Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Salát z pečené dýně s polníčkem a fetou

Salát z pečené dýně s polníčkem, semínky a fetou

Sklidila jsem poslední dýně a teď mi na zahradě bují polníček. Tihle dva v jednom receptu fungují překvapivě skvěle.

Někdy minulý rok v říjnu jsem na kraj zahrady, co je nejblíž domu, zasadila jeden sáček polníčkových semínek. Do nehostinného písku s hlínou a tam, kde děti šlapou velmi rádi. První sklizeň – pár lístků a nikoliv pod sněhem, ten se minulý rok přece nedostavil – jsme snědli někdy v únoru. Pak zbytek polníčku přerostl a vysemenil.

Výsledek sklízíme právě teď

Polníčkové lístečky se geometrickou řadou rozmnožily na místa, kde bych je opravdu nečekala. Několik metrů od původního semeniště a všemožnými směry. Polníček roste i v tak nehostinném terénu, jako jsou kamínky (podestlané geotextílií) v obrubě kolem domu. To NELZE IGNOROVAT.

Přijedete k nám a první, co na schodech k domu spatříte, je polníček. Tedy hned za kopcem lichořeřišnice. Nejspíš mi tu ta květena naznačuje, že je čas ji sníst 😉 V kombinaci s pečenou dýní Hokkaido jsem objevila polníčkův nový rozměr. Vy si klidně upečte dýni jakou zrovna doma máte a konec konců i ten polníček můžete vyměnit za rukolu. Pořád to bude moc fajn lehký chod.

Pražená dýňová semínka

Sladkokyselý po balsamiku

hutný po dýni a křupavý po semínkách. Fetu klidně nahraďte sýrem balkánského typu nebo použijte něco farmářsky kozího. V tomto případě klidně můžete. Množství záměrně neuvádím, nasázejte si tam suroviny podle libosti a chuti. U nás na SALÁT PRO DVA padla půlka jedné malé dýně, čtyři stroužky česneku, hrst dýňových semen, hrst polníčku a obdelníček fety o velikosti tří krabiček zápalek vedle sebe.

Pečená dýně hokkaido

Dýni nakrájejte na tenoučké měsíčky, které náskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Přidejte několik celých stroužků česneku, osolte a zalijte olivovým olejem. Strčte do trouby předehřáté na 180 (160 horkovzduch) a pečte do změknutí, něco kolem 20 minut.

Dýňová semena orestujte (nejlépe na litinové pánvi) – že je hotovo poznáte, semínka začnou na pánvi praskat a nafukovat se. Dejte pozor, ať je nespálíte.

Pečenou dýni a vyloupnutý pečený česnek dejte do mísy, přidejte orestovaná semena, na kostičky nakrájenou fetu a zalijte balsamikovým octem dle chuti. Dosolte a případně přidejte ještě trochu olivového oleje. Jestliže jste dýni zalili hojně už před pečením, postačí nejspíš jen olej z plechu společně s hotovou dýní.

Přidejte lístky čerstvého polníčku nebo rukoly. Na talíři těsně před podáváním zakápněte kvalitním dýňovým olejem.

Salát z pečené dýně s polníčkem a fetou

Mohlo by vás zajímat:
Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Zimní polévkyTři zimní polévky Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč

3 komentářů k Salát z pečené dýně s polníčkem a fetou

  • Judito, očkování je velké téma. Zkuste mrknout na názor Margit http://www.margit.cz. Pokud chcete znát teď hned moji zkušenost, pak stručně. Obě děti jsem nechala očkovat jen v základu tím, co udává zákon. Očkování jsme posouvali, co jsem zvládla domluvit s dr. Žádné bezprostřední reakce po očkování se nám nikdy neobjevily. Následné vyladění organismu a utužení zdraví u dětí (i u mě) řešíme alternativou a to nám sedí.
    Jsou (silné) hlasy pro nutnost očkování a jsou (stále silnější) hlasy proti. Je na přesvědčení rodičů, jak se rozhodnou, dnes už se dá i neočkovat. Také je na každém jednom dítěti, jak se s očkováním vyrovná, vstupuje do hry řada faktorů – dědičná zátěž, stav psychiky (ano, i u mimina), aktuální stav zdraví a imunity, věk v době očkování a v neposlední řadě také lunární fáze. Každopádně je očkování pro tělo zátěž a velká.
    Já vždy respektovala základní pravidla: neočkovat v dorůstajícím Měsíci, při novoluní a už vůbec ne za úplňku, před očkování posílit vitamínem D, nestimuluvat imunitu k vyššímu výkonu (žádný vit.C, echinacea, rakytník atd.)
    Mám v záložkách web jedné paní doktorky, která mapuje všechny možné potíže dětí po očkování, není to pěkné čtení. Chcete-li se do toho přece jenom ponořit, pak mi napište na mail.
    A pěkný podzim!

  • avatar judita

    Hezký den, recept je výborný! Teď na podzim u nás jede dýně v polévce, pečená k masu, ale salát mě nenapadl-je mňam.
    A úplně mimo téma, právě řeším zda a v jakém věku podstoupím u své 2 měsíční dcery očkování. Můžu se Vás, jako zkušené matky, zeptat, zda Vy jste své děti takhle malé očkovat nechala (hexavakcinou). A případně i proti pneumokokům?
    Děkuji, i za inspiraci na jídelníček pro těhotné a kojící:)

  • Dýně to je naše gusto bez ní je v žaludku pusto :) Vždy se těšíme na podzim, kdy hokaido jsou plné obchody. Máme pak dva měsíce dýňových orgií a je fajn za každou inspiraci. Zvlášť proto, že salátů z dýně moc neděláme. :)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>