Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Když nakupuju dárky

Dárky 2011 - knihy

Tak jo, tady je pár mých labužnických tipů. Co jsem si přečetla, kde nakoupila a co bych všem letos přála.


Knižní tipy za 30 minut

V poslední své kuchařce se Jamie zamiloval do fenyklu, tedy do jeho semínek. Drtí je v každém druhém receptu a když fenykl skončí na pizze se salámem, mám chuť jej nenávidět. Teď zrovna fenykl nemusím. Přesto chápu, že jde o báječnou kombinaci a až mě tohle životní období přejde, vrátím se k dříve oblíbenému fenyklovému čaji a vyzkouším všechny Jamieho kombinace. Už podle popisu jsou totiž triviálně delikátní a popsané krok za krokem přesně tak, jak budete v kuchyni stepovat. Kuchařka 30 minut v kuchyni je super dárek do dnešní uspěchané doby. Úplně ideálně pro chlapa, co rád vaří.

Zatímco Jamie miluje fenykl, já se zamilovala do zahrady. Přesněji, do ekozahrady. Vědomosti Jaroslava Svobody doporučuju všem, kteří si hodlají zakládat či zvelebovat zahradu. Ale především těm, co mají vztah ke kvalitnímu jídlu a jeho čistému původu, tedy k přírodě samotné. Možná se zhrozíte, jak nás někteří zahradníci vodí za nos. A nakonec neodoláte a vytvoříte svůj jedlý ráj třeba na balkóně.

Dárek od srdce

Jestli prahnete po nenáročné vlastní dárkové výrobě, pak sáhněte po vanilkovém cukru (mixněte moučkový cukr s vanilkovými semínky) nebo bylinkové soli (masakr himalájské soli s tymiánem a citrónovou kůrou v hmoždíři). Obojí jsem probírala i v Apetitu a obojí mám v dárkové zásobě taky já doma.
Časopisy hlásají, že letos jsou labužnickým dárkovým hitem instantní dózy s obsahem co vysypete do hrnce a uvaříte. Ale vtipné jsou třeba taky tyto chipsy.

Bylinková sůl

Na vánoční trhy v Brně nesázejte

Na brněnských vánočních trzích mě letos nic moc nezaujalo. Většinu drobností seženete i jinde a levněji. Za zmínku stojí snad jen Keramika z podloubí – stánek na náměstí Svobody (uprostřed hned vedle kolejí), kde jsem za pár korun pořídila malé květináčky, konkrétně 2,50 Kč za kus. Jsou roztomilé, dá se v nich péct a taky na ně můžete malovat. Já v nich pekla panettone a pan prodavač z keramiky byl milý, tak dostal ochutnat (článek tady).

Na Zelném trhu se mi stejně jako minulý rok líbí stánek s medoládou – pastovaný med s kdejakými příchutěmi. Dobrý, vtipný a graficky pěkný, akorát že ne tak zcela lokální. Ale fandím jim.

Vánoční trhy na Zelném rynku - stánek s medoládou

Místo trhů zamiřte v Brně raději do prodejny Sklizeno. Najdete ji u Ronda a ještě teď si tam můžete objednat krůtu nebo cukroví na Vánoce. Pro milovníky jídla v sortimentu není problém vybrat farmářské produkty ze širokého okolí za přijatelné ceny. Když pominu velký výběr mléčných výrobků, sýrů, kvalitních uzenin a masa, co do dárků mě zaujaly opojné marmeládové kombinace z Hradce Králové nebo široký výběr nepasterovaného piva.

Co patří do kuchyně

Za svůj letošní nejpraktičtější úlovek do kuchyně považuji french press. Mám k němu čerstvou cibetkovou kávu, co nám ji dovezli kamarádi z cest po Vietnamu. Je od Café Huệ – Hàng Giầy 26, Hà Nội (video tady, k počtení zde). Takovou tady nekoupíte a už vůbec ne za výhodnou vietnamskou cenu 😉 Ale kávové milovníky můžete rozradostnit kvalitní kávou třeba z La Boheme Cafe. Kdo se chce a může plácnout přes kapsu, mají i cibetkovou 😉

A co z toho plyne

Já mám letos zase o něco větší pocit, že k Vánocům vlastně žádné další hmotné statky nechci. Jen tak v koutku mysli přemítám o kalhotách na zahradu, robotu a hrnečcích s pokličkou na luhování bylinkových čajů.
Nakonec je ale stejně důležitější, abychom se těch Vánoc všichni ve zdraví dočkali. Třeba pěkně v teple se sněhovými vločkami za oknem a hrnkem čaje v ruce.

S robotem nebo bez, hlavně že život žijeme a ne přežíváme. Tak pěkný advent!

Mohlo by Vás zajímat:
Rumový marcipánMarcipán, perníčky, celozrnné linecké a štola Chutné dárky na poslední chvíli Ořechovská vánočkaOřechovská vánočka

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>