Tuhle hru hraju ráda po celý rok, ale hlavní proud u nás vypuká po prázdninách. Důvodů je hned několik, zajímavější je ale výsledek. Ten letošní stál za to. Moje dortové skóre vynesla do nebesky čokoládových výšin řepná novinka. A taky se vrátím k ořechové variantě pro našeho pradědu.
Až se mě na dort zase někdo zeptá, konečně mám v záloze jednoduchý univerzální korpus. Chutná dětem, samozřejmě ;-), hodí pro mladé i staré, lehce ctí tradice a nezapře ani kus moderny. Je vláčný a – jak jinak – tak trochu zdravý zároveň.
Máslové krémy a těžké moučníky nesnáším. Vytvořila jsem si dort k obrazu svému, který s radostí nabídnu malé dceři a chutná dokonce i milovníkům klasiky. Na fotce zrovna ve dvou podobách (letos mě chytla minimalistická zdobící mánie – ovoce dokola pochodem vchod!). Výsledný efekt záleží samozřejmě čistě na Vaší fantazii.
Univerzální korpus na dort
pro otevírací formu o průměru 22 cm
Suroviny:
170 g změklého másla, 170 g cukru, 3 velká vejce, 220 g hladké mouky (míchejte špaldovou, pohankovou a bílou pšeničnou), 2 lžičky prášku do pečiva, sáček vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkové esence, 150 ml kysané smetany nebo jogurtu
Postup:
Formu vymažte sádlem/máslem (ten tuk je nutný, jinak se těsto ke stěnám přichytí, koho to irituje, nechť mezi tuk a těsto připlácne pečící papír) a vysypte hrubou moukou, troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Máslo smíchejte s cukrem a moukou prosátou práškem do pečiva. Přidejte vejce pokojové teploty a míchejte, až se suroviny spojí. Přidejte vanilkový cukr nebo esenci a 4 vrchovaté lžíce kysané smetany. Pečte zhruba 50 minut.
- Na menší korpus stačí 100 g másla, 100 g cukru, 180 g mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce a 3 lžíce kysané smetany smetany.
- Krém na oba korpusy dohromady: 4 Lučiny (po 65 g), krabička Crème fraîche (myslím 150 g), oblíbené sladidlo, na tmavý krém navíc tabulka 70% čokolády rozpuštěná se 3 lžícemi másla – všechno smíchejte a dort tím napatlejte
Na jeden korpus, menší dort, větší dort, více dortů si suroviny znásobte/podělte. Vnitřek dortu potřete marmeládou, částí krému nebo ho vůbec nepotírejte. Improvizujte a bavte se!
A když budete mít čokoládový absťák nebo hromadu červené řepy navíc, neváhejte vyzkoušet tohoto čokoládového krasavce se zeleninovým přídavkem. Recept pochází z Chef Gurmána, suroviny jsem si trošku upravila. Výsledek je pro čoko milovníky jako stvořený.
Čokoládový dort s červenou řepou
pro otevírací formu o průměru 22 cm
Suroviny:
200 g 70% hořké čokolády, 3 vejce, 130 g sladila (já použila agávový sirup a trošku moučkového cukru), 100 ml slunečnicového oleje, 100 g hladké mouky (já špaldová + trochu bílé), 1/2 lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 300 g najemno strouhané červené řepy
Postup:
Formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Čokoládu nalámejte, dejte ji do menšího kastrůlku nebo kovové misky a tu položte na větší kastrol s vroucí vodou. Dno misky se nesmí vody dotýkat. Nad parou čokoládu rozpusťte, míchejte a jakmile se rozpustí vypněte přívod tepla.
Prošlehejte mixérem vejce se sladidlem a olejem, přidejte mouku prosátou práškem do pečiva, jedlou sodou a ještě lehce promixujte. Do směsi přidejte strouhanou řepu a rozpuštěnou čokoládu. Promíchejte.
Těsto nalijte do formy a pečte zhruba 50 minut.
- Na polevu smíchejte 250 g mascarpone s kůrou strouhanou z 1 pomeranče.
Dědův dort vychází ze stejného korpusu, jen krém se posunul směrem k Itálii:
- 250 g mascarpone, 250 g riccoty, 1 lžička instantní kávy, 2 polévkové lžíce horké vody, 80 g přírodního třtinového cukru (perfektně se hodí sušená třtinová šťáva Rapadura)
Lžičku kávy zalijte horkou vodou a promíchejte. V misce promíchejte všechny suroviny včetně rozpuštěné kávy na hladký krém.
Dortový korpus rozřízněte dlouhým nožem podélně napůl a třetinou krému potřete spodní část korpusu. Přiklopte vrchní část a zbytek krému rozetřete po bocích a na vršek dortu.
Dédipapa, mámo, táto, Eliško, Moniko, ještě jednou vše nejlepší!
Mohlo by vás zajímat:
Dort na čtyřicet | Banánový dort s marcipánem | Domácí tvarohový sýr |
---|
dort se povedl a sklidil uspech… dekuji ps: priste snese o kapku vice kremu
Dekuji moc za info. Budu tvorit tento vikend, tak snad se povede. Dam vedet
Dekuji moc, budu vytvaret tento vikend, tak snad se povede – dam vedet
A ještě dodávám, že Lučinu lze klidně nahradit jiným sýrem typu žervé
Milá Michalo,
na Moničin dort jsem použila stejný krém, jako je na spodním korpusu toho dvoupatrového. Suroviny mám uvedený na dvoupatrový dort, takže podělím dvěma a vychází mi: 2 Lučiny (po 65 g), zhruba 75 g Crème fraîche (zkuste smetanu Chef de Creme), oblíbené sladidlo, asi půl tabulky 70% čokolády rozpuštěné se 2 lžícemi másla. Snad to množství bude na 1 korpus vycházet. Dejte vědět, jestli se dílo zadařilo! Držím palce.
Dobry den. Chtela bych Vas poprosit o informaci k dortu pro Moniku – nedari se mi najit na strankach recept na tuto cokoladovu polevu – mozna nebyl zverejnen. Mohla by jste mi prosim dat info k tomuto krasnemu dortu? Dekuji moc, Michala