Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Vánoční Itálie doma: Panettone

Panettone

Prošmejdila jsem kus webu, než jsem se do pečení tohoto italského vánočního zázraku pustila. V češtině jsem na netu nenašla žádnou precizní receptovou výsvětlivku, prestože právě takovou tento sladký bochánek ke správné přípravě potřebuje.

Receptů se dá najít hromada, ale orientujte se v těch rychlonávodech „zkušených“ pekařek. Zmatených postupů jsem našla víc než dost, tenhle nejspíš vede. Možná neumím hledat.
Nakonec mi tedy posloužil návod ve Vánoční kuchařce od Florentýny a od toho jsem se taky odpíchla. Jenže bych to nebyla já, aby pečení nešlo celozrnnou cestou.

Celý den s pečivem? Proč ne

K tomuto pečícímu účelu je třeba si vyhradit celý den (ano, je to potřeba). Já si ještě pořídila čerstvou chlebovou špaldovou mouku a taky deset kusů roztomilých květináčků od hrnčíře z podloubí, co prodává na brněnských trzích na Svoboďáku. Deset květináčů za dvacetpět korun, nekupte to :) Než se tam vydáte vězte, ža na pečení z uvedené dávky potřebujete takových květináčků třináct. Jana Florentýna peče stejné množství ve dvou velkých plechovkách od kompotu (o objemu 1,5 litru).

Vánočka, štola, ovocný chlebíček. Vše tu už bylo. Jenže výše jmenované jsou oproti panettone časové brnkačky. Tady dvojité kynutí vyžaduje téměř celý váš den. To je taky důvod, proč jsem panettone až doteď raději kupovala. Slušnou prodávají třeba v Bille, bez zbytečných aditiv, kilovku za zhruba 115,- Kč. Když ale zbývá chvíli čas, není nad vlastní hnětení. Nasaďte zástěru a nechte se unášet na vlně kynoucích kloboučků. Provoní vám celý byt a až ochutnáte, nebudete litovat.

Panettone z celozrnné mouky

na 13 květináčků každý o objemu cca 125 ml nebo dvě plechovky od kompotu každá o objemu 1,5 litru

300 g chlebové špaldové mouky, 100 g pohankové hladké mouky, 1 kostka droždí (42 g), 100 g rozinek sultánek, 100 ml Madeiry, Marsaly, portského nebo jiného dezertního vína (případně nealko verzi s jablečnou šťávou), 80 g moučkového cukru, 25 g sirupu (agávový, rýžový, kukuřičný, případně tekutý med), 3 vejce pokojové teploty a velikosti L + 1 žloutek na potření, strouhaná kůra z 1 citrónu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky soli, 80 g kandovaného citrónu, 90 g změklého másla, 20 g řepkového nebo olivového panenského oleje + trocha na potření pečícího papíru

Panettone - postup přípravy

  • Rozinky s dezertním vínem nebo šťávou dejte do kastrůlku na minutku povařit, odstavte a nechte vychládnout.
  • Kostku droždí promíchejte ve větším hrnečku nebo v misce se lžící cukru na řídkou kaši. Přilijte teplé mléko, vmíchejte druhou lžíci cukru, lžíci špaldové mouky a nechte v teple vzejít kvásek.
  • Připravte si mixér s metličkami nebo robot. V míse, kterou používáte na kynutí nebo v robotu smíchejte kvásek s vejci, kůrou, šťávou z citrónu, solí, zbytkem cukru a půl hrnkem špaldové mouky. Metlami dobře propracujte a teprve pak postupně zapracujte po částech další mouku (vždy v množství půl hrnku). Metličky u ručního mixéru přitom postupně vyměňte za hnětací nástavce. Jde to pracovat i s vařečkou, ale opravdu se hodně namícháte.
  • Pak zase po částech zapracujte změklé máslo nakrájené na kostičky a olej. V míchání pokračujte, dokud se těsto nezačne lesknout, odlepovat se od okraje mísy a tvořit uprostřed kouli. Čím více si dáte u hnětení záležet, tím více bude pečivo jemné.
  • Nakonec vmíchejte okapané rozinky a kandovanou kůru. Pokud jste použili robot, přesuňte těsto do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte v teple kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem, počítejte tak 3 hodiny. Takže máte volno :) Co si dát třeba kozí sýr na brokolicovém pyré?
  • Květináčky nebo zvolené formy na pečení vyložte pečícím papírem a ten lehce potřete olejem. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a párkrát s ním švihněte o desku. Pak jej pomoučenýma rukama promněte, abyste dostali pryč všechen vzduch. Trochu prohněťte a lžící vykrajujte potřebný díl, který umístěte do pečící formy tak, aby těsto zaplňovalo 1/2 nebo nanejvýš 3/4 formy.
  • Formy postavte na plech a znovu máte volno, nechte těsto kynout ve formách zhruba další 2 až 3 hodiny.
  • Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia a mřížku dejte do dolní třetiny trouby. Žloutek rozmíchejte s jednou lžící vody a směsí potřete povrch vykynutých bochánků. Pečte 35 až 40 minut, dokud povrch nezhnědne a spodek pečiva nezní při poklepání dutě – musíte panetone vyklopit z formy.
  • Upečené panettone vyklopte z forem a nechte zcela vychládnout. Vydrží ve vzduchotěsné nádobě až týden.

Panettone - kousek

Mohlo by Vás zajímat:
Rumový marcipánMarcipán, perníčky, celozrnné linecké a štola Chutné dárky na poslední chvíli Ořechovská vánočkaOřechovská vánočka

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>