání posypete praženými oříšky a zakápnete hroznovým olejem, nadchnete především dospěláky.
  • A když to celé zalijete datlovým sirupem, budou vás opěvovat i děti.

Banánová zmrzlina s kokosovým mlékem a bazalkou

Banánová zmrzlina s kokosovým mlékem a bazalkou

2 porce

150 g na plátky nakrájeného zmrzlého banánu (jeden čerstvý 200 g kousek) vytáhněte z mrazáku, nechejte na lince povolit. Pak nalámejte/nakrájejte do mixovací nádoby, přilijte 30 GRAMŮ kokosového mléka a přidejte 2 velké lístky bazalky (nebo více menších). Důkladně rozmixujte a ihned podávejte. Rychle taje do konzistence studeného krému – chuť ale pořád dobrá.

Přátelé, se zmrzkou obecně opatrně

Chlad (led v nápojích, zmrzlina, hodně studená jídla a nápoje) z hlediska tradiční čínské medicíny podporuje tuhnutí, brání toku energie a tím orgány oslabuje. Číňan by si v horku dal raději zelený čaj. Chcete-li si udržet zdraví, tak to s tím chlazením taky nepřehánějte 😉

Mohlo by vás zajímat:
Jahodová zmrzlina s hroznovým olejemJahodová zmrzka s hroznovým olejem Oleje na lžičceMoje dvanáctero olejů, šizené i poctivé. Bezlepkové sušenky (cookies)Pohankové sušenky

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>