Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Pomazánka z dýně a pečení na jeřabinách

Dýně, hrušky, jeřabiny - kompozice

V zářijovém článku pro TopLife (strana 36, prosím) jsem odkázala na svůj blog pro recept na dýňovou pomazánku a taky psala o útlejší variantě dýňového pyré pro prcky. Co jsem slíbila, plním, takže smršť dýňových receptů, včetně jedné asijské sladkosti je tady. A nezapomenu ani na maso pečené na cibuli a jeřabinách.

Při psaní podzimního článku jsem si docela užila a při zkoušení materiálu se do vyčerpání dýňově vyblbla. Zatímco jsem na terase aranžovala chutné fotky, v kuchyni ještě probublávala jeřabinová zavařenina a v posteli pospávalo dítě. Všechno dobře dopadlo, dítě se vyspalo, článek vyšel a zavařenina taky.

Moje spížka už teď praská ve švech, a to ještě nejsou zralé šípky. Možná ta vaše na skleničkovou nálož teprve čeká. Bezinkový ani černorybízový sirup už nestihnete, pozdě ale není na sklizeň jeřabin, dýní, jablek, hrušek nebo třeba švestek. Na všechno to ovoce následují recepty, vyzkoušeno, doporučeno. Vše tradičně ve stylu šup-šup, času máme všichni málo, že ano 😉

Dýňová pomazánka (bezlepková)

Dýňová pomazánka na chlebu

Postup:

300 g očištěné a na kostky nakrájené dýně Hokkaido (nemusíte loupat) poduste ve vodě (asi do 3/4 zakrytí dýně) doměkka, voda se vyvaří (když ne, slijte ji). Rozmačkejte vidličkou a nechejte vychládnout. Přidejte kelímek cottage, sekanou bazalku a pažitku a kapku olivového oleje.

Dýňový kokosový dezert

Dýňová pomazánka, v pozadí dýňový dezert

Postup:

200 g očištěné a na kostky nakrájené dýně Hokkaido poduste v plechovce kokosového mléka, až se mléko téměř vyvaří a dýně změkne. Já použila bio kokosové mléko s podílem kokosu 60%. Oslaďte čím chcete a rozmixujte. Do sklenice/poháru dejte piškoty, na ně navršte Lipánka, oslazený tvaroh nebo hustští jogurt, nahoru dýňovou směs. Vychlaďte.

Dýňový krém

Postup:

Očistěte a nakrájejte na kolečka 100 g mrkve a 30 g pórku. Mrkev a pórek osmahněte v hrnci na troše olivového oleje, přidejte 500 g očištěné, oloupané a na kostky nakrájené dýně Hokkaido a zalijte 1 litrem zeleninového vývaru nebo vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Přidejte 50 g oloupaných a na kostky nakrájených jablek nebo hrušek. Vařte dalších 10 minut. Sejměte z ohně, rozmixujte dohladka a přidejte strouhaný muškátový oříšek podle chuti. Podávejte zdobené smetanou ke šlehání.

Krém bych se nebála podávat dětem od 15. měsíců, samozřejmě záleží na vašem uvážení. Jednoduché kojenecké pyré pro první příkrmy najdete v článku tady.

Jeřabinová zavařenina

Kompletní recept jsem na blogu zmiňovala.

Dodávám, že funguje i bez přidání agar-agar nebo želatiny. Zavařeninu v zimě používám pod maso na pečení. Do pekáče rozprostřu hojnost na kolečka nakrájené cibule a přidám několik lžic zavařeniny – podle toho, jak moc omáčky budete nakonec chtít. Nahoru přijde osolené maso k pečení (vepřové, kuřecí, krůtí je bezkonkurenční). Podliju troškou vody/dobrého bílého vína. Peču. Až dopeču, maso dám stranou, seškrábu výpečky a šťávu se vším všudy propasíruji přes sítko do hrnce. Získám hustou omáčku, kterou buď rovnou podávám nebo zředím vínem/vývarem, nechám přejít varem a pak podávám k pečenému masu.

Jablečno-hruškové čatní

Čatní jablečno-hruškové

Postup:

V půl litru jablečného nebo vinného octa povařte 500 g nakrájených jablek, 200 g pokrájených hrušek, 2 rozbité stroužky česneku, 200 g nakrájené cibule a 100 g rozinek. Po 20 minutách přidejte 12 g soli, po lžičce mleté skořice, kurkumy, mletého zázvorua 20 g hnědého cukru. Vařte 45 – 60 minut, až se tekutina téměř odpaří. Plňte do čistých sklenic a skladujte v lednici.

Ze švestek vyrobíte podobné čatní podle mého receptu z FoodLife.cz.

Tak pěkný podzim!

Nepřehlédněte další Hokkaido články:

4 komentářů k Pomazánka z dýně a pečení na jeřabinách

  • Pavlo, no právě. To je dýně tuším špagetová, co i moje babička pěstovala na zahradě a pak ji dávala.. kačenám :-) Ano, je chuťově nevýrazná ale když by se dala dohromady třeba s batátou a mrkví, pak z toho může být klidně polívka i pomazánka…

  • avatar Pavla

    Verusko a co recepty z uplne obycejne dyne, co tradicne roste na zahradkach nasich babicek? Pripadne mi, ze neni tolik sladka a chutove vyrazna, navic vydlabavani se spoustou seminek je pomerne casove narocne (nebo to proste delam blbe ;).
    Mate nejaky tip?

  • Veroniko, klidně použijte tofu! V tomto případě se více hodí výraznější tofu uzené. A když neuzené, pak bych přidala třeba pár kapek shoyu pro chuť.

  • avatar Veronika

    Hmmm:) tak teď si dávám tu pomazánku z hokaido a cottage:) Výborná, mňámózní:) Myslíte, že by šla nějak udělat veganská varianta? Nahradit třeba cottage tofu?

    Děkuji předem za odpověď a zdravím, Veronika M.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>