Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Buchta s angreštem

Buchta s angreštem

Tato kráska plynule navazuje na věhlas domácího kokosového mléka, neboť pojme do svých útrob i onen zbytek kokosu, který vám po výrobě kokosového mléka zbyde. Jak elegantní!

Kokosové mléko dělám aspoň jednou týdně. Celkem trapně jsem tu hroudu rozšmelcovaného kokosu, co po jeho výrobě zbyde, vyhazovala nebo si ji občas sypala na kaše. Popravdě není o co stát. Vše vlahé, voňavé a tučné odevzdá kokos do toho nápoje, tedy mléka, který z něj vyrobíte. Zůstane suchý zbytek vlákniny, která jde horko těžko přes zuby. Jednoduše cosi bílého, suchého a bez zápachu, zato NADUPANÉHO VLÁKNINOU.

Buchta s angreštem

Až teď mi konečně došlo, že lze tím kusem vyšťaveného kokosu nahradit část mouky v mém oblíbeném rozpisu na bublaninu. Jasněže jsem měla obavy, že celé dílo nebude držet pohromadě. Jistila to trocha škrobu a když jsem buchtu pekla potřetí, ani škrob nebyl potřeba. Celkem dost záleží na druhu a kvalitě použité mouky, jako ostatně vždy. V následující sestavě zaručuji funkčnost stoprocentní, s angreštem, ale i s borůvkami a meruňkami.

Buchta s angreštem

Na plech o velikosti max. 40×20 cm

  • 200 g kokosu (zbytek po výrobě kokosového mléka a nebo strouhaný kokos)
  • 100 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 100 g pohankové hladké mouky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sáček kypřícího prášku (4 lžičky)
  • 150 g cukru muscovado
  • 3 lžíce horké vody
  • 100 ml mléka (kravské, kokosové, rýžové, mandlové)
  • 150 ml oleje (řepkový nebo olivový)
  • 2 vejce
  • ovoce – angrešt, rybíz, borůvky, meruňky, švestky, jahody, broskve
  1. Troubu předehřejte na 180 st. Celsia. Plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem nebo vymastěne a vysypte krupicí.
  2. Kokos (zbytek po výrobě mléka) rozdrolte rukou a smíchejte s moukami, škrobem a kypřícím práškem.
  3. Cukr našlehejte s oběma žloutky a třemi lžícemi horké vody. Zvlášť zašlehejte mléko a poté olej.
  4. Do tekuté směsi nasypte sypkou a promíchejte.
  5. Vyšlehejte sníh z bílků a vmíchejte do těsta.
  6. Těsto nalijte na plech a zatlačte do něj nahusto ovoce.
  7. Pečte zhruba půl hodiny. Okraje hotového buchty se lehce oddělí od plechu, v tom okamžiku buchtu  vytáhněte z trouby a nechte vychládnout.

Buchta s angreštem

Buchta za dva litry

Dvěstě gramů kokosového odpadu získám z výroby dvou litrů kokosového mléka. Protože obvykle dva litry naráz nedělám, střádám kokosové hroudy v lednici v uzavřené nádobě, kde dokážou pár dní počkat na chvíli, kdy jich bude dostatek. A nebo jednoduše míchám kokosovou hroudu se strouhaným kokosem čerstvým.

Mohlo by vás zajímat:
Meruňkový džem s měsíčkem, fenyklem a badyánemMeruňkový džem s kořením Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkouBorůvkový koláč Polévka gazpachoGazpacho

1 komentář k Buchta s angreštem

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>